Ethereum Shapella (Shanghai-Capella) Yükseltmesi Nedir?-banner-imageAkademi

Ethereum Shapella (Shanghai-Capella) Yükseltmesi Nedir?

Ethereum Shapella yükseltmesi için geri sayımın bitmesine çok az kaldı. Shapella ismi iki farklı iyileştirme süreci olan Shanghai ve Capella isimlerinin birleşiminden gelmektedir. Birçok erteleme sonucunda Ethereum geliştiricileri tarafından daha önce kararlaştırıldığı üzere 12 Nisan tarihinde gerçekleştirilecektir.

Capella ve Shanghai birleşiminden meydana gelen Shapella yükseltmesi, kripto para sektörü tarafından merakla beklenen gelişmelerden biridir. Bu güncelleme, 2020 yılında Beacon Chain ile birlikte doğrulayıcı olmak için Ethereum ağına Ether stake eden yatırımcıların Etherlerini çekmelerine olanak sağlayacaktır. 2023 yılı itibariyle güncel olarak Ethereum ağı üzerinde yaklaşık 18 milyon adet Ethereum stake edilmiş durumdadır.

Türkiye saati ile 13 Nisan 01:30’da gerçekleşecek olan yükseltmeyle birlikte, İş İspatı (PoW) algoritmasından Pay İspatı (PoS) algoritmasına geçiş sırasında stake edilen Ether'leri ve ödülleri çekilebilmesi işlevini aktif hale getirilecektir. Stake edilen Ether miktarı toplam arzın yaklaşık %15’ine denk gelmekte, başka bir deyişle yaklaşık 30 Milyar dolarlık Ether’in kilidi açılacaktır. Ether çekim işlemleri günlük bir sınıra tabi tutulacaktır. Çekim sürecinin en az iki aya yayılacağı aktarılmaktadır. Ethereum geliştirici ekibi, öncelikle hak edilmiş olan ödüllerin çekimine izin vereceklerini belirttiler. Shapella yükseltmesi, Ethereum ağında epoch 194.048'de yayınlanacaktır.


Shapella Nedir?

Shanghai, ağın yürütme katmanını temsil eden bir yükseltmedir. Capella ise fikir birliği katmanını temsil etmektedir. Bu iki ismin birleşmesinden Shapella ortaya çıkmıştır. Yükseltme, yürütme katmanındaki (Shanghai) ve fikir birliği katmanındaki (Capella) değişiklikleri birleştirir.


Neden "Shapella"?, Shapella ve Shanghai Arasında Fark Var mı?

Yürütme katmanında yapılan yükseltmeler Devcon şehir adlarını, fikir birliği katmanında yapılan yükseltmeler ise yıldız adlarını takip etmektedir. "Shapella", Devcon 2'nin yeri olan Shanghai ile kuzey takımyıldızı Auriga'daki en parlak yıldız olan Capella'nın birleşimidir.

Ethereum, yürütme ve fikir birliği olmak üzere iki katmanlı bir yapıya sahiptir. Yürütme katmanı Ethereum’un Merge güncellemesinden önce üzerinde çalıştığı katmandır. Fikir birliği katmanı ise Beacon Chain ile Ethereum yapısında işlev göstermeye başlamıştır. Buna istinaden Shapella yükseltmesi her iki katmanda gerçekleşecektir. Bu yükseltme birçok yerde Shapella ismi yerine Shanghai bilinmektedir.


EIP-4895 Nedir?

Ethereum Merge yükseltmesinden önce İş İspatı (PoW) algoritmasını kullanıyordu. Şu anda Pay İspatı (PoS) algoritması ile işlev göstermektedir. Shapella’nın ana odak noktası, doğrulayıcı geri çekme işlemlerinin kilidini açan değişiklik olan EIPE Etherlerin kilidini açabilecektir.

Ethereum Shanghai güncellemesiyle özellikle EPI-4895 doğrulayıcı olmak için Ether stake eden yatırımcıların fonlarının kilidi açılacak. Bu Ethereum ekosistemi için önemli bir gelişme çünkü Aralık 2020’de Proof of Stake ağı olan Beacon zinciri başlatıldığında, Ethereum 2.0 ağında doğrulayıcı olmak isteyen kullanıcılar en az 32 ETH olacak şekilde fonlarını Ethereum ağında kilitlediler. Türkiye saati ile 13 Nisan 01:30’da yatırımcılar kilitledikleri Etherlere ulaşabilirler.