Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (1-7 Mart)

MicroStrategy, 15 Milyon Dolar Değerinde Bitcoin Daha Aldı

1 Mart Pazartesi günü MicroStrategy CEO’su Micheal Saylor, Twitter üzerinden Bitcoin ile alakalı bir paylaşımda bulunmuştu: “Her Bitcoin, yaşamın anahtarında şifrelenmiş bir güneş ışığı bloğudur”. İlerleyen saatlerde Saylor, Twitter üzerinden, ABD Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonuna (SEC) sunulan bildiride şirketin 15 milyon dolar değerinde Bitcoin daha satın aldığını paylaştı. Şirket tarafından Bitcoin başına ortalama yaklaşık 45.710 dolar fiyatla, toplam 15 milyon dolar değerinde 328 adet Bitcoin daha satın alındı. Bugün itibariyle MicroStrategy, Bitcoin başına ortalama 24.063 dolar fiyatla, toplam 2.186 milyar dolar değerinde 90.859 adet Bitcoin sahibi.


Citi, Bitcoin’in Uluslararası Ticaret İçin Tercih Edilen Para Birimi Haline Gelebileceğini Söyledi

ABD bankacılık devi Citi, Bitcoin'in geliştikçe “uluslararası bir ticari para birimi” haline gelebileceğini öne süren yeni bir rapor yayınladı.“Bitcoin: Devrilme Noktasında” başlıklı rapor, Bitcoin'in bir ödeme biçiminden, değer deposu olarak mevcut durumuna gelişimini gösteriyor. Yazarlar, Bitcoin'in temel özelliklerinin küresel erişimi ve tarafsızlığı ile birleştiğinde, yaklaşık yedi yıl içinde uluslararası ticaret için “tercih edilen para birimine” dönüşebileceğini tahmin ediyorlar. Citi'nin raporu, uluslararası bir ticari para birimi rolündeki Bitcoin'in, ithalatçılar ve ihracatçılar tarafından mal ve hizmetler için doğrudan ödeme yapmak için kullanılabileceğini ve bunun da uluslararası ticaret sürecinin basitleştireceğini açıklıyor. Merkezi olmayan bir kripto para birimi, bir Merkez Bankası Dijital Para Birimine (CBDC) tercih edilebilir, çünkü “hiçbir hükümet veya dış kuruluş, ticari bir para biriminin arzını etkileyebilecek adımlar atamaz ve bu da ticareti, siyasi kaygılardan ayırmaya yardımcı olur”.


Ripple, CBDC'leri Başlatan Merkez Bankaları İçin Özel Bir Defter Oluşturduğunu Açıkladı

3 Mart Çarşamba günü Ripple, Merkez Bankalarının dijital bir para birimi oluşturmasına ve yönetmesine olanak tanıyan, küresel birlikte çalışabilirliği mümkün kılan açık kaynaklı XRP Ledger’in (Defter) özel bir versiyonunun pilot uygulamasını yaptığını açıkladı: “Ripple, farklı ödeme sistemlerini başarılı bir şekilde birbirine bağlama konusunda kanıtlanmış bir geçmişe sahiptir, blokzincirin küresel ödemeleri çözmek için yardımcı programını savunmaktadır ve dünya çapında yüzlerce finans kurumu tarafından güvenilmektedir. Hedeflerini daha iyi anlamak ve CBDC Private Ledger'ın bu hedeflere ulaşmaya nasıl yardımcı olabileceğini değerlendirmek için şu anda dünyanın dört bir yanındaki Merkez Bankaları ile iletişim halindeyiz. Bu çözümün, egemen bir dijital para birimi yaratma ve yönetme konusundaki büyük zorlukların üstesinden gelirken, Merkez Bankaları, ortakları ve her şeyden önce onu kullanacak milyonlarca insan için değeri ve faydaları artıracağına inanıyoruz ve daha yeni başlıyoruz. Ayrıca, Merkez Bankalarının, her üyenin parasal ve teknolojik bağımsızlıklarını korumasına izin verirken, tam uzlaşmanın birlikte çalışabilirliğini sağlayan bir CBDC Defterler ağına katılabilecekleri yeni bir yaklaşım üzerinde çalışıyoruz. Bunun Merkez Bankaları için oyunun kurallarını değiştireceğine inanıyoruz ve çok yakında nasıl çalıştığına dair daha fazla ayrıntı yayınlamaktan heyecan duyuyoruz”. Dağıtık defter teknolojisi (DLT), tıpkı bugünün kripto para birimleri için olduğu gibi, çoğu CBDC'nin temeli olacaktır. Merkez Bankaları, CBDC'leri hızlı bir şekilde kurmak ve çalıştırmak için mevcut blokzincirlerden faydalanabilirken, çoğu defter ödemeler için oluşturulmamıştır ve başarılı bir perakende, CBDC'nin gerektireceği işlem hacmini kaldıramaz. Çoğu blokzincir, herkese açık defterlerdir, herkes tarafından görülebilir ve geniş bir doğrulayıcılar ağı tarafından güncellenir. Bir Merkez Bankası, halka açık bir defterin sunabileceğinden daha fazla işlem gizliliği ve para birimi üzerinde kontrol gerektirir, bu nedenle büyük olasılıkla gerekli ölçekte çalışabilen özel bir defterde bir CBDC oluşturmayı tercih edecektir.


