Ethereum Shapella Güncellemesi Gerçekleşti

Yıllardır üzerinde çalışılan ve Ethereum ekosisteminin en çok beklenen ağ yükseltmelerinden biri olan Shapella yükseltmesi sorunsuz bir şekilde gerçekleşti. Shapella yükseltmesi Ethereum'un Proof-of-stake (PoS) ağına geçiş sürecinin bütünüyle tamamlandığına işaret ediyor. Bu güncellemeyle birlikte staking çekim işlemleri yeniden aktif hale getirilmiş oldu. Nitekim söz konusu yükseltmenin ana özelliği Ethereum İyileştirme Önerisi (EIP) 4895 olarak adlandırılıyor ve bu da ağ üzerinde doğrulayıcı staking çekme işlemlerini mümkün kılıyor. Shapella güncellemesiyle birlikte Ether arzının yaklaşık %15'ine tekabül eden 18 milyondan fazla ETH’nin kilidi 2 senenin ardından açılmış oldu. Çekim için günlük bir sınır mevcut. Şöyle ki Ethereum geliştiricileri önceliğin hak edilmiş ödüllerin çekimine verileceğini belirtiyor. Yaklaşık 1.1 milyon ETH ödülü dört-beş gün içinde eşit oranlarda (günlük 258 bin ETH) çekilebilecek. Bunun ardından staking çekim işlemlerinin sınırı da günlük 58 bin ETH olarak belirlendi.

Geliştiriciler, geçtiğimiz aydan bu yana Sepolia, Zhejiang ve Goerli başta olmak üzere birçok test ağı üzerinde denemeler gerçekleştirmişti. Son olarak Ethereum'un Shapella yükseltmesinin Goerli ağında etkinleştirildiği açıklanmıştı.

Shapella güncellemesi neden önemli?

Shapella, aynı anda gerçekleşecek iki ağ yükseltmesine atıfta bulunan Shanghai ve Capella'nın bir birleşimidir. Shapella güncellemesi kripto para ekosistemi için önemli zira bu güncelleme Ethereum'un PoS'a geçişinin tamamlandığına işaret ediyor. İlk adım, Aralık 2020'de başlatılan Beacon Zinciri ile eski PoW Ethereum zincirinin birleştirildiği ‘Merge’dü. Bu işlem tarihler Eylül 2022'yi gösterdiğinde sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Ancak, Shapella güncellemesine kadar stake etme süreci tek yönlü bir işlemdi. Kullanıcılar, ETH'lerini Beacon Chain'e yatırabiliyor ve ödüller kazanabiliyor; ancak herhangi bir çekim yapamıyordu. Özetle The Merge'den bu yana, Ethereum stake etme tek yönlü bir sistem olmuştu. Ethereum stake edebiliyordunuz; ancak çekim yapamıyordunuz. Lido Finance ve Rocketpool gibi likit stake türevleri (LSD'ler), depozitoları üzerinde bir talebi temsil eden alınıp satılabilir türev token’ların ihracı yoluyla stake sahipleri için likidite sağlayarak bu likidite eksikliğini kısmen hafifletti. Nitekim bu önemli yükseltme, kullanıcıların Ethereum'un mutabakat katmanı ağı olan beacon zincirinde stake edilmiş 18 milyondan fazla ETH'ye erişmelerini ve bunları unstake etmelerini sağlayacak.

Kripto stake hizmeti sağlayıcısı RockX'in CEO'su Zhuling Chen, yükseltmenin ardından piyasada kısa vadeli bir dalgalanmanın beklenebileceğini; ancak Ethereum blokzincirinin "önemli" uzun vadeli faydalarına odaklanmayı tercih ettiğini söyledi. Chen yaptığı açıklamada, "Ethereum'un saniye başına daha fazla işlem gerçekleştirme kapasitesi artıyor, işlem maliyetleri düşüyor ve akıllı sözleşmelerin güvenliği ve verimliliği artıyor" dedi.

Shapella güncellemesi, Ethereum kullanıcılarını etkileyecek mi?

Ethereum kullanıcıları Shapella'nın uygulanmasından etkilenmeyecek ve her zaman olduğu gibi işlem yapabilecekler.