Gala (GALA)-banner-imageKoin İncelemeleri

Gala (GALA)

Projenin Adı: Gala

Projenin Belirteci: GALA

Projenin İnternet Sitesi: [https://app.gala.games/](https://app.gala.games/)

Projenin Twitter Adresi: [https://twitter.com/GoGalaGames](https://twitter.com/GoGalaGames)

Projenin İzahname Adresi: Whitepaper


A. Gala Nedir?

Gala hem Ethereum hem de BSC ağında çalışan blokzincir oyun ve eşsiz token (NFT) platformudur. GALA tokenı, Gala Games ekosisteminin dijital yardımcı tokenıdır. Buna bağlı olarak node operatörü teşvik ödülleri, platformun oyunlarını oynamak, oyun içi ödüller kazanmak, Gala mağazasında eşya ya da NFT almak ve satmak için kullanılan oyun içi para birimidir. Gala blokzincir oyunları ve oyun içi NFT alım satımını destekler. Platform, "Founder's Nodes" adı verilen Gala ekosistemini koruyan nodelarla çalışır. Gala popülerliği oldukça yüksek olan play-to-earn (kazanmak için oyna) içerikli kripto para ekosistemleri arasında yer almaktadır. Gala ekosistemindeki oyunlar ücretsizdir ve oyuncular bunlara merkezi olmayan uygulamalar (dApp) aracılığıyla erişim sağlayabilir.


B. Gala Games Nedir?

Gala Games, 2020 yılında Eric Schiermeyer tarafından kurulan blokzincir tabanlı oyunlar ve eşsiz tokenlar (NFT) üzerinden temellendirilen bir ekosistemdir. Bu sistem üzerinde katılımcılar, oyun oynayarak token üretimi yapabilir ve play-to-earn (kazanmak için oyna) kapsamında token kazanabilirler.

welcome-to-gala-games-gala-games.gif


C. Gala Neler Sunmaktadır?

Gala ekosistem olarak eğlence, sahiplik ve etkileşim içeren PC ya da Mac’de çalışabilir web tabanlı oyunlar üretir. Blokzincir tabanlı oyunlar yaratmanıza, oyunların içerisinde NFT oluşturmanıza ve alıp satmanıza olanak sağlar. Gala Games’in en önemli özelliği kullanıcılara kontrol ve sahiplik sunan bir kripto oyun şirketi olması ve ödüller vermesidir. Bir oyuncu oyun içerisinde bonus öğeleri ya da Gala tokenları biriktirebilir. Birikimini takas edebilir, ağ içindeki farklı oyunlara aktarabilir. Oyuncular ücretsiz bir hesap oluşturduktan sonra oyun içerisinde ya da oyuncularla ve potansiyel node sahipleriyle bir bağlantı paylaşarak ödüller kazanabilir. Oyun geliştirici stüdyolar ise Gala Games ile iş birliği yaparak, geliştirdikleri oyun projelerini platform üzerinde yayımlayabilir.

Gala Games, oyuncularının yol haritası üzerinde söz sahibi olmalarını destekler. Hangi oyunların geliştirileceği ve finansman sağlanacağı konusunda dağıtılmış oylama mekanizmalarıyla oyuncuları sisteme dahil eder. Bu Founder's Nodes oylama mekanizması aracılığıyla yapılır. Örneğin; kullanıcılar Founder's Nodes sistemiyle x bir oyunun Gala ekosistemine kabul edilmesine izin vermek için oy kullanabilir. Oylar çoğunlukla hayır olursa oyun reddedilecektir.

Gala’da şu ana kadar sekiz oyun listelendi. Bunlar; Fortified, Town Star, Spider Tanks, Echoes of Empire, Last Expedition, Legacy, Mirandus, The Walking Dead:Empires’dır.

Gala'nın sunduğu oyunlardan bazılarının içerikleri şöyledir;

  • The Walking Dead Empires: Müttefiklerle takım kurduğunuz ve düşmanlara karşı birlikte savaştığınız, çok oyunculu bir hayatta kalma oyunudur. Oyun şu an geliştirme aşamasındadır.

