Ethereum (ETH) Neden Düştü?- 01.03.2024

Kuzey Amerika’da bir Bitcoin konferansında, yaratıcısı Vitalik Buterin tarafından ortaya atılan Ethereum, en basit tabiri ile bir akıllı kontrat platformu ve bir kripto para teknolojisidir. Ethereum, anonim ve dağıtık halde birçok cihazda bulunan veri depolama yöntemi ile güvenilir, değişmez ve merkeziyetsiz bir sistemdir. Ethereum yalnızca bunlarla sınırlı olmamakla birlikte programlanabilir bir yapıya sahiptir ve üzerinde uygulamalar oluşturulmasına ve çalıştırılmasına imkan sağlamaktadır.

Ethereum, kripto para sektöründe “Koin’in İlk İhracı” olarak tanımlanan ICO sürecinde en çok ses getiren projelerden biri olmuştur. 2014 yılının Eylül Ayında gerçekleşen Ethereum ICO’sunda 16 milyon USD kısa süre içerisinde toplanmıştır. ICO esnasında 1 ETH = 0.311 USD olacak şekilde satışı gerçekleştirilmiştir. Yatırımcıların bu denli talep göstermesinin sebebi Ethereum’un muazzam teknolojisi ve birçok yeni projeye altyapı sağlayacak özelliklere sahip olmasıdır.

Bitcoin ve Ethereum’un, kendi blokzincirlerine sahip olmaları gibi benzer özellikleri olmasına rağmen aralarında birtakım farklılıklar da bulunmaktadır. Ethereum sağladığı altyapı ile akıllı sözleşmeler oluşturulmasına, yerleştirilmesine ve kullanılmasına imkan sağlayan bir projedir. Ethereum ağı üzerinde belirli standartlara bağlı protokollere uyarak kendi akıllı kontratlarınızı oluşturabilir ve uygulamalarınızı geliştirebilirsiniz. Ethereum blokzinciri üzerindeki bu protokollerden biri ERC-20’dir.

ETH, son 24 saatte %0.91’lik düşüşle birlikte 107.884 TL’den işlem görüyor. Önde gelen bir kripto para borsası, Ethereum ağı (ETH) için cüzdan bakımı gerçekleştirmeye hazırlanıyor. İşlem, 6 Mart 2024 tarihinde 07:00'de (UTC) başlaması planlanmış olup, yaklaşık iki saat süreceği tahmin ediliyor. Bakım sürecinin duyurulması ETH'nin fiyatını olumsuz yönde etkilemiş olabilir.