Enjin Coin (ENJ)-banner-imageKoin İncelemeleri

Enjin Coin (ENJ)

Projenin Adı: Enjin Coin

Projenin Belirteci: ENJ

Projenin İnternet Sitesi: enjin.io

Projenin Twitter Adresi: twitter.com/enjin

Projenin İzahname Adresi: İzahname için buraya tıklayabilirsiniz.


A.Enjin Coin Nedir?

Enjin Coin, oyun (gaming) sektörü için akıllı bir kripto para projesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Enjin en büyük çevrimiçi oyun topluluğu oluşturma platformudur. Binlerce oyun içerisinde 250.000’den fazla oyun topluluğu bulunmaktadır. 18.7 milyon kayıtlı oyun ve aylık 60 milyon küresel görüntülenmeye sahiptir. Oyun odaklı içerik yönetim sistemi ve forum, topluluk oluşturucu olan proje, 2009 yılında Singapur’da ortaya çıkarılmıştır. Enjin topluluk mağazalarında sanal ürün satışlarından ayda milyonlarca dolar el değiştirmektedir.


B.Enjin Coin Neler Sunmaktadır?

Enjin Coin’in çözüm bulmak için yola çıktığı birçok amacı bulunmaktadır. Bu amaçlardan birkaçı şunlardır:

Blokzincirde Sanal Ürün Ticareti Sağlaması: Enjin sanal ürünleri yönetmek, dağıtmak ve alım satımını yapmak için oluşturulmuş bir merkeziyetsiz platformdur. Oyunculara ve içerik oluşturuculara yeni bir sanal sahiplik modeli sunmaktadır.

Kullanımı Kolay İlk Oyun Kripto Para Birimi Olması: Enjin Coin çevrimiçi oyunlarda, oyuncular için özel bir amaca hizmet eden ilk kripto para birimidir. Enjin sayesinde oyun içi ürünleri, mağazalarda alıp satabilir, ticaretini gerçekleştirebilir ve kullanabilirsiniz. Bu da Enjin’i ilk oyun kripto para birimi yapmaktadır.

Oyun Endüstrisi İçin Yazılım Geliştirme Kiti (SDK) Sunması: Enjin Coin, birçok dil, cüzdan ve ödeme sistemi tarafından desteklenen SDK’lere (Yazılım Geliştirme Kitleri) sahip, oyun sektörü için ortaya çıkarılmış bir projedir.

Oyun İçin Ürünleri Gerçek Değere Dönüştürme: Enjin çevrimiçi oyunculara oyun içi sanal öğeleri satın alma ve ticaretini gerçekleştirme imkanı sunarken para birimi olarak da ENJ kullandırmaktadır. Bu da ENJ’leriniz ile oyun içi sanal ürünler satın alabileceğiniz ya da tam tersi olarak oyun içi sanal ürünler satarak ENJ’lerinizi cüzdanlarınıza çekebileceğiniz ve itibari paralara dönüştürebileceğiniz anlamına gelmektedir.

Dolandırıcılığa ve Yüksek Ücret Kesintilerine (Fee) Bir Çözüm Sunması: Enjin Coin her türlü dolandırıcılık ve yüksek ücret kesintilerine karşı olarak kurulmuş bir projedir. Enjin Coin her işlem için minimum işlem ücreti ve en yüksek düzeyde güvenlik sağlamak için çalışmaktadır.


C.Enjin Coin Teknolojisi

Enjin Coin ve sanal varlıklar ERC-20 tokeni olarak Ethereum ağına yerleştirilmiştir. Bunun sebebi Ethereum ağının en geniş destek gören ve en yaygın kullanılan akıllı kontrat blokzinciri olmasıdır. Ethereum ağında dev bir geliştirici topluluğu ve oldukça geniş bir dil desteği bulunmaktadır. Enjin Coin de, oyun geliştirmenin yeni merkeziyetsiz internet için güçlü bir geleceğe sahip olduğunu düşünmektedir. Birtakım akıllı kontrat koleksiyonu da blokzincir üzerinde fonksiyonellik sağlayarak Enjin’e yardımcı olacaktır. Bunlar: the Mint, Payment Gateway Contract, Smart Wallet Contract, Subscription Contract, Custom Coin Registry ve Toplist Contract’tır.

