Filecoin (FIL) Neden Düştü? - 19.08.2022

Bitcoin’deki düşüş tüm piyasanın aşağı yönlü hareket etmesine yol açtı. Bitcoin'in üç haftanın en düşük seviyelerine geri çekilmesinin ardından altcoinlerde de son 24 saatte önemli düşüşler gözlemlendi. Bu düşüşten bazı projeler daha fazla etkilendi. Bunlardan biri de Filecoin (FIL).

Filecoin, %18 düşüşle yaklaşık 122 TL’den işlem görüyor. Filecoin fiyatı, son 7 gün içinde de yaklaşık %21 düşüş gösterdi. Filecoin fiyatı geçen yılın Eylül ayından bu yana düşüş yönlü seyrediyor. Filecoin'in (FIL) fiyatı, firmanın piramit şemaları ve dolandırıcılık iddialarıyla karşı karşıya kalması ve mayıs ayında Çin’in en büyük Filecoin şirketi olarak gösterilen Shikongyun’un polis tarafından inceleme altına alınmasıyla daha önce de olumsuz şekilde etkilenmişti.

FIL’in anlık fiyatı tüm zamanların en yüksek değerinin yaklaşık %96 altında. Filecoin ayrıca 17 Ağustos’ta Twitter ve Reddit'teki sosyal medya gönderileri baz alındığında en çok bahsedilen ve etkileşim alan kripto varlıklar arasında 132. sırada yer aldı.

Filecoin, Amazon (AMZN) gibi sektör devlerine neredeyse binde bir maliyetle bir alternatif sunarak veri depolama işini merkeziyetsizleştirmek için 2020 yılında başlatıldı. Bir Messari raporuna göre, sağlayıcılar ve müşteriler arasındaki aktif Filecoin depolama anlaşmaları, ilk çeyrekten 2022'nin ikinci çeyreğine kadar %128 arttı. Kripto analistleri bu büyümenin %99.7'siyle bağlantılı olan teşvik programına (Filecoin Plus) dikkat çekiyor ve bunun sürdürülebilir olup olmadığını merak ediyor.

Filecoin ayrıca Temmuz 2022'de müşterilerin diğer ağlardan akıllı sözleşmeler çalıştırmasına olanak tanıyan ve merkeziyetsiz finans (DeFi) potansiyelini ortaya çıkaran Filecoin Sanal Makinesini (FVM) piyasaya sürdü. Bu yılın dördüncü çeyreğinde Filecoin, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için özelleştirilmiş akıllı sözleşmeler oluşturmasına olanak tanıyacak programlanabilir bir depolama pazarı uygulamayı planlıyor.