Dünya Çapında Bitcoin Benimsenmesi: Google Aramalarının Yüksek Olduğu Ülkeler

Piyasa değerine göre en büyük kripto para birimi olan Bitcoin (BTC), başlangıcından bu yana heyecan verici bir yolculuk geçirdi. Nitekim BTC değeri 1 USD’nin altındayken 2021 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69.000 USD’ye kadar ulaşabildi.

Google arama trendleri BTC fiyat hareketleriyle güçlü bir korelasyon gösteriyor. Aşağıdaki grafik BTC'nin Google aramalarına kıyasla fiyat açısından son beş yılını göstermektedir.

google aranmalar, bitcoin fiyat.PNG

Farklı boğa döngüleri boyunca Bitcoin'in popülaritesi dünyanın dört bir yanındaki bölgelerde heyecan yarattı. Bu durum 2017'de ve 2020'nin sonunda şaşırtıcı olmayan bir şekilde fırlayan "Bitcoin nasıl alınır" arama sorgusunda görülebilir.

google trend.PNG

Buradaki metrik 2017-18 döneminde zirve yapmıştır (100 değeri terim için en yüksek popülerliktir).

BeInCrypto, Google’da ‘Bitcoin nasıl alınır’ arama sorgusunun yüksek olduğu ülkeleri şu şekilde listeledi.

Nijerya

Nijerya'da 'Bitcoin Nasıl Alınır' arama sorgusu 2017'den bu yana oldukça yüksek seyretmektedir. Şu anda bu metrik 45'tir. Bu aramaya yönelik 2020’nin ortalarında zirveye ulaşmıştır.

Nijerya'nın kripto paraları benimsemesi, yetersiz finansal hizmetlerden kaynaklanmaktadır. Nijeryalılar bu yetersizliği gidermek için kripto paraları tasarruf etmek ve bu tasarrufları korumak için bir fırsat olarak kullanmaya başladı.

El Salvador

2021'in ikinci yarısında El Salvador, dünyada bitcoin'i yasal bir ödeme aracı olarak kabul eden ilk ülke oldu. El Salvador’un başkentindeki birçok büyük franchise zinciri akıllı telefon cüzdanları aracılığıyla Bitcoin’i ödeme olarak kabul ediyor. Buna ek olarak, El Salvador hükümeti tüketicileri BTC ile tanıştırmak için 200 Chivo Bitcoin ATM'sinden oluşan bir ağ kurdu. El Salvador'daki hükümet yetkilileri, Bitcoin'in kullanılmaya başlanmasının hizmetlerin satın alınabilirliğini artıracağını, ödeme seçeneklerini genişleteceğini ve finansal yenilikleri artıracağını iddia ediyor.

Bitcoin ve özellikle sabit koinler Kolombiya ve Arjantin gibi enflasyon oranlarının yüksel olduğu Latin Amerika ülkelerinde de çok yüksek benimseme oranlarına sahip. Bu ülkelerde Bitcoin'in arzı sınırlı olduğu için enflasyon testine dayanacağına inanılıyor. Birçok yatırımcı Bitcoin’ın sınırlı olmasından dolayı enflasyonu önleyeceğini ve potansiyel olarak küresel yoksulluğun azaltılmasına yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Slovenya

Orta Avrupa’da özellikle Slovenya, kripto paraları benimseme konusunda öncü bir ülke. Nitekim Slovenya hızlıca Orta Avrupa'nın kripto para ve blokzincir başkentine dönüşüyor. Slovenya hükümeti, bireylerin ve işletmelerin kripto varlıklarını ve işlemlerini vergilendirme amacıyla uygun şekilde değerlendirmesine olanak tanıyacak yeni mevzuatı denemeye başladı. Bu kapsamda 2022’nin ilk çeyreğinde Slovenya Cumhuriyeti Mali İdaresi (FURS), kripto para-fiat takasları için %10'luk bir vergi oranı uygulanmasını önerdi. Aynı vergi oranlarının kripto para birimleriyle yapılan tüm satın alımlar için de geçerli olacağı öğrenildi. Söz konusu vergilendirmenin ülkede kripto paranın geleceğini ne kadar etkileyeceği henüz belli değil.

Gana

Google trendleri, Gana'nın Bitcoin ile ilgili Google arama sorgularının yapıldığı ilk 5 uluslararası lokasyon arasında yer aldığını gösteriyor. Arcane Research, hazırladığı Afrika raporunda ülkede kripto para birimine organik ve artan bir ilgi olduğunu saptadı. Nitekim Gana'da Bitcoin’e sahip olan kişilerin 900.000'in üzerinde olduğu söyleniyor. Bu sayı ülkenin toplam nüfusunun %3'ünden fazlasına tekabül ediyor.

Gürcistan

Gürcistan da Bitcoin için birçok alanda öncü olan ülkelerden biri olarak gösterilebilir. Gürcistan 5 yıl önce emlak işlemlerini kaydetmek için blokzincir teknolojisini kullanan ilk ülke oldu. Gürcistan Hükümeti, 2022'ye giden süreçte kripto para birimini günlük finansal işlemlere organik olarak dahil etmek için çeşitli girişimlerde bulundu. Gürcistan geçtiğimiz yıl DeGameFi liderliğindeki ilk uluslararası Web3 konferansına ev sahipliği yaptı ve AB standartlarını benimseyerek kripto para birimini yasallaştırma çabalarını duyurdu.

Hindistan

Hindistan, özellikle ülkenin devasa nüfusu göz önüne alındığında, Bitcoin’in benimsenmesi için en büyük pazarlardan biridir. Ülkedeki Bitcoin'e olan ilgi aşağıdaki grafikte görülebilir:

hindistan google trends.PNG

Hindistan'da Bitcoin'in benimsenmesini sağlayan birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan biri büyük şehirlerde önde gelen küresel CEO'lardan gençlere kadar çeşitli kitlelerin katıldığı kripto para buluşmalarını yönlendirilen büyüyen bir kültürel hareket mevcuttur. Böylesine farklı bir kitlenin ilgisindeki bu artış, daha fazla insanı harekete katılmaya ve çeşitli kapasitelerde sektöre katılmaya teşvik ediyor. Web3 ve blokzincir projelerine yönelik büyük sermaye akışı, Bitcoin’in benimsenmesini körükleyen bir başka faktördür.