dYdX (DYDX) Nedir?-banner-imageKoin İncelemeleri

dYdX (DYDX) Nedir?

Projenin Adı: dYdX

Projenin Belirteci: DYDX

Projenin İnternet Sitesi: https://dydx.community/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/dydx

Projenin İzahname Adresi: https://docs.dydx.community/


A. dYdX (DYDX) Nedir?

dYdX; Ethereum blokzinciri üzerine kurulmuş, merkeziyetsiz bir alım satım platformudur. Platform üzerinde kullanıcılara; perpetuals, spot ve marj işlemlerin yanında, kripto varlık borç verme ve ödünç alma hizmetleri gibi önemli finansal araçlar sağlanmaktadır. Protokol, Temmuz 2017'de Ethereum'da borç verme, borç alma ve marj ticaretini destekleyen Layer-1 ürününün (Solo) piyasaya sürülmesiyle kuruldu.


B. dYdX (DYDX) Neler Sunmaktadır?

dYdX, yalnızca kitle kaynaklı likidite kullanan türünün ilk örneği bir kripto türev borsası için merkeziyetsiz finansal teknolojileri bir araya getirmiştir. dYdX, kullanıcıları için uygun, borçlanma, borç verme, marj ve kaldıraç ticareti gibi hizmetler sunan merkeziyesiz bir kripto alım satım platformu olarak çalışmaktadır. Platform, Ethereum blokzincirindeki akıllı sözleşmeler ve kullanıcıların aracılar olmadan doğrudan borsada ticaret yapma özgürlüğüne sahip olduğu bir Starkware Layer 2 ölçeklendirme protokolü aracılığıyla çalışmaktadır.

dYdX, hibrit başka bir deyişle kısmen merkeziyetsiz bir altyapı üzerinde çalışmaktadır. Bu özellik sayesinde, herhangi bir kullanıcının internete erişimi olduğu sürece borsaya kolayca erişebileceği ve işlem yapabilmektedir. dYdX, her zaman sabit bir sürenin olduğu geleneksel bir vadeli işlem sözleşmesinin aksine; kalıcı, bitiş tarihi olmayan ve gelecekte herhangi bir zamanda bir kripto para birimi satın almanıza veya satmanıza izin veren bir kripto para borsa ticareti sözleşmesidir. Perpetuals işlemler, temel kripto para biriminin spot değerini yakından taklit edecek şekilde tasarlanmıştır. Bir taraf bir sözleşmeyi feshetmeyi kabul ettiğinde, ödeme önceden belirlenmiş kripto para biriminde gerçekleşmektedir.


C. dYdX (DYDX) Teknolojisi

dYdX platformun bilinen en önemli özelliği Perpetuals işlemler sunmasıdır. Perpetuals swap sözleşmeleri veya "perpetuals işlemler", bir kripto para biriminin gelecekteki fiyatına göre satın alma yapma fırsatı vermektedir. Kullanıcıların, kripto para birimlerinde kaldıraçlı bir uzun veya kısa pozisyon almasına izin vermektedir. Önceden de belirttiğimiz üzere; dYdX, Ethereum blokzincirindeki akıllı sözleşmeler ve kullanıcıların aracılar olmadan doğrudan borsada ticaret yapma özgürlüğüne sahip olduğu bir Starkware Layer 2 ölçeklendirme protokolü aracılığıyla çalışmaktadır. Uygulamada bu, kaldıraçlı bir pozisyon açmak için teminat yatırdığınızda, tamamen diğer kullanıcılar tarafından finanse edilen merkeziyetsiz bir likidite havuzundan borç aldığınız anlamına gelmektedir. dYdX platformunda, Perpetuals Piyasaları, sentetik varlıklarda 25 kata kadar kaldıraçla StarkWare Layer 2 çözümünde sunulmaktadır.

StarkWare Teknolojisi

1 Kasım 2021'de dYdX, Ethereum'un spot ve marj ticareti hizmetlerini bırakarak StarkWare'de daha hızlı ticaret alanlarına geçmiştir. Bu Layer 2 ölçeklenebilirlik çözümü, işlemleri hızlandırmak ve ücretleri düşürmek için ZeroKnowledge (ZK) rollup’ları kullanmaktadır. 2. dYdX'in StarkWare Layer 2 çözümü teknolojisi; dYdX'in çapraz marjinli kalıcı sözleşmeleri için daha fazla ölçeklenebilirlik sağlamak üzere özel olarak tasarlanmıştır. Bu Layer 2 çözümü sayesinde dYdX, önemli ölçüde kullanıcılar için çok daha düşük işlem ücretleri ve minimum işlem boyutları sağlayabilmektedir. dYdX Perpetuals işlemleri, Layer 2 ağının kendisinde yerleşir ve Zero Knowledge Proof teknolojisiyle, Layer 2 ağı içindeki durum değişikliklerinin geçerliliğini belirlemek için periyodik olarak bir Ethereum akıllı sözleşmesine işlenmektedir.

dYdX platformu içerisinde kullanıcılara 5 emir çeşidi sunulmaktadır.

