Fantom (FTM) Neden Yükseldi? -3.02.2023

2018 yılında piyasaya sürülen Fantom, kendi mutabakatını kullanarak geliştiricilere merkeziyetsiz finans (DeFi) hizmetleri sağlayan, gelişmiş yönlendirilmiş döngüsel grafik (DAG) teknolojisini kullanan bir akıllı sözleşme platformudur.

DeFi kullanıcıları için çeşitli işlevler sunan ilk DAG tabanlı Katman-1 blokzinciri ve akıllı sözleşme platformu olan Fantom, blokzincirdeki ölçeklenebilirlik ve işlem hızı gibi sorunlara odaklanmaktadır. Yüksek hızlı ve performanslı bir platform olarak Fantom, gelişmekte olan akıllı şehirler için Bilgi Teknolojileri (BT) altyapı omurgası olabileceğine inanmaktadır. Saniyede 300.000 işlem gerçekleştirme hedefi ve birden fazla hizmet sağlayıcısı arasında iletişim kurma yeteneği ile Fantom, büyük miktarda veriyi güvenli bir şekilde depolamanın asıl çözüm olduğuna inandığını belirtmektedir. Bunu da, akıllı şehir veri odaklı akıllı sözleşmeler ve merkeziyetsiz uygulamaların (DApp’lerin) benimsenmesi için kişiler adına erişilebilir hale getirerek başarmayı ummaktadır.

Fantom (FTM) son 24 saatte %6.73 yükselişle birlikte 11.69 TL’den işlem görüyor. FTM’nin tüm piyasalardaki işlem hacmi ise %22 yükselişle birlikte yaklaşık 645 milyon USD olarak görünüyor. Fantom Vakfı'nın Kurucu Ortağı Andre Cronje, Fantom’a ilişkin değerlendirmelerini içeren bir makale yayımladı. Cronje, makalesinin başında şu ifadeleri kullandı: “Dapp geliştirmek için yıllarımı harcadım. Geliştirmek inanılmaz derecede tatmin edici bir yolculuk, ancak hayal kırıklıkları da beraberinde geliyor. Bu makale, bu hayal kırıklıklarının teknik yönlerine ve Fantom'u en iyi Dapp geliştirici ortamına yönlendirmek için öğrendiklerimi nasıl kullandığıma odaklanacak..” Fantom’u öne çıkaran özelliklerinden en önemlilerinden biri ağın 900 ms'nin altında kesinliğe sahip olmasıyla hızlı onay süreleri olarak belirtiliyor. Mart 2022’de kripto endüstrisini bıraktığını duyuran daha sonra projeye tekrar döndüğünü açıklayan Andre Cronje’nin son paylaşımlarının Fantom topluluğuna heyecan getirdiğini söyleyebiliriz.