Cosmos (ATOM) Neden Yükseldi?- 18.04.2024

Cosmos, 2014 yılında Jae Kwon ve daha sonra Ethan Buchman’ın da katılımıyla temelleri atılmış ve 2019 yılının başlarında kripto para dünyasına katılmıştır. Cosmos genel anlamı ile, bağımsız paralel blokzincirlerden oluşan merkezi olmayan bir ağdır. Başka bir deyişle, Cosmos ölçeklenebilen ve birbirleriyle birlikte çalışabilen bir blokzincir ekosistemidir. Blokzincirler kendi ağları içerisinde belirli kurallar çerçevesinde çalışırken, diğer blokzincirlerle iletişim kuramamaktadır. Cosmos’un amacı da blokzincirlerin birlikte çalışabilirliğini kanıtlamak, birbirleri arasında iletişim kurabilmesini ve veri transferi yapabilmesini sağlamaktır. Cosmos projesi bu bağlamda kendisini blokzincirlerin ortak ağı olarak tanımlamaktadır.

Cosmos, blokzincir geliştirme platformu “Tendermint” ve bağlantı merkezleri sağlayan “Blokzincir İletişim Protokolü” olan IBC (Inter-Blockchain Communication) ortaklığında geliştirilmiştir. Cosmos’un sunduğu en önemli özellik blokzincirler arası birlikte çalışabilirliktir. Cosmos blokzincirler arası iletişim kurma imkanı sağlayarak token değişimi ve veri transferi gibi işlemlere imkan sağlamaktadır. Sunduğu bu özellikler ile blokzincirler kapalı yapılarından kurtularak bir bütün halinde bağımsızlıklarını kaybetmeden işlem görmeye devam edebilmektedir.

ATOM, son 24 saatte %1.48 yükselişle birlikte yaklaşık 265TL’den işlem görmektedir. Blockzincir birlikte çalışabilirlik geliştiricisi Union Labs, Polygon ve Cosmos ekosistemleri ve Blokzincirleri Arası İletişim (IBC) arasındaki birlikte çalışabilirliği kolaylaştırmak için AggLayer ile entegre olmayı planlıyor. AggLayer, bu yıl Polygon Labs tarafından başlatılan ve likiditeyi birleştirmeye odaklanan bir blockzincir toplama katmanıdır. Union Labs,Galileo, Semantic Ventures, Tioga Capital ve Nascent liderliğindeki 4 milyon dolarlık başlangıç ​​finansmanı sağladı. Diğer yatırımcılar arasında Lightshift ve Chorus One vardı. Union Labs, ana ağını bu yılın sonlarında başlatmayı planlıyor.Duyurunun ATOM üzerine olumlu yönde etki etmiş olabilir.