DODO (DODO)-banner-imageKoin İncelemeleri

DODO (DODO)

Projenin Adı: DODO

Projenin Belirteci: DODO

Projenin İnternet Sitesi: https://dodoex.io/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/BreederDodo

Projenin İzahnamesi: https://dodoex.github.io/docs/docs/


A. DODO (DODO) Nedir?

2020 yılında piyasaya sürülmüş olan DODO (DODO), Ethereum (ERC-20) ve Binance Smart Chain (BSC) üzerinde kurulu Proaktif Piyasa Yapıcı (PMM) algoritması ile çalışan Çin merkezli bir merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolüdür. Merkeziyetsiz borsa alım-satım platformu (DEX) hizmeti verir. Aynı zamanda zincir üstü likidite sağlayıcısı olan DODO, Proaktif Piyasa Yapıcı (PMM) algoritmasını kullanarak Otomatik Piyasa Yapıcılardan (AMM) daha iyi likidite sunmanın yanı sıra fiyat istikrarını korumayı amaçlar. Platformun yerel tokenı DODO’dur.


B. DODO (DODO) Neler Sunmaktadır?

DODO merkeziyetsiz alım-satım platformu (DEX) özelliği kapsamında kullanıcılara birden fazla ürün ve hizmet sunar. Merkeziyetsiz bir kripto para birimi protokolü olmasının yanında blokzincir tabanlı bir likidite sağlayıcısıdır. DODO'yu diğer likidite sağlayıcı platformlardan ayıran en büyük özelliği Proaktif Piyasa Yapıcı (PMM) özelliğine sahip olmasıdır. DODO bu özelliği ile Uniswap (UNI), Curve (CRV), Balancer (BAL) ve SushiSwap (SUSHI) gibi AMM platformlarından farklı olarak fiyat istikrarı sağlar ve daha yüksek likidite hizmeti verir. Fiyat istikrarını korumak için reel yatırımcı işlemlerini gerçeğe yakın bir şekilde platforma entegre eden PMM algoritması sayesinde DODO kullanıcıları için çok düşük işlem ücretleri sunar. PMM fiyatlandırma mekanizması değer varlıkları için doğru piyasa fiyatlarını toplamak amacıyla oracle hizmetlerini kullanır. Likidite sağlayıcıların portföylerini çeşitli arbitraj oranları ile stabil tutmalarını sağlar.

Genel olarak sıralamak gerekirse DODO, PPM algoritması aracılığıyla kullanıcılara aşağıdaki avantajları sağlar:

  • Uygun fiyatlandırma,

  • Fiyat istikrarı,

  • Yüksek likidite kullanımı,

  • Arbitraj ile ortaya çıkan kalıcı kayıpları ortadan kaldırır.


C. DODO (DODO) Teknolojisi

DeFi likiditesini daha erişilebilir hale getirmeye odaklanan DODO'nun ürün paketi SmartTrade, Crowdpooling, havuzlar ve madencilikten oluşur.

SmartTrade (Akıllı Trade), merkeziyetsiz bir likidite toplama hizmetidir. Aynı ağdaki iki rastgele token arasında alım satımı kolaylaştırır. Yatırımcılara herhangi iki token arasında en iyi fiyatları ve en uygun takas oranları ile işlem yapabilme imkanı sunar.

Crowdpooling (Kitle Havuz), likidite mekanizmasıyla likit havuzlar oluşturulmasını sağlar. Tokenları dağıtmak ve likidite piyasası oluşturmak için eşit fırsatlar sunar. Sistemde yığılma şeklinde toplama, önden alım veya bot müdahalesi olasılığını ortadan kaldırmaya çalışır.

  • DODO Likidite sağlayıcılarına, DODO Vending Machine (DVM) ve DODO Özel Havuzu aracılığıyla kendi piyasa yapma stratejilerini oluşturma ve yönetme imkanı verir. Kullanıcılar, ihtiyaçlarına uygun ideal fiyatlandırma eğrileriyle likidite piyasaları oluşturmak için çeşitli parametrelerle havuzları yapılandırma yetkisine sahiptir.

DODO Vending Machine (DVM), genel havuzlara verilen kapsamlı isimdir. DVM, cüzdanı olan herkes tokenları için bir bağ eğrisi oluşturur ve DODO'nun PMM teknolojisini kullanarak bir likidite piyasası oluşturabilir. Havuz yaratıcılarının sadece tokenları sağlaması ve istenen fiyatlandırma eğrisini tanımlaması yeterlidir. Herkes bu havuzlara likidite ekleyebilir ve tahakkuk edilen işlem ücretlerini havuzdaki yüzdeleriyle orantılı olarak paylaşabilir. Havuz parametreleri oluşturuldukları andan itibaren değiştirilemez.