  • Piyasa Emri: Emrin sistem tarafından işlendiği anda emir defteri tarafından belirlenen cari piyasa fiyatından yürütülecek olan belirli bir varlığı alma veya satma emri.

  • Limit Emri: Belirli bir kalem için belirli bir fiyattan satın alma veya satış emri. Bir limitli satın alma emri, yalnızca fiyat limitin altındaysa gerçekleşir ve bir limitli satış emri, yalnızca fiyat limitin üzerindeyse gerçekleşir.

  • İzleyen Stop Emri: Standart Stop-Piyasa Emri üzerinde bir değişiklik yaparak çalışır. Endeks fiyatı lehinize değişirse stop fiyatı, takip eden yüzdenize bağlı olarak endeks fiyatını takip edecek şekilde ayarlanır.

  • Kar Limit Emri Al: Kar fiyatına ulaşıldığında, bir limit emri tetiklenir.

  • Stop Limit Emri: Bu emir yalnızca endeks fiyatı belirli bir stop fiyatını atladığında gerçekleşir.


D. dYdX (DYDX) Ekip ve Şirket

Blokzincir teknolojisinde deneyimli bir programcı olan Antonio Juliano, dYdX'in kurucusu ve CEO'sudur. Kripto para alanında ilk olarak 2015 yılında bir kripto para birimi alım satım platformu olan Coinbase'de yazılım mühendisi olarak çalışmıştır. Princeton Üniversitesi'nden bilgisayar bilimi derecesiyle mezun olan Antonio Juliano, 2017'nin başlarında dYdX'i kurmuştur. Zhuoxun Yin, dYdX'te operasyon başkanıdır. Daha önce bir sosyal satış ve pazarlama CRM'si olan Nimble'da ve bir danışmanlık hizmeti olan Bain & Company'de çalışmıştır.


E. dYdX (DYDX) Dijital Varlık Ekonomisi

DYDX, platformun yerel tokenidir. DYDX tokenin maksimum arzı, 1.000.000.000 DYDX’dir. Kasım 2022 itibarıyla 65.569.295,00 adet DYDX dolaşımdadır. DYDX token sahipleri, sahip oldukları miktarla orantılı olarak oy hakkı elde etmektedir. Bir yardımcı token olarak DYDX, alım satım ücretlerini ödemek ve kazanç getirileri elde etmek için kullanılmaktadır. Aynı zamanda DYDX, aşırı piyasa koşulları için bir likidite fazlalığı katmanı görevi görmektedir. Bununla birlikte dYdX, platformun güvenlik veya likidite havuzunda USDC stablecoin'i stake ederek ek istikrar sunmaktadır. Ortaya çıkan staking ödülleri, DYDX tokenlerini oluşturmaktadır.

Her 28 günde bir, kullanıcılar ayrıca ödenen ücretlerle orantılı olarak DYDX ödülleri kazanırlar ve bu ödüller, o dönemde kullanıcılar tarafından ödenen tüm ücretlere bölünmektedir.


F. dYdX (DYDX) Değerlendirmesi

ABD Hazinesi Yabancı Varlık Kontrol Ofisi (OFAC) Tornado Cash gizlilik protokolünü onayladığında, dYdX kullanıcı hesaplarını engellemeye başlayan ilk platformlardan biriydi. Bu durum, birisi Tornado Cash'i kullanan tüm hesaplarının bloke edilebileceği anlamına gelmekteydi. dYdX platformu üzerinde, kullanıcıların aracılar olmadan doğrudan borsada ticaret yapma özgürlüğüne sahip olmasının yanında KYC protokolü – Know Your Customer olmaksızın platform üzerinde işlem yapılabilmektedir. Merkezi kripto varlık alım satımı platformu olan FTX’in iflas edişinden sonra, kullanıcılar merkezi borsaların aksine, dYdX gibi merkeziyetsiz yapıda olan platformlara yönelmeye başlamıştır. Kullanıcılar tarafından tercih edilen dYdX platformu çeşitli finansal türevler ve Ethereum’un zincirinin güvenli alt yapısını sunmaktadır. Aynı zamanda kullanıcılar yalnızca internet erişimi sayesinde platforma kolayca dahil olabilmektedir. dYdX platformunu kullanıcılar nebzende cazibeli hale getiren diğer bir özelliği ise Perpetauls işlemler sunmasıdır. Son aylarda ekosistemde yaşananlar dolayısıyla, merkeziyetsiz alım satım platformlarına olan ilgi artmaya devam edeceğe benziyor. Tüm bunların ışığında, dYdX platformu hacim olarak 64 milyon USD’yi geçmiş durumdadır.