Halka Açık API (Public API)

Enjin, JSON-RPC protokolünü kullanarak hesap bakiyelerini kontrol etme ve yukarıda belirttiğimiz akıllı sözleşmelerin her birine erişme yöntemleriyle genel bir platform API'ını barındırmaktadır. Bu, web sitelerinin, web tarayıcısında yüklü bir web3 cüzdan uzantısı gerektirmeden internet kullanıcılarının veri görüntülemesine izin vermektedir.

Sanal Eşyalar Üretme ve Yönetme

Oyunlar ve topluluklar, oyun içi nadir eşyalar, para birimleri ve tokenler basabilmektedir. Bu varlıklar tekrar Enjin Coin’lere dönüştürülebilmektedir. Oyun öğeleri olarak da özel koinler kullanılabilmektedir. Oyun içi geçerli özel paralarla, oyun içi özel konumda olan nadir eşyaları satın alabilmek mümkündür. Bu kapsamda Enjin Coin’ler Enjin Coin’e bağlı değeri olan oyun içi öğeleri temsil eden bir ya da daha fazla özel coin basmak için kullanılabilmektedir. Enjin Coin’ler, koruma özelliği veren, saldırı gücü veren ve yetenek sağlayan çeşitli oyun içi para birimlerine dönüştürülebilmektedir.

Kolay ve Otomatik Ödemeler

Enjin Coin ile, yeni bir akıllı cüzdan işlem mekanizması kullanarak ve blokzincirin izin verdiği yüksek güvenlik düzeyini korurken Ethereum ağında daha hızlı ve kullanımı kolay otomatik ödemelere izin verebilmektesiniz.

Sanal Ürünler Dükkanı

Oyundaki varlıklar oyun için özel coinlerle temsil edilebilmektedir. Oyun içi öğeler ve ayrıcalıklar için mağaza oluşturma süreci Enjin ile oldukça basittir. Enjin platformundaki web siteleri ve uygulamalar içerisinde ENJ ya da özel olarak oluşturulmuş coinler içeren cüzdanlarla ilişkilendirilebilmektedir. Bu tüm oyun içi satılabilir varlıkları Enjin mağazası yönetici paneline bağlar ve tüm bu oyun içi satılabilir varlıklar, Enjin Coin, Bitcoin, Ethereum, Litecoin ve diğer itibari para birimleri ile satılmak amacıyla listelenebilmektedir.


D.Enjin Coin Ekip ve Şirket

Enjin Coin ekibi, yazılım mühendisliği, pazarlama, blokzincir teknolojisi ve iş geliştirme konularında kendilerini kanıtlamış yeteneklere ve deneyimlere sahip kişiler tarafından oluşmaktadır. Ekipteki birçok kişi sektörde önemli bir geçmişe ve üne sahiptir. Şirketin kurucu ortakları Maxim Blagov ve Witek Radomski’dir.

Maxim Blagov: Enjin’in kurucu ortağı olan Maxim Blagov, şu an Enjin Coin’de CEO olarak görev almaktadır. 15 yıllık proje yöneticiliği ve uzman içerik yöneticiliği gibi tecrübeleri bulunan Blagov, Video oyun endüstrisinde interaktif uygulamaların geliştirilmesi alanında konsept ve strateji geliştirme uzmanlığına sahiptir.

Witek Radomski: Enjin’in kurucu ortaklarından bir diğeri olan Witek Radomski, CTO olarak görev almaktadır. Yazılım, güvenlik ve test konularında uzmanlık sahibi olan Radomski, Enjin Coin’in çevrimiçi oyun ekosistemine entegrasyonu konusunda öncülük etmektedir.

