Decentraland (MANA)-banner-imageKoin İncelemeleri

Decentraland (MANA)

Projenin Adı: Decentraland

Projenin Belirteci: MANA

Projenin İnternet Sitesi: decentraland.org

Projenin Twitter Adresi: twitter.com/decentraland

Projenin İzahname Adresi: İzahname için buraya tıklayabilirsiniz.


A.Decentraland Nedir?

Decentraland, blokzincir tabanlı bir sanal dünyadır. Bu sanal gerçeklik platformu Ethereum blokzinciri tarafından desteklenmektedir. Decentraland platformunda kullanıcılar birbirinden benzersiz içerikler ve uygulamalar oluşturarak, bu uygulamalardan kazanç elde edebilmektedir. Decentraland içerisinde arazi satın alabileceğiniz gibi bu arazi üzerinde kontrol de sizin tarafınızda olacaktır. Satın aldığınız arazi blokzincir üzerinde işlenerek size aitliği kanıtlanmaktadır. Bu arazilerde, arazi sahipleri diledikleri içerikleri oluşturabilmektedir. Bu içerikler bir sahne, gösteri, galeri olabileceği gibi oyun alanları da olabilmektedir.


B.Decentraland Neler Sunmaktadır?

Decentraland, merkezi bir kuruluş tarafından yönetilmemektedir. Bu da onu diğer sanal dünyalardan ya da sosyal ağlardan ayırmakta ve merkeziyetsiz bir yapıya sahip kılmaktadır. Bu özelliğinin dışında Decentraland, arazi sahipliğini kayıt altında tutmak için dağıtık ve merkezi olmayan defter sistemini kullanmaktadır. Her arazinin koordinatlarının ve kayıtlarının tutulduğu eşler arası bir ağ hizmeti sunmaktadır.

Decentraland üzerindeki bazı hizmetler:

İlgi Alanları ve Etkileşim: Decentraland’de kullanıcılar aralarında ortak ilgi alanları etrafında buluşabilmektedir. Her parselde kullanıcıların isteğine göre farklı hizmetler sunulabilmektedir. Bu da onlara, ortak ilgi alanları bulunan diğer kullanıcılarla aynı yerde bulunma imkanı sağlamaktadır. Ayrıca çok daha fazla kullanıcının uğradığı yerlerdeki arazilerin içerikleri daha fazla ilgi çekebilmektedir. Bu da işlek bir caddede ofis tutmak gibi değerlendirilebilir.

Reklam Verme: Bahsettiğimiz gibi kullanıcı sayısının çok olduğu işlek arazilerin yakınlarında reklam panoları bulundurarak ya da o bölgelerde arazi satın alarak, ürünlerinizi, hizmetlerinizi ya da etkinliklerinizi tanıtabilirsiniz. Bunu da diğer örneğimizde olduğu gibi Taksim Meydanı’nda reklam panosu sahibi olmak gibi düşünebilirsiniz.

Uygulamalar: Decentraland’in yazılım dili, uygulamaların, oyunların ve dinamik 3 boyutlu sahnelerin geliştirilmesi olanak sağlamaktadır. Bu sayede kullanıcılar arasında nesneler oluşturma, doku yüklemesi, fiziksel işleme, sesler ve ödemeler gibi çok çeşitli özellikler bulunmaktadır.

Koleksiyonculuk: Nadir sanat eserleri ya da varlıklar tarih boyunca ilgi çekmiş ve sahip olunmak istenmiştir. Günümüzde de bu varlıkları dijital olarak blokzincirde görmeye başladık. Bu dijital sanat eserlerinizi Decentraland üzerinde sergileyebilir ve diğer kullanıcılara satışını gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz nadir sanat eserlerini toplayarak koleksiyoncu da olabilirsiniz.

The Marketplace (Pazar yeri): Marketplace, Decentraland zincir üstü varlıklarınızın tamamının alım satımını yapmak ve yönetmek için kullanılan yerdir. Marketplace’in sağladığı diğer imkanlar şunlardır:

Arazilerinizi, bölgelerinizi, giyilebilir ürünlerinizi MANA tokeni ile belirlediğiniz fiyattan satın satma imkanı sağlamaktadır. Aynı şekilde bu ürünlerin hepsini, diğer kullanıcılardan satın alabilmenizi sağlamaktadır. Aynı zaman bu ürünlerin takasını ve transferini de gerçekleştirebilirsiniz. Kullanıcıların sahip olduğu varlıkları görüntüleyebilir, bu varlıklar ve ürünler için istenilen MANA token miktarlarını görüntüleyerek piyasa konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.


C.Decentraland Teknolojisi

Decentraland Platformuna bir bilgisayar ya da Mac gibi cihazlar üzerinden Chrome ve Firefox’u kullanarak giriş yapabilirsiniz. Platform henüz mobil cihazları desteklememektedir. Ancak bu konuda geliştirmelerin yapıldığı ve ilerleyen dönemlerde mobil üzerinden de platforma girişin mevcut olacağı planlanmaktadır. Decentraland platformunu kullanmak için gereken başka bir ihtiyaç bir dijital cüzdandır. Decentraland üzerine dijital cüzdanınızı bağlayarak giriş yapabilirsiniz. Dijital cüzdanınızı bağlamadan gerçekleştirdiğiniz işlemler kayıt altında olmayacaktır.

