Ethereum Merge Başarıyla Gerçekleşti

Ethereum, resmen Proof of Stake'e (Pay İspatı) geçti. Paris yükseltmesinin 58.750.000.000.000.000.000.000.000. TTD tetiklenmesinin akabinde Ethereum Mainnet ve Beacon Chain‘i birleşti ve Proof-of-Stake’e (Pay İspatı) geçiş sağlanmış oldu.

Teknolojik açıdan karmaşık olan bu süreç, binlerce geliştiricinin yıllarca koordineli bir şekilde çalışmasıyla tarihin en zor açık kaynaklı yazılım projelerinden biri olarak tarihe geçti.

Ethereum enerji kullanımı açısından daha sürüdürülebilir ve çevreci bir yapıya geçiş yapmış oldu. Nitekim Ethereum birleşmesinden kısa bir süre önce Vitalik Buterin paylaştığı bir tweet ile Merge’ün dünya çapında elektrik tüketimini yüzde 0.2 düşüreceğini dile getirdi.

The Merge’ün tamamlanmasıyla birlikte geçmiş bloklara dair yapılması gereken çalışmalar Ethereum tarafından adım adım yol haritası şeklinde planlamış durumda. Bu adımlar Surge (Kaynaştırma), Verge (Sınırlandırma), Purge (Temizleme) ve son olarak da Splurge (tamamlanma) adlandırılmaktadır.

Merge’ün tamamlanmasının akabinde ilk NFT mint (basım) edildi. Proof of Stake sisteminde çıkarılan ilk NFT için de 36.8 ETH işlem ücreti ödendiği öğrenildi. Çıkarılan ilk NFT’nin adı ise “The Transition” yani“Geçiş” oldu.

Geleneksel finans sektöründeki oyuncuların Merge sonrası Ethereum'a daha fazla ilgi göstermesi bekleniyor. Birçok finans otoritesi Ethereum'un Merge sonrasında çok daha az enerji tüketecek olmasının bu ilgiyi artıracağını öne sürüyor.

Ether Capital CEO'su Brian Mosoff, Digital Asset Summit 2022'de yaptığı açıklamada konuya ilişkin özetle şu ifadeleri kullanmıştı:

“Pek çok kurumsal şirket; ESG (çevresel, sosyal ve yönetişim) perspektifine sahip. Merge sonrası Ethereum'un enerji tüketimi  %99 azalınca, gözetimin geliştiği ve stake ürünlerinin bu kurumlar için uygun olacağı yollar ortaya çıktıkça... Pek çok kurumun özellikle Ethereum konusunda heyecanlandığını göreceksiniz."

Avrupa'daki WisdomTree Dijital Varlıklar Direktörü Ben Dean de geçtiğimiz günlerde Blockworks'e verdiği demeçte, "Ethereum'un proof-of-stake'e geçme ihtimali ether için yatırım durumunu tamamen değiştiriyor" ifadesini kullanmıştı. 

Avrupa Parlamentosu üyesi ve AB'nin Kripto Varlıklar Piyasası (MiCA) düzenleyici çerçevesi için baş müzakereci olan Stefan Berger'e göre Ethereum’un Proof of Stake’e geçişi (Pay İspatı) Ethereum'un enerji tüketimine ilişkin endişeleri hafifletecek.

Birçok kişinin yüksek enerji tüketimi nedeniyle kripto varlıklara karşı olduğunu belirten Berger, “Ethereum şimdi bu eleştiriyi geçersiz kılıyor ve yeni standartlar belirleyebiliyor." dedi.

Berger, ayrıca Merge’ün genel olarak kripto varlıklara yönelik farkındalığı ve ilgiyi artıracağından emin olduğunu" belirtti.