En İyi Beş Bitcoin Madenci, Büyük Bitcoin Halving Etkinliği Beklentisiyle Satış Yapmıyor

Bitcoin madencilik şirketleri, yaklaşan Halving sürecine rağmen Bitcoin (BTC) varlıklarını elinde tutuyor. Bitwise tarafından 10 Nisan'da yayınlanan bir rapora göre, en büyük beş madencilik firması, 2024'ün ilk çeyreğinde satışlarını iki yılın en düşük seviyesine indirerek toplamda yaklaşık 2.000 BTC sattı.

Yaklaşan Halving, Bitcoin blok ödüllerini çıkarılan blok başına 6,25 BTC'den 3,125 BTC'ye düşürerek %50'lik bir arz azalması yaratacak. Bu durum, genel olarak Bitcoin hash oranında bir artışa ve madencilik gelirlerinde önemli bir düşüşe yol açabilir, bu da madencilerin karlılığını olumsuz etkileyebilir. Bununla birlikte, Bitcoin madencilerinin geliri kasvetli tahminlere rağmen önceki çeyreğe göre %30 artarak 4,5 milyar dolara ulaştı. Acheron Trading CEO'su Laurent Benayoun, artan ağ ücretleri nedeniyle madencilik gelirlerinin ABD doları cinsinden Halving sonrası da düşmeyebileceğini öne sürdü. Ancak tarihsel olarak Bitcoin madencilerinin gelirleri Halving'lerden sonra önemli ölçüde azaldı. 2020 ve 2016'daki Halving'lerin ardından madencilik gelirleri sırasıyla bir ay içinde %40 ve %51 oranında düştü.

Marathon Digital, 2023'ün 4. çeyreğindeki 4.000 BTC'den daha düşük olsa da 2024'ün ilk çeyreğinde 2.500 BTC'nin üzerinde üretim yaparak en büyük beş madenci arasında yer alıyor. Dünya çapındaki Bitcoin madencileri, toplam Bitcoin arzının %3,4'ünü temsil eden 700.000 BTC'yi elinde tutuyor. Halving'in Bitcoin fiyatı üzerindeki etkisi ise belirsizliğini koruyor. Bazı analistler, arz azalmasının ve artan talebin fiyatı yukarı çekeceğini savunurken, diğerleri ise madencilik gelirlerindeki düşüşün fiyatı aşağı çekebileceğini düşünüyor.