ETF Kabulü Sonrası Bitcoin'de Grayscale ve ABD Hükümeti Satışları: Toplam Miktar-banner-imageAraştırma

ETF Kabulü Sonrası Bitcoin'de Grayscale ve ABD Hükümeti Satışları: Toplam Miktar

Spot Bitcoin ETF'i 2023 yılının son çeyreğinden bu yana kripto para sektörü için oldukça önemli bir konu oldu. Aylardır süren serüven Ocak 2024'de onayın gelmesi ile son bulacak sanılsa da beklendiği gibi olmadı. Piyasalar hala her gün onaya rağmen ETF'ler sebebi ile yaşanan fiyat baskısına maruz kalıyor.

Spot Bitcoin ETF'leri onaylandıktan sonra piyasaların en büyük beklentisi olan milyarca dolarlık yeni para ve kurumsalların girişi sanıldığı gibi olmadı. Spot ETF'in onayı ve onaydan sonraki ilk güne kadar 49.000 dolara kadar yükselen Bitcoin, onay sonrasında her gün kan kaybederek düşmeye devam etti. Bu düşüsün arkasında, yükseliş getireceği beklenen spot Bitcoin ETF'leri vardı.

ETF'ler işleme açıldıkları ilk dakikadan itibaren piyasalarda ciddi bir heyecan yarattı. İlk saatten ve günden elde edilen hacimler, beklentilerin çok üzerindeydi ve bu aylardır süren zorlu sürecin ardından yatırımcılar için "O noktada mıyız?" sorusunun doğmasına neden oldu. 1 yılı aşkın süredir piyasaların ayı hakimiyetinde olması ve spot Bitcoin ETF'leri ile şahlanması sonrasında gelen hacimlerin yüksekliği boğanın habercisi olarak görülse de rüya çok sürmedi.

Spot Bitcoin ETF'inin onaylanması ile bile birlikte kabul gören diğer firmalardan ayrışan bir oyuncu vardı: Grayscale. Her gün gerçekleşen binlerce Bitcoin'lik satışlar birden Bitcoin fiyatı üzerinde ciddi fiyat baskıları oluşmasına sebep oldu. Beklenenin aksine diğer aracıların ETF'lerinde yeni para girişleri gerçekleşirken, Grayscale'de her gün on binlerce Bitcoin'in çıkışı ve satışı gerçekleşiyordu.

Gerçekleşen bu satışlar, Bitcoin fiyatının her geçen gün fiyatının düşmesine ve baskılanmasına sebep oluyor, ETF'in yaşatması beklenen o hype'ı baskılıyordu.

Kripto para yatırımcıları gün kapanışını takip ettiği gibi artık ABD borsalarının açılması ile Grayscale'in ne kadar Bitcoin satacağını da takip etmeye başlamıştı. Ancak Grayscale tek başına değildi. Tüm bu fiyat baskısının üzerine oyuna ABD de dahil oldu ve elindeki Bitcoin'lerden bir miktarını 60 gün içerisinde satacağına yönelik beyanda bulundu.

İşte spot Bitcoin ETF'lerinin onaylanmasından bu yana gerçekleşen ve ABD tarafından beyan edilen Bitcoin miktarları:

Grayscale: 5.4 milyar dolar ABD: 117 milyon dolar

Onaydan bu yana gerçekleşen satış miktarı Grayscale tarafında 5.4 milyar dolar olsa da spot Bitcoin ETF'lerinin genel toplamı yaklaşık 1 milyar dolar artıda bulunuyor. Grayscale'in elinde hala 21.2 milyar dolarlık Bitcoin bulunuyor olsa da satışlar her geçen gün azalmaya devam ediyor. Bu da oluşan fiyat baskısının hafiflemesini sağlıyor.