Ellipsis (EPX) -banner-imageKoin İncelemeleri

Ellipsis (EPX)

Projenin Adı: Ellipsis

Projenin Belirteci: EPX

Projenin İnternet Sitesi: https://ellipsis.finance/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/ellipsisfi

Projenin İzahname Adresi: https://docs.ellipsis.finance/


A. Ellipsis (EPX) Nedir?

Ellipsis, Ethereum ağının en büyük otomatik piyasa yapıcı (AMM) protokolü olan Curve’den çatallanarak oluşturulmuş bir projedir. Ellipsis, kullanıcıların düşük slipaj (Beklenen fiyat ile gerçekleşen işlem fiyatı arasındaki fark) ile farklı stabil koinler, protokoller arasında değişim (swap) işlemleri yapmalarını sağlayan otomatik bir piyasa yapıcı ve merkeziyetsiz bir alım satım protokolüdür (DEX).


B. Ellipsis (EPX) Neler Sunmaktadır?

Ellipsis, Curve Finance’in “yetkili çatallanmış” (Authorised Fork) ağıdır. Proje, kullanıcılarına düşük işlem ücretleri ile güvenli bir ağ üzerinde token değişimi (swap) yapmalarına olanak tanımaktadır. Ekosistem, Uniswap ve PancakeSwap gibi merkeziyetsiz alım satım protokollerinden aşina olduğumuz, likidite havuzları (liquidity pools) sistemini kullanmaktadır. Söz konusu likidite havuzları sayesinde Ellipsis, kullanıcıların varlıklarını herhangi bir aracıya veya üçüncü tarafa emanet etme ihtiyacı olmaksızın kullanıcıların token değişimi (swap) yapmasını sağlamaktadır. Ellipsis değişim platformu, 2021 yılında işlemlere açıldığında yalnızca 3 stabil koini destekliyordu; BUSD, USDC ve USDT. Günümüze gelene dek, Ellipsis ekosistemi gelişerek desteklediği stabil koin sayısını 18’e çıkarmıştır.

Her ne kadar sabit koinler dolar ya da diğer para birimlerine endeksli olarak işlem görse de işlemin hacmi büyüdükçe piyasa ve işlem fiyatları arasındaki fark olan slipaj ve işlem ücretleri sabit koinler arasında geçiş yapılmasını maliyetli hâle getirmektedir. Ellipsis projesinin temel amacı, tıpkı çatallanarak oluştuğu Curve Finance gibi, likiditeyi maksimize etmeyi amaçlayan Uniswap’ın aksine slipajı minimize edecek bir çözüm ortaya koymaktır.

Adsız.png

Stabil koin projeleri StableSwap protokolünü kullanarak, Ellipsis likidite havuzlarından yararlanabilmektedir. StableSwap, Ellipsis Finance’nin stabil koinler için oluşturduğu bir token değişimi protokolüdür. Protokolün amacı ise stabil koinlerin DEX platformlarında Ellipsis kullanarak Peg’ini (Sabit değerde kalma) daha kolay korumasıdır.


C. Ellipsis (EPX) Teknolojisi

Önceden de bahsettiğimiz üzere Ellipsis, AMM (Automated Market Maker) algoritmalarıyla işlem gören Curve Finance’in yetkilendirmiş çatalıdır. Alıcı ve satıcılar arasında aracıya gerek kalmadan akıllı sözleşmeler yoluyla oluşturulan likidite havuzları tarafından işlemler otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. Uniswap ve PancakeSwap gibi DEX’lere çok benzemekle birlikte bu protokol sabit koinler üzerine inşa edilerek kullanıcıların volatiliteden etkilenme riskini minimize etmeyi ve stabiliteyi artırmayı hedeflemiştir. Ellipsis ekosistemi, likidite havuzları sistemiyle çalışmaktadır.

- Likidite Havuzu

Likidite havuzları, akıllı sözleşmelerde yer alan ve akıllı sözleşmenin parametreleri tarafından belirlenen oranlarda değiştirilebilen veya çekilebilen token havuzlarıdır. Ellipsis Likidite havuzuna likidite ekleyen kullanıcılar, sağladıkları likidite karşılığında işlem ücreti kazanma gibi fırsatlardan yararlanabilmektedir.

- Likidite Sağlayıcıları ve LP Token

Likidite sağlayıcıları, likidite havuzlarındaki likidite kaynaklarını oluşturan kullanıcılara verilen isimdir. Likidite havuzuna katılan kullanıcılara yatırdıkları varlıklar karşılığında ise LP Token (Liquidity Provider Token) verilmektedir. LP Token’lar likidite havuzuna yatırılan varlık miktarını temsil etmektedir.