  • Town Star: Oyuncuların NFT kazanmak için şehir kurduğu ve şehirlerini geliştirdiği bir oyun konseptine sahiptir. Tarayıcı oyunu olan Town Star’da temel amaç gelişmiş ve üretken bir şehir yaratmaktır. TownStar, bir nevi GALA Blokzincir üzerine kurulmuş ve Zynga'nın ünlü 'Farmville' oyununun arkasındaki kişiler tarafından yaratılmış bir çiftçilik oyunudur. Oyun şu an Beta aşamasındadır.

  • Mirandus: Beş oyuncu-hükümdar tarafından yönetilen devasa bir dünyada geçen destansı bir fantezi RPG'dir. Oyun içerisinde kim olacağınıza karar vererek kendi avatarınızı yaratabilir, canavarlarla savaşabilir ve gelir sahibi olmak için küçük çiftliklerden büyük şehirlere kadar uzanan bir dünya kurabilirsiniz. Kendi arazinize ya da başkasının arazisine binalar inşa edebilirsiniz. Oyun şu an geliştirme aşamasındadır.

  • Spider Tanks: Ödüllü Hollanda merkezli GAMEDIA tarafından tasarlanan ve geliştirilen bir PVP Brawler oyunudur. Oyuncular bir dizi Tank Gövdesi ve Silah arasından seçebilir. Ardından Spider Tanks arena haritalarından istediğinde savaşır. Spider Tanks'i oynamak ücretsizdir, ancak rekabet, kaynak toplama ve oyuncu odaklı bir yükseltme döngüsü mevcuttur. Bu sebeple çeşitli oyna-kazan mekanikleri içerir.

  • Echoes of Empire: Galakside geçen, savaş içerikleri mevcut olan bilimkurgu ve strateji oyunudur. Gala’nın sunduğu en popüler oyunlardan biri olan Echoes of Empire’da oyuncular evrenlerini kontrol etmek için bir uzay gemisi filosu inşa edebilir, yükseltebilir ve sahip olabilirler. Bu yönüyle Star Atlas’a benzemektedir.


D. Gala Teknolojisi

GALA tokenı, Ethereum (ETH) ve Binance Smart Chain (BSC) blokzinciri üzerinde çalışır. Gala ağı Founder's Nodes adı verilen kendi doğrulayıcı kümesi tarafından güvence altına alınır. Oyun içi işlemleri ve ağın güvenliğini sağlayan maksimum 50.000 Founder's Node mevcuttur.

Gala Games platformunda hangi oyunların yayımlanacağı konusunda kullanıcılar oy kullanır ve bu oylamalar node sistemi tarafından gerçekleştirilir. Bilgisayarınızda bir hesap açarak doğrulayıcı çalıştırabilir ve GALA, node operatörlerinin puanlama sistemine göre ödüller kazanabilirsiniz. Bir doğrulayıcıyı bir döngüde en az altı saat çalıştırmak 1 puan kazandırmaktadır.

Gala ekosistemi Founder's Nodes’lar aracılığıyla çalışmaktadır. Founder's Nodes’lar İş İspatı (PoW), Pay İspatı (PoS) ve Depolama İspatı olmak üzere üçlü bir node sisteminden oluşur.

  • İş İspatı (PoW): 50.000 Founder's Node mevcuttur. Bunlar NFT'ye dayanan 1. kademe nodelar olan Founder's Node olarak adlandırılır ve ağın öncü destekçileridir. Ekosisteme sonradan dahil edilen tüm oyunlardan NFT'leri ve node lisans sahiplerine tahsis edilen GALA tokenları alacaklardır.

  • Pay İspatı (PoS): Akıllı sözleşmelerin “kiralama” yapısı aracılığıyla belirli oyunlar için çalışan ücretli nodelardır.

  • Depolama Kanıtı: Oyunların node ekosisteminde tamamen barındırılmasına olanak tanıyacak ve Amazon S3 gibi merkezi barındırma çözümlerine olan bağımlılığı tamamen ortadan kaldıran ücretsiz nodelardır.

