Çin'in Changshu Şehri Memur Maaşlarını Dijital Yuan ile Ödeyecek

People's Daily’nin haberine göre Çin'in Jiangsu Eyaleti'ndeki Changshu kentindeki devlet memurları Çin Merkez Bankası'nın dijital para biriminin (CBDC) günlük kullanıma girmesiyle birlikte Mayıs 2023’ten itibaren maaşlarını dijital yuan olarak alacaklar.

Changshu, dijital yuan’la maaş verecek ilk Çin şehri değil. Zira yerel yönetim raporuna göre, Haziran 2022 gibi erken bir tarihte, Suzhou'ya bağlı Taicang şehrinde ilk kez kamu kurumu çalışanlarına ücretleri dijital yuan olarak ödenmeye başlanmıştı.

Ülkede CBDC kullanımının teşvik edilmesi için birçok girişimde bulunuluyor. Çin'in önde gelen sosyal ağ ve ödeme uygulaması WeChat, mart ayının başında dijital yuan’ı ödeme hizmetlerine eklemişti. WeChat Pay, McDonald's'tan yemek siparişi vermek ve fatura ödemek gibi belirli uygulamalarda dijital yuan ödemelerine izin veriyor. WeChat kullanıcıları arasında doğrudan CBDC işlemlerinin de kısa süre içinde başlatılması bekleniyor. Alibaba birimi Ant Group tarafından kontrol edilen Çin'in en büyük üçüncü taraf ödeme platformu olan Alipay de Aralık 2022'de dijital yuan ödemelerini kabul etmeye başlayarak kullanıcılarının diğer birçok e-ticaret uygulamasının yanı sıra Çin'in önde gelen çevrimiçi alışveriş platformu Taobao'da dijital yuan ile ödeme yapmasına izin vermişti. Çin Merkez Bankası, CBDC kullanımını artırmak amacıyla yeni yıl döneminde ülke genelinde milyonlarca USD değerinde dijital yuan dağıtmıştı. Tatil döneminde ülke genelinde e-CNY için yaklaşık 200 "etkinlik" başlatılmıştı. Bu "etkinlikler", hükümetin COVID-19 kısıtlamalarını gevşetmesinden bu yana ilk kez "tüketimi teşvik etmek" için yapılmıştı. Öte yandan Dijital yuan için çevrimdışı ödeme özelliği 23 Ocak'ta kullanıma sunulmuştu. Bu özellik kullanıcıların ödemeleri onaylamak için NFC teknolojisini kullanarak internet bağlantısı veya elektrik olmadan ödeme yapmalarını sağlıyor.