- LP Token Stake (Kilitleme)

Likidite havuzuna yatırılan varlıkları temsil eden LP Token’ların Ellipsis’te stake edilmesiyle kullanıcılar, ekosistemin yerel tokeni olan EPX ödüllerinden kazanırlar.

- EPX Token

  • Likidite sağlayıcılarına ödül olarak verilmektedir.

  • Havuz teşviklerine oy vermek için kullanılmaktadır.

  • Platform içerisinde gerçekleştirilen transferlerin işlem bedelleri için kilitlemede kullanılmaktadır.

  • Likidite sağlayıcılarının ödüllerini arttırmak amacıyla kilitleme işlemlerinde kullanılmaktadır.

- İşlem Bedelleri

Ellipsis ağında gerçekleştirilen transferlerde işlem ücretlerinin %50'si işlemlerin gerçekleştiği havuzlarda likidite sağlayıcılarına dağıtılır. Diğer %50'si EPX stakerlarına dağıtılmaktadır.

EPS’nin EPX’e Dönüşümü

Ellipsis Finance, Nisan 2022'de platformun 2.0 sürümüne yükseltildiğini duyurdu. Bu güncelleme açıklamasıyla birlikte, Ellipsis ekosisteminin yerel tokeni olan EPS geliştirilmiş versiyonu olan EPX tokene dönüştürülmüştür.

Orijinal EPS tokeninin mevcut işlevleriyle birlikte EPX için yeni özellikler açıklandı. Yeni tokenin sahipleri, Ellipsis Finance ekosisteminde daha fazla söz sahibi olabilecekler. Örneğin, EPX sahipleri likidite havuzu başına token ödüllerini belirlediği gösterge oylaması için ödüllendirilmektedir. EPX Dönüşümü sonrası;

  • Maksimum arz 1 milyardan EPX’den, 1,5 milyar EPX’e çıkarılmıştır.

  • Toplam arz, 88 kat artarak 132 milyar tokene (yeni maksimum arzın 88 katı veya 1.5 milyar*88) yükseltilmiştir.

  • Kullanıcıların, sahip oldukları her 1 EPS için 88 EPX alacakları duyuruldu.

Dönüşüm Planı Bitexen tarafından desteklenmiştir. Destek makalesine buradan ulaşabilirsiniz.


D. Ellipsis (EPX) Ekip ve Şirket

Ellipsis, çatallanarak oluşturulduğu blokzincir olan Curve Finance Kurucusu Michael Egorov, Curve Finance CTO’su Jeff Majtyka ve alanında yetkili bir ekip tarafından 2021 yılında kurulmuştur.


E. Ellipsis (EPX) Dijital Varlık Ekonomisi

Ekosistemin yerel tokeni olan EPX’in temel amacı, Ellipsis.finance'deki likidite sağlayıcılarını teşvik etmek ve kullanıcıların teşvik dağıtımına katılmalarına izin vermektir.

Arz

EPX'in toplam arzı 132 milyar EPX’dir. Tüm arz, Ellipsis.finance üzerinde likidite sağlayıcılarını teşvik etmek için kullanılacaktır. Maksimum arz ise 1,5 milyar EPX olarak güncellenmiştir.

EPX Token Dağılımı

Dönüşüm planına göre, her hafta EPX stake’i yapan kullanıcılar, EPX ödüllerini yönlendirmek istedikleri onaylanmış havuza oy verebilecektir. Oylama sona erdiğinde, o ayın EPX ödüllerinin 1/4'ü oylara göre bölünecek ve havuzlara dağıtılacaktır.

elps.png


F. Ellipsis (EPX) Değerlendirmesi

Curve Finance ağının yetkilendirilmiş çatal ağı olan Ellipsis ağıyla birlikte slipaj ve impermanent loss minimize edilmeye çalışılmıştır. Ellipsis ağı, yeni bir çatallanma ile güncel bir versiyonu ile karşımıza çıkmıştır. Ekosistemin yerel tokeni EPS, EPX olarak değiştirildi. Dönüşüm planına göre EPX’in yeni maksimum ve toplam arzları güncellenerek, ağ üzerindeki ödüller değiştirildi. Ellipsis, EPX ile piyasaya tekrar giriş yapmış ve arzlarını attırmıştır. Ellipsis Finance, kullanıcılarının ağ içerisinde yer alan havuzlar aracılığıyla kullanıcıların staking yapmasına olanak tanıyarak, bu işlemleri ekosistemin yerel tokeni EPX ile ödüllendirmektedir. EPX token sahipleri, ağ üzerinde gerçekleştirdikleri transferlerde işlem ücreti ödememektedir. Aynı zamanda, Ellipsis ağının ölçeklenebilirliği oldukça yüksektir, öyle ki uluslararası işlemler kısa sürede gerçekleşmektedir. Diğer bir yandan, Ellipsis ağında, stabil koin işlemlerinin dışında DeFi hizmeti bulunmamaktadır.