Federal Rezerv (Fed) 19-20 Eylül Toplantısının Tutanakları Yayımlandı

Federal Rezerv (Fed) 19-20 Eylül toplantısının tutanakları yayımlandı. Tutanaklarda, Fed yetkililerinin enflasyonun hala beklenen hedefe dönmediği bir dönemde 'kısıtlayıcı' para politikasını devam ettirme konusunda görüş birliği içinde olduklarını açıkça görüldü.

Tutanaklara göre, Fed yetkililer ilave faiz artışı konusunda bazı farklı görüşlere sahipti, ancak genel olarak bir faiz artışının olasılığını göz önünde bulunduruyorlardı. Tutanaklarda, "Katılımcıların çoğu, gelecek toplantılarda bir faiz artırımının daha uygun olacağı görüşünde. Bazı katılımcılar ise daha fazla faiz artışı gerekmediğini düşünüyor" ifadesi yer alıyor. Sonuç olarak enflasyonun hedeflere ulaşması için para politikasının kısıtlayıcı bir seviyede devam etmesi gerektiği konusunda ise görüş birliği sağlandı.

Bunlara ek olarak, tutanaklarda ekonomik görünüme dair halen yüksek derecede belirsizlik olduğu belirtildi. Özellikle, otomotiv işçilerinin grevi gibi yeni faktörlerin ekonomik gelişmeler üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği vurgulandı. Birçok yetkili, grevin hem enflasyon açısından yukarı yönlü bir risk hem de ekonomik faaliyet açısından aşağı yönlü bir risk oluşturduğunu gözlemledi. Fed, Eylül toplantısında politika faizini değiştirmeme kararı almıştı. Tutanakların açıklanması, ekonomik göstergelerin ve para politikasının gelecekteki yönüne dair yatırımcıların beklentilerini şekillendirmiş gibi duruyor.

Toplantı tutanaklarında, yetkililerin çoğunluğunun son dönemde yaşanan enflasyon düşüşünün bir kısmının enerji fiyatlarındaki artışa bağlı olarak tersine çevrilebileceği ve enflasyonun beklenenden daha uzun süreli olma riskine dikkat çektiği görülüyor. Bazı yetkililer ise yurt içindeki bankacılık sektörünün daha fazla zorluk yaşaması durumunda kredi koşullarının beklenenden daha fazla sıkılaşma olasılığı dahil ekonomik faaliyete yönelik aşağı yönlü risklere işaret ediyor. Ayrıca, Çin'deki ekonomik yavaşlamanın küresel ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceği ve ABD hükümetinin uzun süreli kapanma olasılığına da değiniliyor. Tutanaklarda, katılımcılar ABD ekonomisinin durumunu değerlendirmekte zorluk yaşandığını belirterek, bazı verilerin değişken olması ve büyük revizyonlara tabi olmasından kaynaklı belirsizliklere vurgu yapıldı.

Fed tutanaklarında, "Yetkililerin büyük çoğunluğu ekonominin gelecekteki seyrinin son derece belirsiz olduğunu değerlendirmeye devam etti." ifadesine de yer veriliyor. Bu durum, ekonomi ve para politikasının geleceği konusundaki belirsizliği vurguluyor. Son olarak tutanaklarda, "Tüm yetkililer, Komite'nin enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefine doğru düşüşünü sağladığından emin olana kadar politikanın bir süre daha kısıtlayıcı bir duruşta olması gerektiğinde hemfikirdi" ifadesine yer verildi.