Dead Cat Bounce (Ölü Kedi Sıçraması) Nedir?-banner-imageAkademi

Dead Cat Bounce (Ölü Kedi Sıçraması) Nedir?

Hepimizin bildiği üzere finans piyasalarında fiyat hareketleri tepeler ve dipler oluşturarak ilerler Dead Cat Bounce (Ölü Kedi Sıçraması) da buradan yola çıkarsak geleneksel finans veya kripto para alanında karşımıza çıkabilecek ters yönde bir fiyat hareketi olarak ele alınabilir. Uzun bir süre değer kaybeden herhangi bir finansal piyasa ürününde kısa süreli yükselme hareketinin gerçekleşmesi durumunda ortaya çıkmaktadır.

Dead Cat Bounce (Ölü Kedi Sıçraması), varlık fiyatlarının uzun süreli bir düşüşten veya düşüş trendinin devam etmesiyle takip edilen bir ayı piyasasından geçici ya da kısa ömürlü diyebileceğimiz bir şekilde toparlanması olarak tanımlanabilir.

Dead Cat Bounce (Ölü Kedi Sıçraması), Wall Street’te ölü bir kedinin bile yeterince hızlı düşerse zıplayacağı fikrine dayanarak adlandırılmış bir finansal terimdir. 1980’lerin başında, finansal çalkantı döneminde İngiltere’de ortaya çıktığı bilinmektedir. Ayrıca Aralık 1985’te Financial Times gazetecilerinden Horace Brag ve Wong Sulong da bu terimi Singapur ve Malezya piyasalarının düşüşten eğiliminden kısa süreli yükselmesine ithafen kullanmıştır. Diğer bir ifadeyle, "öldüğü düşünülen" X bir finansal ürünün fiyat grafiğinde yer alan diplere çarparak küçük sıçramalar yapmasıdır. Bunun yanı sıra Dead Cat Bounce (Ölü Kedi Sıçraması)’un formasyon olarak genelde kısa zaman aralığında görülebilmesi mümkündür diyebiliriz. Geniş zaman aralığında incelendiğinde düşüş aşağı yönlü trendinin sürmekte olduğu gözlemlenmektedir.

Dead Cat Bounce (Ölü Kedi Sıçraması)’u kısaca aşağıdaki şekilde ele alabiliriz;

X bir finansal ürünün değerinde belli bir süredir devam eden keskin düşüş gerçekleşir.

Devamında X finansal ürününün maliyetinde ani bir yükselme gözlemlenir, fakat bu pozitif yönlü hareket kısa sürelidir. Geniş zamanda bakıldığında trend yönünde değişim yaratmamaktadır.

Devamında yükselen fiyat geri döner ve bir önceki düşük seviyenin de altına inerek aşağı yönlü trend hareketini devam ettirir.

Dead Cat Bounce (Ölü Kedi Sıçraması) Hakkında Önemli Çıkarımlar

  • Uzun süre aşağı yönlü hareket eden fiyat kısa süreliğine yukarı yönelir.

  • Genel olarak düşüş trendinin hâkim olduğu piyasada, geçici bir olumlu piyasa duyarlılığını temsil eder diyebiliriz.

  • Yatırımcılar, Dead Cat Bounce (Ölü Kedi Sıçraması) formasyonunu dikkate alarak analiz yaparken ayı piyasasının bir anda boğa rallisine dönüştüğünü düşünmemelidir.

  • Dead Cat Bounce (Ölü Kedi Sıçraması), yatırımcılar tarafından genellikle ardından daha da derin bir düşüşün izlendiği grafik formasyonu olarak değerlendirilir.

  • Dead Cat Bounce (Ölü Kedi Sıçraması), genellikle sonradan anlaşılan bir formasyon türüdür, fiyat önceki düşük seviyesinin altına düştükten sonra ölü bir kedi sıçraması gerçekleşmiş olur.

  • Tipik olarak yalnızca birkaç gün sürer, ancak bazen birkaç aylık bir süreye de yayılabilir.