Citi, Bitcoin’in Uluslararası Ticaret İçin Tercih Edilen Para Birimi Haline Gelebileceğini Söylüyor

ABD bankacılık devi Citi, Bitcoin'in geliştikçe “uluslararası bir ticari para birimi” haline gelebileceğini öne süren yeni bir rapor yayınladı.

“Bitcoin: Devrilme Noktasında” başlıklı rapor, Bitcoin'in bir ödeme biçiminden, değer deposu olarak mevcut durumuna gelişimini gösteriyor. Yazarlar, Bitcoin'in temel özelliklerinin küresel erişimi ve tarafsızlığı ile birleştiğinde, yaklaşık yedi yıl içinde uluslararası ticaret için “tercih edilen para birimine” dönüşebileceğini tahmin ediyorlar. Raporda, şu şekilde önemli detaylara yer veriliyor:

“Bitcoin'i neyin önemli kıldığına dair algılar gelişmeye ve yeni fırsatlar yaratmaya devam ederken, diğer yandan da ana akım olma algısını artırmaya devam ediyor. Küresel erişim ve tarafsızlığa odaklanmak, Bitcoin'in uluslararası bir ticari para birimi haline geldiğini gösterebilir. Bitcoin'in merkezi olmayan ve sınırsız tasarımından, döviz maruziyetinin olmamasından, para transferindeki hızı ve maliyet avantajından, ödemelerinin güvenliğinden ve izlenebilirliğinden yararlanılacaktır.”

Citi'nin raporu, uluslararası bir ticari para birimi rolündeki Bitcoin'in, ithalatçılar ve ihracatçılar tarafından mal ve hizmetler için doğrudan ödeme yapmak için kullanılabileceğini ve bunun da uluslararası ticaret sürecinin basitleştireceğini açıklıyor. Merkezi olmayan bir kripto para birimi, bir Merkez Bankası Dijital Para Birimine (CBDC) tercih edilebilir, çünkü “hiçbir hükümet veya dış kuruluş, ticari bir para biriminin arzını etkileyebilecek adımlar atamaz ve bu da ticareti, siyasi kaygılardan ayırmaya yardımcı olur”.

Ancak Citi’nin araştırmacıları, bu vizyonun gerçekleşmesinin önünde bir dizi potansiyel engelin durduğunu belirtti. Rapor, Bitcoin'in ölçeklenebilirlik sorunlarını vurguladı ve 2020 analizine işaret ederek, Bitcoin'in saniyede ortalama 5 işlemi idare edebileceğini belirtti ki bu Visa ağının kapasitesinden yaklaşık 4.800 kat daha yavaş.

Kurumsal yatırımcılar tarafından artan benimsenmenin, geçtiğimiz yıl Bitcoin için büyük bir dönüm noktası olduğunu, ancak bir dizi potansiyel risk alımının bu düzeni bozabileceği söylenen raporda, şu açıklamalar yapıldı:

“Kurumsal yatırımcıların girişi kripto para birimine olan güveni artırdı, ancak hala yaygın olarak benimsenmeyi sınırlayabilecek kalıcı sorunlar var. Kurumsal yatırımcılar için bunlar arasında sermaye verimliliği, sigorta ve saklama, güvenlik ve Bitcoin madenciliğinden kaynaklanan ESG ile ilgili endişeler yer alıyor.”