Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (1 - 7 Ağustos)

Tesla CEO'su Elon Musk, konuk olarak katıldığı bir podcast programı sırasında Dogecoin'e verdiği desteği yineledi. Dogecoin'in işlem kabiliyetinin Bitcoin'den daha yüksek olduğunu öne süren Musk, “Dogecoin'in enflasyonist olması aslında iyi bir şey. Zira meme coin, kullanılabilir bir ticari para birimi haline gelebilir. Kullanıcılar Token'ları biriktirmek ve fiyatlarının artmasını beklemek yerine, bunları gerçek hayatta harcayabilirler.” ifadelerini kullandı.


Bir ayı aşkındır Voyager Digital Holdings, kullanıcıların alım satım, para yatırma, para çekme ve sadakat ödüllerini yaşanan olumsuzluklardan dolayı askıya almıştı. Voyager, yaptığı açıklamada 11 Ağustos'ta para çekme işlemlerini başlayacağını bildirdi.


Merkezi ABD'nin New York şehrinde bulunan yatırım bankası Morgan Stanley, LinkedIn'de bir iş ilanı yayımladı. Dev finans kurumu ilana göre geniş bir yelpazede kripto varlıkları geliştirmeye odaklanacak bir ürün geliştirme müdürü istihdam edecek. İş ilanında firmanın kripto ürün çözümlerinin 200'den fazla varlık yönetimi firması tarafından kullanılabileceği de belirtildi.


ABD merkezli Bitcoin ödeme hizmeti sağlayıcısı Bitpay, ApeCoin’i (APE) desteklemeye başladığını duyurdu. Bitpay, ayrıca kripto para birimleri listesine Euro Coin (EUROC) adlı sabit koini de ekledi.


Brezilya Merkez Bankası Direktörü Fabio Araujo, yaptığı açıklamada Bitcoin’in teknolojik özelliklerine değindi. Araujo, Bitcoin’i yeni kritik ürünlerin ortaya çıkmasını sağlayan finansal bir yenilik olarak nitelendirdi. Araujo ayrıca Bitcoin'in Web3 konseptinin ortaya çıkmasındaki rolünün yanı sıra merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC) araştırmaya başlamasını da tetiklediğini de belirtti.


2017 yılından bu yana Bitcoin’i benimseyen vadeli işlem borsası CME Group, euro türünden Bitcoin ve Ethereum vadeli işlemlerini başlatacağını duyurdu. CME Group exec, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinin işlem gören toplam Bitcoin ve Ether vadeli işlem sözleşmelerinin %28'ini oluşturduğunu söylüyor.


Polygon Studios’un resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda Coca-Cola’nın, Uluslararası Dostluk Günü'nü kutlamak için NFT koleksiyon ürünlerini Polygon ağında piyasaya sürdüğü açıklandı.


Meta Newsroom resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Meta’nın 100'den fazla ülkede Instagram’da NFT çıkaracağı duyuruldu. Söz konusu paylaşımda şu ifadelere yer verildi: “Mark Zuckerberg dijital koleksiyon ürünlerini 100 ülkeye daha yayacağımızı duyurdu. Artık daha fazla kişi, içerik oluşturucu ve işletme NFT'lerini Instagram'da sergileyebilecek.”


Avustralya Menkul Kıymetler Borsası'nın (ASX) çeşitli ticaret sistemi bileşenlerini kolaylaştırmak için Blokzincir teknolojisinden yararlanma planının 2024 yılına kadar ertelendiği duyuruldu.


24 Aralık 2021 tarihinde 2.5 milyon olan Cardano cüzdanlarının sayısı Blockchain Insights'tan alınan verilere göre 3.5 milyonu aştı.


Kripto piyasasının kademeli olarak yeniden canlanması, temmuz ayında Merkeziyetsiz Finans (DeFi) sektöründe kilitlenen toplam değere de olumlu yansıdı. Nitekim kanalların çoğu temmuz ayı TVL'de önemli bir artış gösterdi. Temmuz ayında en yüksek TVL artışıyla Acala ilk sırada yer alırken Acala’yı Terra, OKC ve Optimism takip etti.


Bitcoin ATM'leri Japonya’nın başkenti Tokyo'da 2014 gibi erken bir tarihte faaliyete geçmiş olmasına rağmen, 2018 kripto kışından bu yana ülkede herhangi bir aktif dijital varlık ATM'si mevcut değildi. Bitcoin ATM'leri dört yıllık bir aradan sonra Japonya'ya geri döndü. Başlangıçta, Bitcoin ATM’lerinin ülkenin Tokyo ve Osaka şehirlerine kurulacağı, önümüzdeki 12 ay içinde ülke genelinde toplamda 50 Bitcoin ATM’i kurulmasının hedeflendiği öğrenildi.


ABD merkezli kahve zinciri Starbucks’ın kahve temalı NFT’leri de kapsayan Web3 girişimini 13 Eylül’de Washington eyaletindeki Seattle şehrinde gerçekleşecek olan yıllık Yatırımcı Günü etkinliğinde açıklayacağını öğrenildi. Starbucks’ın ikinci çeyrek mali sonuçlarının ele alındığı toplantıda konuya ilişkin açıklama yapan Starbucks CEO’su Howard Schultz, “Tümü kahve ve en önemlisi sadakat üzerine odaklanan çok heyecan verici yeni bir dijital girişim üzerinde çalışıyoruz” dedi.


Kripto analiz platformu Glassnode verilerine göre en az 0.1 Bitcoin’e (BTC) sahip olan cüzdan sayısı 3.751.163 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.


Tayland Merkez Bankası, bir pilot çalışma başlatarak perakende merkez bankası dijital para birimi (CBDC) geliştirme kapsamını genişlettiğini duyurdu. Pilot çalışmanın bir perakende CBDC'nin günlük hayattaki uygulamasını test etmeyi amaçlayacağı ve özel sektörün desteğiyle yürütüleceği bildirildi.


Mastercard CFO'su Sachin Mehra, Bloomberg’e verdiği demeçte kripto ekosistemi hakkındaki düşüncelerini paylaştı. Mehra, şunları söyledi: "Kripto dünyasında, insanların kripto satın almak için banka ve kredi ürünlerimizi kullandığı bir rampa rolü oynuyoruz. Çıkış rampası olarak hareket ediyoruz diyebiliriz. İnsanlar kripto paralarını nakde çevirmek istediklerinde, Mastercard'ın kabul edildiği her yerde kripto bakiyelerini kullanabilmeleri için erişim sağlamalarına yardımcı oluyoruz.”