FED Başkanı Powell: Bu Yıl Faiz İndirimi Yapmak Uygun Olmayacaktır

ABD Merkez Bankası (FED), politika faizini oy birliğiyle 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan %4,50-4,75 aralığına yükseltti. FED Başkanı Jerome Powell, alınan kararın ardından basın toplantısı gerçekleştirerek çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

Fiyat istikrarının ekonominin en önemli unsuru olduğunu hatırlatan Powell, ekonomideki dengeyi koruyabilmek için fiyat istikrarını sağlamak zorunda olduklarını, bu konudaki taahhütlerini koruduklarını, fiyat istikrarını yeniden sağlamanın bir süre daha kısıtlayıcı para politikası duruşunu sürdürmeyi gerektireceğini kaydetti.

Para politikası sıkılaşmasında çok mesafe katettiklerini belirten Powell, "Şimdiye kadarki hızlı sıkılaşmamızın tam etkileri henüz hissedilmedi." dedi. Powell, ekonomik büyümenin daha yavaş bir hızda da olsa devam etmesini beklediğini kaydederek, "Ekonomi genel olarak beklentiler doğrultusunda bir performans sergilerse bu yıl faiz indirimi yapmak uygun olmayacaktır." dedi.

Enflasyon hedeflerine ulaşana dek daha fazla artışın uygun olacağını düşündüklerini vurgulayan Powell, “Hızlı parasal sıkılaştırmanın tam etkileri henüz hissedilmedi. Enflasyon hala hedefimizin üzerinde. Enflasyonun düşüş trendinde olduğundan emin olmak için daha fazla kanıta ihtiyacımız olacak. Para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı kalması gerekiyor. Henüz yeterince kısıtlayıcı politika seviyelerinde değiliz. Kısıtlayıcı duruşa ulaşmak için FED birkaç faiz artışı daha yapmayı tartışıyor.” şeklinde konuştu.

Powell ayrıca dezenflasyonist sürecin erken aşamalarda olduğunu belirterek "İlk defa dezenflasyonist sürecin başladığını söyleyebiliriz." dedi.

ABD'de enflasyon Haziran 2021’de yıllık %9 ile 1981'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. Ülkedeki enflasyon rakamları Aralık 2021’de %6,5'e gerilemişti.