Dolar Maliyeti Ortalaması Nedir? -banner-imageAkademi

Dolar Maliyeti Ortalaması Nedir?

Finansal sistemlerin var oluşundan bu yana, yatırımcılar yatırımlarını doğru zamanda ve doğru oranda yapabilmek adına çeşitli stratejiler geliştirmiştir. Söz konusu stratejilerden biri olan Dolar Maliyeti Ortalaması (DCA), yatırımcıların varlıkların volatilitesinden daha az etkilenmesi amacıyla oluşturulmuştur. Dolar Maliyeti Ortalaması temel olarak, yatırım yapılan varlıkların belirli aralıklarla belirli oranda satın alınmasıdır. Varlıklara yapılacak yatırımların tek bir seferde olması yerine belirli zaman aralıkları ile yapılması satın alma ortalamasını düşürmektedir. Dolar Maliyeti Ortalaması bir yatırım stratejisidir ve piyasa girişlerinde riskleri frenler ancak bir yatırımın tam anlamıyla başarılı olmasında tek etken değildir.

Kripto Paralarda Dolar Maliyeti Ortalaması Nasıl Kullanılır?

Geleneksel finans türevlerinde olduğu gibi Dolar Maliyeti Ortalaması kripto para piyasalarında da sıkça kullanılan bir strateji olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle kripto para piyasasına yeni girecek yatırımcılar için oldukça güvenilir bir stratejidir. Kripto para birimlerinin volatilitesinin yüksek olduğu bilinmektedir, bu stratejiyle birlikte yatırımcılar belirli zamanlarda aynı miktarla alımlar yaparak portföyleri için riskleri azaltabilirler. Bir varlığı satın almak için en iyi zaman, varlığın mümkün olan en düşük fiyata sahip olduğu zamandır ancak tüm finansal piyasalarda olduğu gibi, kimse dip noktasını tam olarak bilemez. Fiyatların birçok yatırımcı tarafından dip olarak düşünüldüğü noktadan daha altına sarktığını görebiliriz. Birçok yatırımcı, bu gibi durumlarda fonları konusunda endişelenir ve kayıplarını sınırlamak için elindeki varlıkları satar. DCA'nın etkili bir strateji olmasının nedenlerinden biri, duygularımızın finansal kararlar üzerindeki ağırlığını hafifletmesidir ve panik alım satımlarının önüne geçebilmesidir. Ek olarak bu yatırım stratejisi, tek seferde tüm likiditemizle bir varlık satın aldığımızda tepe noktasında yakalanmamızı önleyecektir. Örneğin, 1000 USD'lik bir yatırımla 2021 yılının son çeyreğinde Bitcoin'in tepe noktasından giriş yapmak yerine, bu miktarı 10 aya 100 USD olacak şekilde yaymak Bitcoin satın alma maliyetimizi çok daha düşük tutacaktır.

Bir örnekle DCA’nın kripto para birimlerinde nasıl çalıştığını inceleyelim.

ğ.png Kaynak: dcabtc.com

Yukarıda yer alan grafikte, 3 yıl boyunca her ay düzenli olarak 100 USD değerinde BTC satın alınmış olsaydı yatırım nasıl şekillenmiş olacaktı görmekteyiz. 3 yıl sonunda 3.600 USD değerinde yapılan toplam yatırım, 26 Ekim 2022 itibarıyla 8.529 USD’ye ulaşmış olacaktı. Kasım 2021 itibarıyla BTC fiyatı 68.789 USD seviyesindeyken, 26 Ekim 2022 itibarıyla BTC fiyatı 20.599 USD seviyesindedir. Volatilitenin böylesine yüksek olduğu bir yatırım aracında, 3 yıllık yatırım sonunda yaklaşık 5.000 USD kar elde etmiştir.