Ekran Kartı (GPU) Madenciliği Nedir?-banner-imageAkademi

Ekran Kartı (GPU) Madenciliği Nedir?

Ekran Kartları (GPU) kullandığımız çoğu bilgisayarda bulunan ve grafik verilerini işleyip görüntü sağlayıcı cihaza aktaran gamerlerin vazgeçilmezi olan bir ekipmandır. Ekran kartları yüksek işlem hacimleri, diğer ekipmanlara nazaran göreceli soğutma sisteminin avantajlı olması ve maliyetinin düşük olması sebebiyle kripto para madencilerinin vazgeçilmezi olmuştur. Ekran kartları yoğun grafik işlemleri için tasarlandığı için, madencilik için gereken yüksek işlem hacmini rahatlıkla karşılayabilirler.

GPU’nun Tarihi

Oyun sektörünün gelişmesi yeni teknolojileri de beraberinde getirdi. Ekran kartları bunlardan biri hatta ekran kartları oyun sektörü için tasarlandı diyebiliriz. Gamerler, bilgisayar oyunlarındaki sanal rakiplerini yenebilmek ve 3D videoları işlemek için ekran kartlarını kullanır. 1980 yılından beri birçok farklı marka GPU üretimi yapıyor olsa da, ekran kartları Nvidia’nın 1999’da GeForce 256’yı piyasaya sürmesi ile popüler hale gelmiştir.

GPU’ların Madencilikte Kullanımı

GPU'lar, 2010 yılına kadar kripto para madenciliği için aktif olarak kullanılmıyordu. 2010 yılına kadar kripto para madencileri işlemcilerin sağladığı performanstan oldukça memnundu. Çünkü madencilik günümüzdeki kadar zor ve enerji gerektiren bir işlem değildi. Fakat, halving döngüsüyle kripto para madenciliğinin zorluk seviyesi sürekli artış göstermekte. Zorluk seviyesinin artması kripto para madencilerini farklı alternatiflere yöneldi bunlardan biri de GPU’lardır. Kripto para madencileri, genellikle hashrate oranı yüksek ve soğutma teknolojisi olarak ileri olan cihazları tercih ederler. Hasrate’ nin yüksek olması cihazın aynı zaman içerisinde ve neredeyse aynı enerji harcayarak ne kadar güç ürettiğini daha doğrusu ne kadar işlem yapabildiğini ölçmenize yardımcı olan bir terimdir.

Kripto para madenciliğinde, işlemcilerin yerini ekran kartlarının almasının 2 ana sebebi vardır. Bunlardan biri sürekli zorlaşan iş ispatı. Diğer bir neden ise ekran kartlarının soğutma teknolojisi olarak işlemcilerden ileride olması. Madencilik sektöründe oluşan ekran kartı talebine karşı firmalar sessiz kalamadı ve 2017 yılından sonra GPU üreticileri, sadece kripto para madenciliği alanına özel tasarlanmış cihazlar da üretmeye başladılar. Günümüze gelindiğinde ise Nvidia’ nın RTX modelleri madenciler tarafından tercih edilen modeller arasındadır.

En çok tercih edilen modeller;

İSİM.jpg

Rig Sistemi

Madencilik için gerekli olan bilgisayar ekipmanlarının bir araya getirilmesine “RİG” adı verilmektedir. Rig sistemi aslında evlerimizde kullandığımız bilgisayarlara çok benzemektedir. Evimizdeki bilgisayarları rig sisteminden ayıran en büyük özellik ekran kartı sayısıdır.

Her bir rig sistemi İşlemci (CPU), Ram, Anakart, Hard Disk, Ekran Kartı (GPU) ve Güç Kaynağı (PSU) gibi ekipmanlara ihtiyaç duyar. Bu ekipmanlar evimizdeki bilgisayarlarda da mevcuttur.

Mining Havuzları

Kripto para madenciliği havuzunun ne olduğunu ve sürece nasıl dahil olabileceğinizi incelemeden önce, kripto para madenciliğinin nasıl gerçekleştiğine bir göz atalım ve ilgili temel zorlukları anlayalım. İlk olarak, herhangi bir PoW (İş İspatı) protokolü, kendi yerel tokenini üretmek için iş ispatına ihtiyaç duyar. Protokol’ e alım/satım isteği gönderen kullanıcıların isteğini doğrulamak için madencilere ihtiyaç vardır. Madenciler alım-satım veya yaptıkları diğer doğrulama işlemleri karşılığında, bağlı oldukları ağın yerel para birimi ile ödüllendirilirler. Madencilerin doğrulaması gereken işlemler matematiksel problemler içermektedir. Bu matematiksel problemleri çözmek için yüksek işlem kapasitesi olan cihazlara ihtiyaç vardır, GPU bu cihazlardan bir tanesidir.

Madencilik havuzları ise bir çok madencinin bir araya gelmesi ile oluşur. Madenciler F2pool, Slush Pool veya AntPool gibi bir kripto para madenciliği havuzuna katılabilir. Havuzun madencilere sağladığı en büyük avantaj, çok yüksek işlem kapasitesi gereken bloklar için güçlerini birleştirip beraber çalışabilirler. Havuz elde edilen ödülleri havuz içerisine adil olarak dağıtır. İşlem kapasitesi düşük rig sistemine sahip kullanıcılar bu tür havuzlar sayesinde ödül alma olasılıklarını arttırabilirler.