Fan Token Yakımı Nedir?-banner-imageAkademi

Fan Token Yakımı Nedir?

Kripto para yakım işlemi, kripto para ekosisteminde yaygın olarak gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu işlem, belirli miktardaki kripto parayı dolaşımdan kalıcı bir şekilde çıkarmak ve dolaşımdaki toplam arzı düşürmek amacıyla yapılmaktadır. Bu işlem ile dolaşımdaki token miktarı azaltılarak deflasyonist bir anlayış benimsenir. Dolaşımdaki token miktarı azaldıkça mevcut token değerinin teorik olarak uzun vadede artması beklenmektedir.

Yakım İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir?

Yakım işleminde kastedilen, kripto paraların tekrar erişilemeyecek ve kullanılamayacak hale getirilmesidir. Yakımlar, kripto paraların geçersiz (private key’leri bulunmayan) yakım adreslerine gönderilerek gerçekleştirilmektedir. Bu işlemin geri dönüşü yoktur. Yakım adreslerine gönderilen kripto paralar hiçbir şekilde tekrar dolaşıma dahil olamaz.

Fan Token Yakımı Neden Gerçekleştirilir?

Fan Token yakım işlemlerindeki temel amaç, dolaşımdaki token miktarının kulüp başarısına endeksli bir şekilde azaltılarak proje değerinin maksimize edilmesini sağlamaktır. Fan Token yakım işlemi sonucu dolaşımda daha az Fan Token bulunacağı için teorik olarak Fan Token’ın mevcut değerinde artış gerçekleşecektir. Fan Token piyasa değeri, dolaşımdaki mevcut Fan Token sayısı ile bir Fan Token’ın fiyatının çarpımı şeklinde hesaplanmaktadır. Fan Token’ın anlık piyasa değerinin değişmeyeceği varsayımı altında yakım öncesi ve yakım sonrası “Teorik” görüntü şu şekildedir:

Örnek:

X Token Dolaşımdaki Miktarı: 50.000.000 Adet

X Token Piyasa Fiyatı: 5 TL

X Token Piyasa Değeri: 250.000.000 TL

10.000.000 adet X Token yakımı gerçekleştirildiğini varsayalım.

Yakım Sonrası X Token Dolaşımdaki Miktarı: 40.000.000 Adet

X Token piyasa değerinin aynı kalması halinde oluşması beklenen “Teorik” fiyat 6,25 TL seviyesine gelecektir. Bu şekilde yakım sonrası piyasa değeri değişmeyen Fan Token’ın her bir birim token fiyatı ise yakım miktarı oranın yükseliş gösterebilmektedir.

X Token Piyasa Fiyatı: 6,25 TL

X Token Piyasa Değeri: 250.000.000 TL

Uyarı: Bu örnek finansal piyasalarda sıklıkla kullanılan piyasa değeri hesaplamasının bir gösterimidir. Örnekteki veriler hiçbir Fan Token projesine ait değildir. Teorik fiyatın hesaplandığı bu örneğin, tamamen yatırımcıların arz ve talebine göre şekillenen Fan Token’larda geçerli olma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Fan Token Yakım Miktarları Nelerdir?

Bitexen’de listeli Fan Token projelerinde yakım işlemleri kulüplerin bulunduğu ligi kaçıncı sırada bitirdiğine, ligde kaç gol attığına, bulunduğu ligde şampiyon olup olmadığına ve özel kupa ve turnuvalarda elde ettiği başarılara göre değişim göstermektedir. İlgili Fan Token projesinin Whitepaper (İzahname) yazısını inceleyerek, yakım miktarlarını görüntüleyebilirsiniz.