Decentraland, haritası üzerindeki dijital arazilerin sahipliğini blokzincirdeki kullanıcıların kayıtlarına işlemek için Proof of Concept (Konsept İspatı) mutabakatını kullanarak başlamıştır. Decentraland haritası üzerindeki her piksel koordinatları ile birlikte bir araziyi temsil etmektedir. İlk başta sadece 2 boyutlu olarak tasarlanan dünyanın 2016 yılının sonunda 3 boyutlu tasarlamaları başlamıştır. Daha sonraki aşamada geliştiriciler Decentraland üzerinde uygulamalar oluşturabilecek ve kullanıcılara sağlayabilecek şekilde geliştirmeler gerçekleştirmiştir.

Decentraland içerisindeki kullanıcıların aralarındaki iletişimi, etkileşimi ve ödeme sisteminin geliştirilmesi için bir kripto para sistemi uygulanmıştır. Bu sayede de arazi sahipleri, arazileri üzerinde çalışabilen 3 boyutlu nesnelerin, uygulamaların ve etkileşimlerin içeriklerini tanımlayabilecektir. Sanal dünyanın ekonomik işlevini oturtmak içinse düşük ücretli bir ödeme sistemi geliştirilmiştir.


D.Decentraland Ekip ve Şirket

Decentraland mevcut ekibi 2015 yılında proje üzerinde çalışmaya başlamıştır. 2015 yılında kripto para projelerinin benimsenme oranının bugünkü seviyesinden çok daha az olduğu bilinen bir gerçektir. Ancak zaman geçtikçe artan ilgi ve kullanıcı sayısı Decentraland gibi platformların büyük bir kullanıcı havuzuna sahip olmasını sağlamıştır. Günümüzde Ethereum blokzincirinin kullanımının her geçen gün daha fazla artması ile yeni projeler de ortaya çıkmaktadır. Decentraland ekibi alanında uzman birçok kişi tarafından oluşmaktadır.

Esteban Ordano: Yazılım mühendisliği ve bilgi teknolojileri konusunda eğitim almış olan Esteban Ordano, Decentraland’in kurucu ortağıdır. Şu anda da CTO (Baş Teknolojisi Sorumlusu) olarak görev almaktadır.

Ari Meilich: Proje lideri olarak görev alan Ari Meilich, sinirbilimi alanında eğitim almıştır. Daha sonra bu alanda çeşitli laboratuvarlarda deneyim elde eden Meilich, yaklaşık 4 yıldır Decentraland bünyesinde görev almaktadır.


E.Decentraland Dijital Varlık Ekonomisi

MANA, Decentraland’in dönüştürülebilir ERC-20 tokenidir. MANA, Decentraland üzerindeki LAND adı verilen araziler karşılığında harcanabilmektedir. LAND, Ethereum akıllı sözleşmelerinde tutulan, benzersiz dijital varlıklardır. LAND’ler arazi sahibinin sahip olduğu benzersiz alanın x, y şeklindeki koordinatlarını içermektedir. Her LAND, koordinat kayıtları, arazinin sahibi, ve sahibinin arazisinde sunmak istediği içerik gibi tanımlayıcı bilgileri ve kodları içermektedir.

ICO tarihi: 18 Ağustos 2017

Token Tipi: ERC-20

ICO Token Fiyatı: 1000 MANA = 24 USD

ICO Kabul Birimi: ETH

Toplanan Tutar: 24.140.000 USD


F.Decentraland İş birlikleri

Decentraland sanal dünya içerisinde gerçekleştirdiği ortaklıklarla dev şirketlerin ilgi odağı haline gelmiş bir platform olma yolunda ilerlemektedir. Corona virüs salgını dolayısıyla da toplumların eve kapanmak zorunda olması, insanların sosyalleşme ihtiyacını sanal dünyalarda gidermek istemesine yol açmıştır. Dev şirketler ise büyük caddelere ya da meydanlara verdikleri renkli dikkat çekici reklamlarını artık dijitale kaydırmaya başlamıştır. Decentraland de sanal dünya olarak bu alanda 2020 yılı itibari ile önemli bir yol katetmiştir. Decentraland sanal dünyasındaki arazi haritasını incelediğimizde Samsung, Atari gibi dev teknoloji şirketlerinin yanı sıra birçok merkezi borsa, e-ticaret platformu ve NTF marketi’nin Decentraland ile iş birliği içerisinde olduğunu görmekteyiz.


G.Decentraland Değerlendirme

Yapılan çalışmalar günümüzde insanların hem eğlence hem de iş amaçlı olarak sanal dünyalarda her geçen gün daha fazla vakit geçirmeye başladığı göstermektedir. Mobil cihazların ve internet kullanımının artık tüm tabana yayılmış durumda olması her yaştan insanı bu deneyimin içerisine çekmektedir. Blokzincir teknolojisi de sağladığı imkanlarla bu alanda önemli bir kullanıma sahiptir. Decentraland, sanal dünya ve blokzinciri bir araya getirerek, kullanıcılara Ethereum blokzinciri tabanlı, kendi yerel tokenine sahip bir sanal dünya sunmaktadır. Henüz rakipsiz olması ve kullanıcıların kendi bölgelerine sahip olabilmesi gibi özellikleriyle benzersiz bir proje konumundadır. Yaptıkları iş birlikleri de dikkat çekici boyuttadır. Son olarak Atari ile ilgili gelişmelerin yaşandığı Decentraland ve yerel tokeni MANA’nın her geçen gün daha fazla adından söz ettirmesi beklenmektedir.