Fincan Kulp Formasyonu Nedir?-banner-imageAkademi

Fincan Kulp Formasyonu Nedir?

Fincan Kulp formasyonu ilk defa 1988'de William O'Neill’in “How to Make Money in Stocks” adlı kitabında ortaya atılmıştır. Fincan Kulp formasyonu, finansal piyasalardaki yükseliş veya düşüş trendlerini belirlemek için kullanılan bir teknik analiz modelidir. Oluşan yapıdan dolayı ilk oluşan çanak fincana, ikinci oluşan çanak ise fincanın kulpuna benzetilir ve ismini de bu oluşan görselden almaktadır.

Formasyon iki ayrı parçadan oluşmaktadır:

Fincan

Fincan kısmının oluşma süreci, yükselen trendde ilgili finansal varlığın fiyatı düzeltme evresine geldikten sonra bir süre yatay bir fiyat hareketi oluşabilir. Bu yatay fiyat hareketinden sonra düşüşün başladığı noktaya kadar, düşüş benzeri ancak tersi şekilde yükseliş olan bir yapı oluşur. Bu yapı bir önceki fiyat tepesine kadar gidebilir. Fincan kulp formasyonunda fincanın ortaya çıkışı bu şekilde gerçekleşmektedir.

photo_2023-01-18_16-01-17.jpg

Kulp

Kulp, piyasa yukarı doğru kırılmadan önce ilgili finansal varlığın fiyatının boyun çizgisinin altına inmesi ile oluşur. Bu fiyat düşüşünün sebebi uzun süren durgunluk döneminden önce finansal varlığı alan ve durgunluktan dolayı çıkış yapmayan yatırımcılar sabırsızlıkla ilgili finansal varlığı satmak için fiyatın maliyetlerine gelmesini beklemesi ile oluşur. Fiyat maliyet seviyesine geldiği zaman uzun süredir bekleyen yatırımcılar satış baskısı oluşturur ve kısa süreli yükseliş trendinin sonlanmasına sebep olur. Bu yaşanan satış baskısı fincan kısmında olduğu gibi uzun süreli olmaz, yükseliş trendi kısa bir durgunluktan sonra tekrar başlar.

Ters fincan kulp formasyonu, aşağı yönlüdür ve yukarı yönlü formasyonla benzer bir şekilde oluşmaktadır fakat fincan ve kulp ters çevrilmiş haldedir.