Ethereum Name Service (ENS) Neden Yükseldi? -6.10.2022

Ethereum Name Service, Ethereum blokzincirinde çalışan, merkeziyetsiz ve halka açık bir kimliklendirme protokolüdür. Sistemin kuralları akıllı sözleşmeler ile koruma altına alınır ve kullanıcılar bu kurallar çerçevesinde kendilerine ait alan adları alabilir ve alan adları içerisine cüzdanlar eklenebilmektedir. Ekosistemin yerel tokeni ENS’dir.

ENS açık kaynaklı, tamamen merkezi olmayan bir protokol olduğu için geleneksel bir şirket hiyerarşisi tarafından yönetilmemektedir. ENS, bir DAO (merkezi olmayan otonom organizasyon) olarak topluluk tarafından yönetilir.

ENS DAO, protokolün gelecekteki gelişimini etkilemek için teklifler sunmak ve oy kullanmak için kullanılan protokolün yardımcı programı ve yönetişim belirteci olan ENS token tarafından yönetilir. Nitekim ENS'ye sahip olan herkes ENS DAO'daki teklifler için oy kullanabilir.

Ethereum Name Service, Domain Name Service'in kısaltması olan DNS'in Web 3.0 versiyonudur. ENS, internetin geleneksel DNS'sine merkezi olmayan bir alternatif sunarak tek hata noktasıyla ilişkili riskleri ortadan kaldırıyor. Blokzincir tabanlı bir protokol olan ENS, Ethereum üzerine inşa edildiği için doğası gereği daha güvenli ve sansüre karşı daha dayanıklıdır. ENS'nin temelde iki akıllı sözleşme olması, diğer akıllı sözleşmelerle ve tüm Ethereum ekosistemiyle en üst düzeyde birlikte çalışabilirlik sağlar.

ENS, son 24 saatte %12 yükselişle birlikte 329 TL’den işlem görüyor. ENS’nin tüm piyasalardaki işlem hacmi ise %110 yükselişle birlikte yaklaşık 159 milyon USD olarak görünüyor. ENS fiyatı, son 7 gün içinde de yaklaşık %13 yükseliş kaydetti. ENS önceki gün Lens Protokolüyle iş birliği yaptığını açıklamıştı. Bu iş birliği neticesinde görünen ad, profil fotoğrafı, kapak resmi ve adres gibi Lens verileri artık EIP-3668 zincir dışı çözünürlük kullanılarak ENS Kaynak kayıtları olarak sorgulanabilecek. ENS için Eylül 2022’deki pozitif istatistikler yatırımcılarını memnun etmişti. Zira Eylül’de 437 bin yeni .eth kaydı (toplam 2,6 milyon isim), 5.5 milyon USD’lik protokol geliri, en az 1 ENS adına sahip 35 bin yeni eth hesabı oluşturuldu. Teknik analiz kaynaklı faktörler ve olumlu bu tür pozitif gelişmelerin ENS’nin yükselişinde etkili olduğu söylenebilir.