Google Finans, Kripto Veri Sekmesi Ekledi

Teknoloji devi tarafından sağlanan bir veri sitesi olan Google Finans, artık özel bir "kripto" alanına sahip. Kripto, Google Finans sayfasının en üstünde, ABD, Avrupa ve Asya gibi pazarların yer aldığı beş varsayılan pazar arasında listeleniyor. Bu, kriptonun büyüyen ana akım varlığının bir işareti olarak görülmektedir. Bitcoin’in de kurumsal olarak benimsenmesiyle birlikte bu yıl, fiyatı her zamankinden daha yüksek seviyelere yükseldi. Şu anda, Google Finans'ın yalnızca sınırlı sayıda kripto para birimini izlediği görülüyor. Bitcoin, Ethereum, Litecoin ve BitcoinCash, kripto sekmesine tıklandığında görüntülenmektedir.


Goldman Sachs Kripto Anketine Göre Katılımcıların %20’si Bitcoin’in 100.000 Doları Geçeceğini Düşünüyor

Yatırım bankacılığı devi Goldman Sachs, yatırımcıların yükseliş eğilimi gösterdiğini öne sürdüğü Bitcoin ve dijital varlıklar üzerine bir anketin sonuçlarını yayınladı. New York merkezli, kendi pazar bölümü içinde dijital varlık işi yürüten firma, dijital varlıklar konusunda yalnızca 280 müşteriyle anket yaptı. Goldman Sachs'tan Max Milton tarafından 4 Mart Perşembe günü paylaşılan sonuçlar, katılımcıların %40'ının kripto para birimlerini kullandığını gösteriyor. Yanıt verenlerin %60'ından fazlası ise dijital varlıklarının önümüzdeki 1-2 yıl içinde artmasını bekliyor. Ankete katılanların yaklaşık %20'si ise, önümüzdeki 12 ay içinde Bitcoin'in 100.000 doların üzerinden işlem yapmasını bekliyor.


Twitter CEO'su Jack Dorsey’den Cent'te Yayınlanan İlk Tweet’e Verilen Teklif 2.5 Milyon Dolara Ulaştı

6 Mart Cumartesi günü Twitter CEO'su Jack Dorsey, sosyal medya platformunda Ethereum tarafından işletilen bir hizmet olan Cent hakkında tweet atmıştı. Dorsey'nin NFT'leştirilmiş tweetini almak için kripto sektöründeki ünlü isimler de dahil olmak üzere kullanıcılar tarafından teklif verilmeye başlandı. NFT (eşsiz token) şeklinde satışa sunulan 2006 yılında attığı ilk tweet için en yüksek teklif 2.5 milyon dolar oldu. Aralarında Elon Musk, Kamala Harris gibi pek çok ünlü simaya ait Twitter mesajlarının da satıldığı platformda açık artırmaya çıkarılan tweete en yüksek teklifi veren kişi an itibariyle Bride Oracle CEO'su Sina Estavi.