Fas’ta Kripto Para Düzenleme Çerçevesi Tamamlandı

Fas’ta ilk kripto para yasa tasarısının önümüzdeki günlerde sunulacağı öğrenildi. Belge Fas Merkez Bankası tarafından yazıldı ve sektör paydaşlarıyla tartışılacak.

Fas Merkez Bankası Bank Al-Maghrib (BAM) Başkanı Abdellatif Jouahiri, BAM ile piyasa katılımcıları arasında bir dizi görüşme yapılacağını duyurdu. Fas Sermaye Piyasası Kurumu (AMMC), Sigorta Denetleme Kurumu ve Sosyal Güvenlik (ACAPS) gibi düzenleyicilerin de ülkedeki kripto para yasa tasarısına dair toplantılara katılacağı belirtildi.

Jouahiri'ye göre BAM, belge üzerinde çalışırken Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası ile iş birliği yaptı. Daha önceki raporlar, Faslı yetkililerin dijital varlıklarla ilgili düzenleyici deneyimlerini incelemek için Fransa, İsveç ve İsviçre merkez bankalarıyla da temasa geçtiğini öne sürüyor. Söz konusu taslağın Fas’ın koşullarına uyarlanmış bir kripto para tanımı sunacağı ve inavasyonu kısıtlamadan bireyleri korumayı amaçlayacağı belirtildi.

Fas 2022 yılında Kuzey Afrika'da en hızlı büyüyen kripto para pazarı haline geldi. Nitekim 2021'de nüfusun %2,4'ü dijital varlıklara sahipken bir yıl sonra bu oran %3,1'e yükseldi.

2020 yılında Soluna, Fas'ın güneyinde ve en rüzgarlı bölgesi olan Dakhla'da ilk blokzincir destekli rüzgar çiftliğini kurmuştu. Bu çiftliğin enerji fazlası kripto madenciliği operasyonlarına güç sağlıyor.