Fransız Milletvekilleri Zorunlu Kripto Para Lisansları Konusundaki Tutumlarını Yumuşatıyor

Kripto para yatırımcıları, yeni AB mevzuatı hazırlanırken kripto paralara dair sert kurallar konulması konusunda endişe içindeydi. Özellikle Fransa’da birçok yetkili haftalardır ülkede daha sıkı kripto para düzenlenmesi çağrısında bulunuyordu. Salı günü Fransa Ulusal Meclisi’nde, kripto para şirketlerine yönelik yeni bir düzenleyici sistem oylamaya sunuldu. Oylanan teklifler uyarınca Fransa'daki kripto para şirketlerinin tüketici koruma kurallarına uymak zorunda kalacağı kararı alındı. Fransa Ulusal Meclis’inde söz konusu tedbir için 61 lehte ve 33 aleyhte oy kullandı.

Ulusal Meclis tarafından kabul edilen planlara göre, Ocak 2024'ten sonra tescil edilmek üzere başvuran kripto para şirketleri, çıkar çatışmalarını yönetmek, müşteri varlıklarını ayırmak ve ücretlerini yayınlamak için ekstra kurallarla karşı karşıya kalacak. Yazar Daniel Labaronne, bu kararın MiCA'nın gelişine zemin hazırlayan kayıt ve tam lisanslama arasında bir yarı yol önlemini temsil ettiğini söyledi.

Mecliste alınan bu karar Fransa’da faaliyet gösteren kripto para şirketlerinin ekim ayına kadar zorunlu lisansa sahip olmaları için daha ağır bir şartı tercih eden tutumunun yumuşamasını temsil ettiği için kripto para endüstrisinde rahatlamaya yol açacak gibi görünüyor.

Ne olmuştu?

Aralık ayında Senatör Hervé Maurey, 1 Ekim 2023 tarihine kadar Fransa'nın Finansal Piyasalar Otoritesi'ne (AMF) kayıtlı olmayan kripto para şirketlerinin, yönetişim ve finansal yönetimi konusunda ekstra kontroller gerektiren ve henüz hiçbir kripto para firmasının elde etmeyi başaramadığı bir lisans almak zorunda olması gerektiğini söylemişti. Kripto para savunucuları Maurey’in görüşünü savunanlara karşı daha önce, sigortalı olmak ve siber güvenlik normlarını karşılamak da dahil olmak üzere bir lisansı güvence altına alma gerekliliklerinin sektöre ve düzenleyicilere makul olmayan yükler getirdiğine dair endişelerini dile getirmişlerdi.