Fransa Şirketler İçin Yeni Kripto Para Kayıt Kurallarını Onayladı

Fransa Ulusal Meclisi, Fransız yasalarını Avrupa Birliği standartlarıyla uyumlu hale getirmeyi amaçlayan daha geniş bir tasarının parçası olarak ülkede faaliyet gösteren kripto para şirketleri için bir dizi lisanslama kuralını kabul etti.

Ulusal Meclis'te yapılan son oylamada 109 lehte, 71 aleyhte oy çıktı. Kabul edilen hükümler FTX'in çöküşünden sonra düzenleyici bir baskının ortasında Fransız politika yapıcıların başlangıçta önerdiğinden daha hafif bir biçim aldı. Kripto para şirketlerine ilişkin kurallar, kripto para hizmetleri sunan Fransız şirketlerinin şu anda Finansal Piyasalar Otoritesinden (AMF) sunulandan daha kapsamlı bir tescil alması gerektiği anlamına geliyor.

Fransa’nın bu adımı Nisan ayında nihai bir Avrupa Parlamentosu oylamasından geçmesi beklenen ve esasen Fransız kayıtlı firmaları öngörülen yasaya planlanandan önce uygun hale getiren Kripto Varlıklarında AB çapında Piyasalar mevzuatını tamamlamayı amaçlıyor.

Güçlendirilmiş kayıt süreci, Temmuz 2023'ten itibaren kayıt yaptıran şirketler için geçerli olacak. Mevcut kara para aklama karşıtı hükümler uyarınca AMF'ye halihazırda kayıtlı olan şirketler, MiCA'nın sunduğu geçiş döneminin sonuna kadar (muhtemelen 2026'da) faaliyet göstermeye devam edebilecekler.

Süreç nasıl başlamıştı?

Aralık ayında Senatör Hervé Maurey, 1 Ekim 2023 tarihine kadar Fransa'nın Finansal Piyasalar Otoritesi'ne (AMF) kayıtlı olmayan kripto para şirketlerinin, yönetişim ve finansal yönetimi konusunda ekstra kontroller gerektiren ve henüz hiçbir kripto para firmasının elde etmeyi başaramadığı bir lisans almak zorunda olması gerektiğini söylemişti. Kripto para savunucuları Maurey’in görüşünü savunanlara karşı daha önce, sigortalı olmak ve siber güvenlik normlarını karşılamak da dahil olmak üzere bir lisansı güvence altına alma gerekliliklerinin sektöre ve düzenleyicilere makul olmayan yükler getirdiğine dair endişelerini dile getirmişlerdi. Ulusal Meclis’te alınan son karar Fransa’da faaliyet gösteren kripto para şirketlerinin ekim ayına kadar zorunlu lisansa sahip olmaları için daha ağır bir şartı tercih eden tutumunun yumuşamasını temsil ettiği için kripto para endüstrisinde rahatlamaya yol açacak gibi görünüyor.