Private Pool (Özel Havuz - DPP), DODO Vending Machine (DVM) tarafından karşılanamayan özel gereksinimleri olan profesyonel piyasa yapıcılara yönelik bir işlevdir. DPP, PMM'nin esnekliğini ve yapılandırılabilirliğini iyi bir şekilde bünyesinde barındıran bir üründür. Fiyatlandırma eğrisini değiştirebilir, tek taraflı para yatırma/çekme işlemleri yapabilir ve yüksek likiditeye sahip olabilirsiniz.

Madencilik, yukarıda sözü edilen ticaret madenciliği ve geleneksel likidite madenciliğine ek olarak, DODO madencilik mekanizması, havuz yaratıcıları ve likidite sağlayıcılarına, DODO platform kullanıcılarına, DODO ile iş birliği yapmak isteyenler Combiner Harvest madenciliğine katılabilir.

DODO ile iş birliği yapmak isteyen projeler incelendikten sonra ekosisteme katılır ve DODO'da likidite havuzları oluşturabilir. Ayrıca bu havuzların likidite sağlayıcıları arasına girerek DODO ödül tokenlarına sahip olabilir.

Proaktif Piyasa Yapıcı (PMM), yeni bir blokzincir piyasa oluşturma modelidir.

DODO NFT Ekosistemi, kullanıcıların NFT'leri takas etmesine, oluşturmasına ve parçalara ayırmasına olanak tanır. Kullanıcılar, 40 MB'tan küçük JPG, PNG, TIF veya GIF dosyalarını yükleyerek kolayca ERC-721 ve ERC-1155 NFT'leri oluşturabilirler. DODO ekibi NFT parçalanma modellerini 2021 yılının son çeyreğinde piyasaya sürdü. NFT parçalama işlemi kapsamında kullanıcılar herhangi bir ERC-721 veya ERC-1155 varlığını, ERC-20 varlığına dönüştürebilir.


D. DODO (DODO) Ekip ve Şirket

2020 yılında piyasaya sürülen DODO, bir DeFi protokolüdür. Kurucuları Diane Dai ve Radar Bear takma isimlerini kullanan kişilerdir. Bir geliştirme ekibi tarafından kurulmuştur. İlk aşamada, Framework Ventures liderliğinde gerçekleşen tohum yatırım turunda 600.000 USD fon elde etti.

Ekip ayrıca, Eylül 2020'de Pantera Capital, Binance Labs ve Three Arrows Capital gibi şirketlerin liderliğinde gerçekleştirilen özel satış turunda 5 milyon dolarlık ek fon elde ettiği bilinmektedir.


E. DODO (DODO) Dijital Varlık Ekonomisi

DODO, çok zincirli yönetim tokenı özelliğine sahiptir. DODO token, ücretlerden likidite havuzlarına kadar ekosistemindeki her işlemin ayrılmaz bir parçasıdır. Toplam DODO token arzı 1 milyar olup, bunun şu an için (15 Haziran 2022 itibarıyla) 110.5 milyonu dolaşımdadır. DODO ekibi, Nisan 2025'e kadar planlanmış bir token ekonomisi tasarlamıştır.


F. DODO (DODO) Değerlendirme

DODO, geleneksel AMM tabanlı DEX'lerde yaşanan sermaye verimsizliklerini gidermek amacıyla geliştirildi. DODO daha fazla zincire yayıldıkça, daha fazla likiditeden yararlanma ve PMM ile sermaye verimliliğini optimize etme yeteneğini artırmaktadır. Bu sebeple, merkeziyetsiz finans (DeFi) alanında oldukça önemli bir yere sahiptir. Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) algoritmasının yanı sıra geliştirilen Proaktif Piyasa Yapıcı (PMM) algoritmasını kullanması en önemli ayırt edici özelliklerinden biridir. Ayrıca DeFi alanındaki gelişmelere ek olarak, yeni bir NFT ekosistemini desteklemektedir. DODO'nun ürün geliştirmeye yönelik verimli çalışmaları, projenin dinamik olarak sektörde yeniliklere teşvik edici misyona sahip olduğunu göstermektedir.