Fed Başkanı Powell: Enflasyon %2'ye Düşüne Kadar Mücadele Edeceğiz

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 3-3,25 aralığına yükseltti. Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in enflasyon  %2'ye düşene kadar mücadeleye devam edeceğini vurguladı. Fed faizlerin artmasıyla birlikte tüketimin azalmasını bunun akabinde talebin düşmesiyle de fiyatların aşağı çekilmesini amaçlıyor.

Enflasyonun yüzde 2'lik hedeflerinin çok üzerinde olduğunu ifade eden Powell, yüksek enflasyonun devam ettiğini ve bunun çok büyük bir zorluk meydana getirdiğini dile getirdi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, Ağustos’ta enflasyon yıllık %8.5'ten %8.3'e gerilemişti. Ülkede petrol fiyatları düşüş gösterdi; ancak gıda ürünleri ve kiralardaki artış sürüyor.

Enflasyonun bir kısmının çok ciddi tedarik şoklarından kaynaklandığını ifade eden Powell, "Fiyat istikrarını sağlamamız gerekiyor yoksa daha sonra daha fazla acı çekeceğiz. Bizim ihtiyacımız olan enflasyonda anlamlı bir şekilde aşağı yönlü baskı olması. Enflasyonu düşürmek acılı olacak." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Yavaş büyümenin işsizliği artırabileceğini belirten Powell, "Attığımız her adımın aileleri, işletmeleri etkilediğini biliyoruz." dedi. Bu arada Fed'in projeksiyonlarında 2023 yılı için işsizlik beklentisi %3.9'dan %4.4'e yükseltildi.

Sıkı para politikasının etkilerini enflasyon üzerinde görmek istediklerini aktaran Powell, erkenden para politikasının gevşetilmemesi gerektiğini vurguladı.

Fed'in agresif faiz artırımının ardından endeksler, kapanışta negatif bir seyir izledi.