Fed Başkanı Powell: Enflasyon Hayal Kırıklığı Yaratmaya Devam Ederse Daha Agresif Hareket Etmeye Hazırız

ABD Merkez Bankası (Fed), oy birliğiyle politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 2,25-2,50 aralığına yükseltti. Fed Başkanı Jerome Powell faiz kararının ardından basın toplantısı düzenledi.

Powell, iş gücü piyasasının aşırı derecede sıkı ve enflasyonun çok yüksek olduğunu belirterek, bu çerçevede Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) politika faizini 75 baz puan artırdığını ve devam eden artışların uygun olacağının tahmin edildiğini ifade etti.

Powell’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Enflasyonu yüzde 2’ye indirmemiz şart”

“Enflasyon uzun vadeli yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde kalmaya devam ediyor.Herkese fayda sağlayan güçlü bir iş gücü piyasası koşullarına sahip olmak istiyorsak, enflasyonu yüzde 2 hedefimize indirmemiz şart. Genel ekonomik faaliyetteki son yavaşlamaya rağmen, toplam talebin güçlü kalmaya devam ettiği, arz kısıtlarının beklenenden daha büyük ve daha uzun sürdüğü ve fiyat baskılarının geniş bir mal ve hizmet yelpazesinde belirgin olduğu görülüyor."

“Bugün yaptığımızdan daha büyük bir hamle yapmaktan çekinmeyiz”

“Gelecek toplantımızda alışılmadık derecede büyük bir artış daha uygun olsa da bu, şimdi ve o zaman arasında aldığımız verilere bağlı olacak bir karar. Komite uygun olduğu sonucuna varırsa, bugün yaptığımızdan daha büyük bir hamle yapmaktan çekinmeyiz. Enflasyon hayal kırıklığı yaratmaya devam ederse daha agresif hareket etmeye hazırız.”

Powell, basın toplantısı sırasında ekonominin resesyona girip girmediğine ilişkin sorulara, "ABD ekonomisinin şu anda resesyonda olduğunu düşünmüyorum." şeklinde yanıt verdi.