Filecoin (FIL) Neden Yükseldi? - 14.03.2023

Filecoin, veri ve bilgi depolamayı amaçlayan merkezi olmayan bir depolama sistemidir. Filecoin, verileri merkezi olmayan ve güvenilir bir şekilde depolayarak korumayı amaçlamaktadır. Merkezileştirme sorunlarına yatkın olan Amazon Web Services veya Cloudflare gibi bulut depolama şirketlerinden farklı olarak, Filecoin bir verinin konumunun bütünlüğünü korumak için merkezi olmayan yapısından yararlanarak, verileri kolayca geri alınabilir halde saklamaktadır. Filecoin, Amazon (AMZN) gibi sektör devlerine neredeyse binde bir maliyetle bir alternatif sunarak veri depolama işini merkeziyetsizleştirmek için başlatıldı. Bir Messari raporuna göre, sağlayıcılar ve müşteriler arasındaki aktif Filecoin depolama anlaşmaları, ilk çeyrekten 2022'nin ikinci çeyreğine kadar %128 arttı. Kripto analistleri bu büyümenin %99.7'siyle bağlantılı olan teşvik programına (Filecoin Plus) dikkat çekiyor ve bunun sürdürülebilir olup olmadığını merak ediyor.

Filecoin ayrıca Temmuz 2022'de müşterilerin diğer ağlardan akıllı sözleşmeler çalıştırmasına olanak tanıyan ve merkeziyetsiz finans (DeFi) potansiyelini ortaya çıkaran Filecoin Sanal Makinesini (FVM) piyasaya sürdü. Filecoin, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için özelleştirilmiş akıllı sözleşmeler oluşturmasına olanak tanıyacak programlanabilir bir depolama pazarı uygulamayı planlıyor. FIL platformun yerel tokenidir. Ağı kullanmak isteyen kullanıcılar verileri depolamak için depolama işlemini yerine getiren madencilere FIL ile ödeme yapmaktadır.

FIL, son 24 saatte %1.60 yükselişle birlikte 122 TL’den işlem görüyor. FIL, son 7 günde ise yaklaşık %5 yükseliş gösterdi. Filecoin resmi Twitter sayfasından geçtiğimiz hafta yapılan paylaşımda Filecoin Sanal Makinesi (#FVM) ağ yükseltmesinin 14 Mart Salı günü gerçekleşeceği belirtilmişti. FIL’deki yükselişi bu gelişmeye bağlayabiliriz.