FED, 21-22 Mart Tarihli Faiz Toplantısına Dair Toplantı Tutanaklarını Paylaştı

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantı Tutanakları, 12 Nisan 2023 Çarşamba günü paylaşıldı. Tutanaklara göre, geçtiğimiz ay içinde gerçekleşen banka iflaslarının piyasaları alt üst etmesinin ardından yetkililer bu yılki faiz artırımlarına ilişkin beklentilerini azalttı. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin mart ayı toplantısının tutanaklarında, Silikon Vadisi Bankası'nın iflasının olası yansımalarına ilişkin bir sunum yer aldı. Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr bankacılık sektörünün "sağlam ve dirençli" olduğunu vurgulasa da bazı ekonomistler ekonominin bu durumdan olumsuz etkileneceğini kaydetti.

Açıklanan Federal Rezerv belgelerine göre, ABD bankacılık krizinden kaynaklanan serpintilerin bu yıl içinde ekonomiyi resesyona sürüklemesi muhtemel görünüyor. Nitekim FED yetkilileri, 2023’ün sonlarında başlayacak ‘hafif resesyon’ ve sonraki iki yıl boyunca toparlanma bekliyor. Toplantının ardından yapılan projeksiyonlar, FED yetkililerinin 2023 yılının tamamında gayrisafi yurtiçi hasılanın sadece %0,4 oranında büyümesini beklediğini gösterdi. Atlanta FED’in ilk çeyrekte %2,2 civarında bir büyüme öngörmesi, yılın ilerleyen dönemlerinde bir gerilemeye işaret ediyor.

Bazı politika yapıcılar, krizin nasıl geliştiğini görmek için izlerken faiz oranlarını sabit tutup tutmamayı sorguladı; ancak yüksek enflasyon, yakın zamandaki ekonomik verilerin gücü ve komitenin enflasyonu %2'lik uzun vadeli hedefine indirme konusundaki kararlılıkları nedeniyle bir başka faiz artırımı için oy kullanmaya razı oldular.