Gala Games node ekosisteminin planlanan temel bileşenleri şunlardır:

Gala Games, bir kuruluş olarak merkezi olmayan ağ düzenlemeleri yapar ve bakım hizmetlerini sağlar. Oyun stüdyolarının Gala Games platformuna entegre edilmesine, node yazılımının güncellemesine, geliştirme ve topluluğun pazarlama süreçlerine hizmet eder.

  • Oyun Geliştirme Stüdyoları: Gala Games, Founder's Node tarafından oy çokluğuyla onay alan oyun geliştirici stüdyoların platforma entegre olmasına izin verir. Bu aşamada onay alan oyun geliştirme stüdyoları, Gala Games protokollerini ve araç kitlerini kullanarak NFT'ler yayımlayabilir.

  • Yönetim Tabanlı Rastgele Dağıtım Algoritması: Bu ekosistem bileşeni NFT ödüllerinin node ağına dağıtılmasından sorumludur. Ekosistemin bu kısmı büyük ölçüde geliştirilme aşamasındadır ve yakın gelecekte bununla ilgili daha fazla bilgi yayımlanması planlanmaktadır.

  • Kolay Ulaşılabilir - Genel Veri Tabanı (DB): Gala Games node ekosistemi, merkezi olmayan bir ekosistemi büyütmek için çaba göstermektedir. Temelde erişimi kolay uç noktalara sahip, genel olarak erişilebilir bir veri tabanının oluşturulması fikri mevcuttur.

  • Hazine Sandığı: Şu anda app.gala.games hesabında kullanılan, GALA ve NFT ödüllerinin toplandığı yerdir. Hazine sandığı, insanların kendi GALA ve NFT'lerini kontrol etmelerini kolaylaştırır ve sistemin gelecekte sağlam ve merkeziyetsiz olarak kalmasını sağlar.


E. Gala Ekip ve Şirket

Gala Games’in proje yaratıcısı ve kurucusu olan Eric Schiermeyer, Zynga’nin da kurucu ortaklarından biridir. Eric Schiermeyer aynı zamanda; Mafia Wars, Poker, Farmville gibi birçok popüler oyunun piyasaya sürülmesinde de büyük pay sahibi bir yatırımcı ve proje geliştiricisidir.


F. Gala Dijital Varlık Ekonomisi

Merkezi bir ekip yerine topluluğun token fiyatına karar vermesini doğru bulan Gala tarafından lansman için ön satış veya özel satış yapılmamıştır, diğer bir ifadeyle Gala tarafından ICO yapılmamıştır. Maksimum arzı hakkında veri bulunmayan GALA’nın şu an dolaşımdaki arzı 6.977.205,436 GALA’dır.

17.23.286 adet GALA her gün ekosistem içerisinde dağıtılıyor. Günlük olarak dağıtılan 17.23.286 adet GALA’nın yarısı Founder's Node operatörlerine, yarısı da Gala Games koruyucularına pay edilmektedir. Her yıl 21 Temmuz tarihinde GALA dağıtımı yarı yarıya azaltılacaktır. Örneğin, 21 Temmuz 2022'den itibaren GALA'nın günlük dağıtımı 17.123.286 yerine 8.561.643 olacaktır.


G. Gala İş Birlikleri

Gala Games; Flare, Mazer Gaming, Bitrue, Polygon, Brave gibi platformlarla partnerlik içerisindedir.


H. Gala Değerlendirme

Gala (GALA) henüz 2020'de piyasaya sürülmesine rağmen hem oyun topluluğundan hem de genel olarak kripto meraklılarından güçlü bir takipçi kitlesine sahiptir. 1.3 milyon aylık aktif kullanıcısı olan Gala’nın toplamda 26.000 NFT’si satıldı ve satılan en pahalı NFT 3 milyon dolar değerindedir. GALA büyük ölçekli platformlarda dahil olmak üzere birçok kripto para platformunda listelenen ve gelişmekte olan bir projedir.


I. Nasıl Gala - GALA Satın Alabilirim?

Gala’nın yerel tokenı GALA’yı satın almak için Bitexen’e üye olduktan ve onaylarınızı tamamladıktan sonra kendinize ait bir banka hesabından Türk Lirası göndererek, Al-Sat bölümünden GALA alım satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.