dYdX (DYDX) Neden Yükseldi?- 11.11.2022

Ethereum standardına dayalı merkeziyetsiz bir borç alma ve borç verme platformu olan dYdX Kaliforniya merkezli bir girişimci olan Antonio Juliano tarafından Ağustos 2017'de kuruldu. dYdX, kripto varlık sahipleri için ödünç alma, ödünç verme ve staking (kilitleme) araçları sunmaktadır. Ethereum’un mevcut ölçeklenebilirlik sorununu çözmek için ortaya çıkarılan dYdX bir Ethereum 2.Katman çözümüdür diyebiliriz.

dYdX protokolü, Ethereum akıllı sözleşmeleri ve Starkware tarafından desteklenen STARK (zero-knowledge) Rollup'ları üzerine inşa edilmiştir. dYdX, Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Dogecoin (DOGE) ve Cardano (ADA) dahil olmak üzere birçok kripto para birimi için sürekli alım satım seçenekleri sunan merkezi olmayan bir borsa (DEX) platformudur. dYdX işlem hacmi ve pazar payı açısından dünyanın en büyük merkezi olmayan borsalarından biri olarak öne çıkmaktadır.

Ağustos 2021'e hızlı bir şekilde ilerleyen dYdX borsası, çapraz marjlı sürekli ticaret sunmaya başladı. Çapraz marj ticaretinde kullanıcılar, yüksek volatilite sırasında likidasyonlardan kaçınmak için popüler bir yöntem olan mevcut işlemlere likidite sağlamak için platformdaki mevcut bakiyelerini yeniden kullanabiliyor.

dYdX, son 24 saatte %25 artışla birlikte yaklaşık 37 TL’den işlem görüyor. dYdX’in tüm piyasalardaki işlem hacmi ise %11 yükselişle birlikte yaklaşık 270 milyon USD olarak görünüyor. Son günlerde bir global kripto varlık platformunun yaşadığı likidite krizi neticesinde zor günler geçirmesi, bazı kripto para borç ve faiz verme platformlarının müşteri faaliyetlerini sınırlaması gibi faktörler yatırımcıları dXdY gibi merkeziyetsiz borsalara doğru yönlendirmiş olabilir. Nitekim dXdY’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada Merkeziyetsiz borsa dYdX’te son 24 saatte 2.223.000.000 USD işlem hacmi görüldü ve merkeziyetsiz borsada 492.000 alım satım işlemi gerçekleşti.