El Salvador’un Bitcoin Yasası, Kongrede Üstün Bir Çoğunlukla Onaylandı

Latin Amerika ülkesi El Salvador, bugün yapılan bir kongre oturumunun ardından Bitcoin Yasası için olan tasarıyı onayladı. Başkan Nayib Bukele'nin bir tweet'ine göre yasa, kongredeki 84 yetkilinin 62'si tarafından desteklenerek üstün bir çoğunlukla oyu aldı.

Bukele, El Salvador hükümetinin teknolojik altyapının inşa edilmesi ve uygulanması için 90 gün süre vermesiyle yasanın hemen yürürlüğe gireceğini söyledi. Bu yasa kapsamında, her türlü işlemde Bitcoin ile ödeme yapılabilecek ve vergiler ödenebilecek. Ülkedeki tüm işletmeler için Bitcoin'in zorunlu kabulünün uygulanması gerçekleştirilecek, mal ve hizmetlerin fiyatı Bitcoin üzerinden hesaplanabilecek. Ayrıca, Bitcoin ile yapılacak alışverişler, herhangi bir yasal ödeme aracında olduğu gibi, sermaye kazancı vergisine tabi olmayacaktır.

Ülkenin ticaret sektörüne, yetkinin ima ettiği veya neden olduğu riskleri hesaba katmak için kurulmuş bir trust (tröst) fonu sağlanacak. Fon, ticari olarak Bandesal olarak bilinen El Salvador Kalkınma Bankası tarafından tutulacak ve 150 milyon dolar değerinde Bitcoin tutacak.

Yasa ayrıca El Salvador hükümetinin devlet tarafından üretilen resmi bir Bitcoin cüzdanının piyasaya sürülmesini de destekleyecek. Bununla birlikte, mevcut uyumluluk ve düzenleme göz önüne alındığında, cüzdan isteğe bağlı ve zorunlu olmayacak. Bunun yanı sıra, devlete 3 BTC yatıran herkesin resmi olarak daimi ikametgahının El Salvador olarak tanınmasını istediğini belirten Bukele, henüz Bitcoin madenciliğine odaklanmadığını belirtti.