FED Başkanı Powell: Enflasyonu %2’ye Düşürmek Konusunda Kararlıyız

FED politika faizini beklendiği gibi 25 baz puan artırarak %4.75-5 aralığına yükseltti. FED karar metninde ABD bankalarının sağlam bir görünümü olduğunu, ancak gelişmelerin büyüme üzerindeki etkilerinin değerlendirileceğini ifade etti. FED, geçtiğimiz yıl 4 kez 75’er baz puanlık artış yapmış, Aralık 2022’de ise artış hızını yavaşlatarak 50 baz puanla yola devam etmişti. FED Şubat ayında gerçekleştirdiği 2023'ün ilk FOMC toplantısında ise 25 baz puan faiz artışında bulunmuştu.

FED’in faiz kararının ardından FED Başkanı Jerome Powell, basın toplantısı düzenledi. %2’lik enflasyon hedefine yönelik taahhüde bağlı olduklarını hatırlatan Powell "Bu toplantıda faiz artışlarına ara vermeyi düşündük ama faiz artışı güçlü bir konsensüs ile destek gördü. FED yetkilileri bu yıl faiz indirimi öngörmüyor. Enflasyonu  %2'ye döndürmek için gerekeni yapacağız. Mal grubundaki dezenflasyon kesinlikle ilerleme kaydediyor, ama yavaş şekilde" ifadelerini kullandı.

Powell basın toplantısında faiz artırımına ara verilmesiyle ilgili bir soru üzerine, "Toplantıdan önceki günlerde bunu değerlendirdik" dedi. Powell, faiz artırımına yönelik çok güçlü fikir birliğinin nedeninin, son olaylardan önce beklenenden daha güçlü gelen enflasyon ve işgücü piyasasına ilişkin ara verilerden kaynaklandığını söyledi. Piyasanın bu yıl faiz indirimi öngörerek yanlış yaptığına dikkati çeken Powell, FED yetkililerinin bu yıl faiz indirimini öngörmediğini belirtti.

Enflasyonu %2'ye düşürme sürecinin daha uzun bir yolu olduğunu ve bu yolun engebeli olmasının muhtemel olduğunu belirten Powell, enflasyonu %2 hedefine düşürme konusunda güçlü bir kararlılığa sahip olduklarını vurguladı. Konuşmasında enflasyonu ve işgücü piyasasını yakından izleyeceklerini belirten Powell, merkez bankasının enflasyonla mücadele etmek için ihtiyaç duyması halinde daha fazla faiz artırımı yapacağını söyledi.

Powell, bankacılık sektöründeki son gelişmeleri de değerlendirdi

ABD ekonomisini korumak ve bankacılık sistemine olan güveni güçlendirmek için kararlı adımlar attıklarını belirten Powell, bankacılık sisteminin "sağlam ve dayanıklı" olduğunu söyledi. Powell, geçtiğimiz günlerde iflas eden Silicon Valley Bank yönetimini denetim eksikliği nedeniyle eleştirdi Powell, Silicon Valley Bank yönetiminin "kötü bir şekilde başarısız olduğunu" ve müşterileri "önemli likidite riski ve faiz oranı riskine" maruz bıraktığını söyledi. Powell ayrıca bir başka banka çöküşü ve mevduat krizini önlemek için daha güçlü denetim ve düzenlemeye ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

Powell, FED, ABD Hazine Bakanlığı ve FDIC tarafından atılan güçlü adımların mevduat sahiplerinin tasarruflarının ve bankacılık sisteminin güvende olduğunu gösterdiğini söyledi.