ConstitutionDAO (PEOPLE) Neden Yükseldi? -10.11.2022

ConstitutionDAO, Kasım 2021’de Amerika Birleşik Devletleri Anayasası'nın orijinal bir kopyasını satın almak için oluşturulmuş, merkeziyetsiz kuruluştur. Constitution DAO, kripto para birimleri aracılığıyla önemli kuruluş sembollerine sahip olmaya imkan veren, internet tabanlı bir halk hareketinin örneğidir.

Proje, kısa sürede birçok yatırımcı tarafından desteklenmiş ve yaklaşık 40 milyon dolardan fazla fon toplamayı başarmıştır. Platformun yerel tokeni PEOPLE’dır. ConstitutionDAO neredeyse 50 milyon USD toplayabilse de  Sotheby's açık artırmasını kazanamamıştır. Bu nedenle ekip, işlem ücretlerini hesaba katmadan katkıda bulunanlara geri ödeme yapma sözü verdi. Geri ödeme süreci, Ethereum'daki kısmen yüksek işlem maliyetleri nedeniyle çok karmaşık olmuştur. Toplamda 5.06 milyar PEOPLE token bulunmaktadır ve bunların tamamı dolaşımdadır.

Piyasa genelinin düşüşte olduğu bugün ConstitutionDAO (PEOPLE) son 24 saatte %4.73’lük yükselişiyle dikkatleri üzerine çekti. PEOPLE yaklaşık 0.37 TL’den işlem görüyor. CZ, önceki gün (CZ), önceki gün FTX’in yardım talebi sonucu, oluşan likidite krizini çözmek ve kullanıcıları korumak için “FTX’i satın alma niyetiyle” bir anlaşma yapıldığını duyurmuştu. CZ, daha sonra FTX’ti satın almaktan vazgeçtiğini söyledi. CZ’nin bu kararının ardından FTX CEO’su şirketin likidite sorununu çözmek için yüklü miktarda fon arayışına girdi. Ekosistemde yaşanan bu belirsiz kripto para piyasasını olumsuz şekilde etkiledi diyebiliriz. ConstitutionDAO’ya, yukarı yönlü ivme yaptırabilecek somut bir gelişmeden söz edemesek de Twitter’da bazı yatırımcılar, ConstitutionDAO’nun Kasım 2021 yılındaki gibi fon toplayarak FTX’i kurtarmayı başarıp başaramayacağını tartışıyor.