Ekipte yer alan diğer kişiler ise, Yazılım Mühendisleri Josh Woelfel ve Vyacheslav Volkov, Pazarlama ve Operasyon Sorumlusu Lilia Pritchard, Güvenlik Uzmanı Brad Bayliss gibi önemli isimlerdir.


E.Enjin Coin Dijital Varlık Ekonomisi

Enjin’in yerel tokeni ENJ’dir. ENJ bir ERC-20 tokenidir. ENJ, oyun geliştiricilerine, içerik üreticilerine ve oyun topluluklarına kripto para temelli ürün sağlama, alım satımını gerçekleştirme ve yönetme gibi birçok özellik sağlamaktadır. ENJ’nin toplam arzı 1.000.000.000 ENJ Coin’dir. Enjin Coin ICO’sunda yaklaşık olarak 23 milyon dolar toplanmıştır.

ICO Bitiş Tarihi: 1 Kasım 2017

Token Tipi: ERC-20

ICO Token Fiyatı: 6000 ENJ = 1 ETH olacak şekilde gerçekleştirilmiştir.


F.Enjin Coin İşbirlikleri

Enjin Coin projesi, dünyanın dört bir yanındaki yetenekli yazılım ve oyun geliştiriciler ve ileri görüşlü şirketler tarafından yapılan oyunları, uygulamaları ve projeleri içermektedir. Bu projelerden birkaçı Azure Heros, Lost Relics, The Six Dragons, 9Lives Arena, Forest Knight, War of Crypta, Age of Rust, Ether Legends ve Wavelings’dir.

Azure Heroes, Microsoft’un blokzincir tabanlı dijital bir ödül programıdır. Microsoft ve Enjin arasındaki işbirliğine dayalı bir program olan Azure Heroes, geliştiricileri çeşitli başarılar ve geliştirici topluluğundaki anlamlı katkıları için blokzincir tabanlı dijital varlıklarla ödüllendirmektedir.

Lost Relics, Enjin tarafından desteklenen, Hack & Slash türünde sayısız zindandan geçebileceğiniz bir oyun türüdür.

The Six Dragons, zengin içerikler ve sahip açık dünyaya sahip bir rol yapma oyunu (RPG) olarak Enjin tarafından desteklenmektedir. Birçok topluluk tarafından “The Skyrim” oyununa gönderme yapılarak, The Skyrim’in blokzincir ile desteklenen versiyonu olarak görülmektedir.

Enjin yukarıda kısaca özetlediğimiz birçok oyun projesi ve daha fazlasına destek sağlamakla kalmamış, ayrıca oyun sektörünün dev isimlerinden Atari ile de bir ortaklık içerisine girmiştir. Atari ve Enjin, Atari'nin IP'lerini ve lisanslarını Enjin destekli video oyunlarına entegre etmek için 2020 yılı aralık ayı sonunda bir ortaklık duyurmuştur. Enjin Coin bunun dışında Unity ve Samsung gibi dev firmalarla da anlaşmalar gerçekleştirmiştir.


G.Enjin Coin Değerlendirme

Enjin Coin, odaklandığı alan ve gerçekleştirdiği projelerle, kripto para sektörü ve oyun sektörünü bir araya getirmiştir. Daha önce benzerine rastlanmamış oyun içi eşsiz varlıklarla alım satım yaparak kripto para kazanma ve daha sonra onları itibari paralara dönüştürme gibi hizmetler sunmaktadır. Ayrıca birçok yönden oyun geliştiricilerine destek olmakta, Unity ve Atari gibi sektörün dev şirketleri ile anlaşmalar gerçekleştirmektedir. Oyun sektörü günümüzde her yıl daha fazla büyümekte ve gelişmektedir. Enjin Coin bu açıdan değerlendirildiğinde daha fazla kullanım alanına ve kullanıcıya hitap etme şansını yakalayacaktır. Bu da projenin geleceği için oldukça önemlidir.