Fed Başkanı Powell: Daha iyi Kripto Para Düzenlemelerine İhtiyaç Var

Paris'te düzenlenen Finansın Tokenleştirilmesinin Fırsatları ve Zorlukları konferansına konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Singapur Para Otoritesi Genel Müdürü Ravi Menon ve Uluslararası Ödemeler Bankası Genel Müdürü Agustín Carstens katılarak hızla büyüyen kripto ekonomisinde merkez bankalarının rolünü tartıştı.

Bir saat süren oturumda grup DeFi, sabit koinler ve merkez bankası dijital para birimleri dahil olmak üzere çeşitli konuları tartıştı. Bununla birlikte, tartışmanın ağırlıklı konusu kripto düzenlemesi etrafında yoğunlaştı.

Konuşmasında kripto para sektöründe daha iyi regülasyonlara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Powell, 'dijital dolar' çalışmasının zaman alacağını söyledi.

Powell, kamuoyunun sabit koinleri dolar eşdeğeri olarak görme eğilimine atıfta bulunarak, sabit koinlerin yeterince desteklenmelerini sağlamak için sıkı bir düzenlemeye ihtiyaç duyduklarını da sözlerine ekledi. Powell, "Sabit koin rezervlerinin halka karşı şeffaf olması ve para çekme işlemlerini finanse etmek için her zaman orada olacak türden kredi varlıklarından oluşması gerekiyor." dedi.

Powell'ın sabit koinlerle ilgili yorumları, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'in bu yılın başlarında sabit koin düzenlemesi konusunda yaptığı konuşmayı hatırlatıyor. Zira Yellen, dolara sabitlenmiş tokenlerin dolar ve dolar eşdeğerleri gibi kaliteli teminatlarla yeterince desteklenmesini ve sabit koin sahiplerinin varlıklarını dolara geri dönüştürmelerine izin verecek altyapının oluşturulmasını sağlayan bir sabit koin düzenleme çerçevesi çağrısında bulunmuştu.

Küresel faiz artışlarının merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosisteminde önemli yapısal sorunları ortaya çıkardığını belirten Powell, "İyi haber, merkeziyetsiz finansla geleneksel bankacılık ve geleneksel finans sistemi arasındaki etkileşimin şu anda çok fazla olmaması" şeklinde yorumda bulundu.

Powell, Fed'in halen dijital para birimi fikrini müzakere ettiğini hatırlatarak, bir süre daha bu konuda kesin karar alınmasını beklemediğini söyledi. Powell, "Bu konuda ilerleme sağlamak için hem yürütme organının, hem de Kongre'nin onayına ihtiyaç var. Bu nedenle bu sürecin en az birkaç yıl daha süreceğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.