Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (10-16 Temmuz)

  • ABD Enflasyon Verileri Açıklandı

Piyasaların merakla beklediği ABD haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri açıklandı. ABD haziran ayı tüketici enflasyonu yıllık bazda %3 oldu. Beklenti %3,1’di. Aylık TÜFE ise %0,2 oldu. Çekirdek TÜFE beklentiler dahilinde yıllık bazda %4,8 olarak gerçekleşti. Çekirdek tüketici fiyat endeksi aylıkta ise %0,2 oldu.


  • Google Play, Play Store'da Android İçin Blokzincir İçeriğine İzin Vermek Üzere Şartlarını Güncelledi

Google Play, Android uygulama mağazası kurallarını, blokzincir içeriklerine yer verecek şekilde genişlettiğini duyurdu. Yapılan duyuruda, güncellenen politikanın "uygulamalar ve oyunlar içinde blokzincir tabanlı dijital içeriğin işlem görmesi için yeni yollar açacağı" belirtildi.


  • Shibarium Toronto Konferansı Sonrasında Piyasaya Sürülecek

Geliştirici Shytoshi Kusama tarafından yayınlanan bir blog yazısına göre, Katman 2 blokzinciri Shibarium, ağustos ayında Toronto'da yapılması planlanan bir konferansın ardından piyasaya sürülecek.


  • Ripple Labs, Emlak Sektörü İçin Yeni Bir Girişim Başlattı

Ripple Labs, tokenlaştırma yoluyla emlak sektöründe yeni bir anlayış getirmeyi amaçlayan bir girişim başlattı. Ripple'ın merkez bankası dijital para birimi (CBDC) danışmanı Antony Welfare, kısa süre önce CBDC'lere ve sabit koinlere yönelik artan küresel ilginin altını çizerek, Ripple ekibinin özellikle gayrimenkul varlıklarının tokenlaştırılmasına odaklanarak bu teknolojiler için pratik uygulamaları aktif bir şekilde araştırdığını vurguladı.


  • K33 Research: 190 Bin Kişi Kripto Para Ekosisteminde Çalışıyor

K33 Research'ün yeni verilerine göre, kripto para sektörü Temmuz 2023 itibariyle yaklaşık 190.000 çalışana sahip. Araştırmacılara göre, kripto para iş gücünün yaklaşık üçte biri borsalarda veya aracı kurumlarda çalışıyor. İş gücünün %26’sı ise kripto paralarla ilgili çeşitli finansal hizmetler sunan şirketler tarafından istihdam ediliyor. Çalışanların yalnızca %6'sı NFT alanında faaliyet gösterirken, %21'i kendi yetkinlikleriyle blokzincir protokolleri, analitik ve madencilik operasyonlarına katkıda bulunuyor. Çalışanların kalan kısmı olan %13'ü ise diğer kategorilerin hiçbirine tam olarak uymayan kripto para ile ilgili işlerde yer alıyor.


  • SEC Eski Başkanı Clayton’dan Spot Bitcoin ETF Başvurularına İlişkin Değerlendirme

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) eski Başkanı Jay Clayton, verdiği bir demeçte başvuru sahiplerinin etkinlik göstermesi ve gözetim altında olması halinde SEC’nin spot Bitcoin ETF'ini reddetmesinin zor olacağını söyledi. SEC şimdiye kadar önüne gelen tüm spot Bitcoin ETF başvurularını reddetmişti.


  • Voyager Digital Portföyü Yaklaşık %40 Küçüldü

6 Temmuz 2022’de iflas eden kripto borç verme platformu Voyager Digital birden fazla kripto varlığında yaklaşık 413 milyon USD tutuyordu. Bununla birlikte, 23 Haziran'da kullanıcılara para çekim olanağı sağladığından bu yana, toplam 250 milyon USD değerinde kripto varlığına ulaşan istikrarlı bir çıkış akışı kaydetti. Sonuç olarak Voyager'ın kripto para portföyü %39,46 oranında küçülmüş oldu.


  • Circle CEO’su Allaire: Çin CBDC'ler Yerine Yuan Destekli Sabit Koinleri Değerlendirmeli

Circle CEO'su Jeremy Allaire, South China Morning Post'a verdiği bir demeçte sabit koinlerin merkez bankası dijital para birimlerine (CBDC) göre avantajlarını anlattı. Allaire, Pekin'in para birimini dünyaya açmak istiyorsa Çin Yuanı (CNY) destekli sabit koinlere izin vermeyi düşünmesi gerektiğini söyleyerek "Eğer Çin hükümeti eninde sonunda RMB'nin dünya çapında ticarette daha özgürce kullanıldığını görmek istiyorsa, bunu merkez bankasının dijital para biriminden ziyade sabit koinler yapabilir" dedi.


  • Bank of China Dijital Yuan İçin SIM Kart NFC Ödemelerini Test Ediyor

Çin'in en büyük devlet bankalarından biri olan Bank of China, e-CNY ile bağlantılı SIM kart ödemelerini test etmek için China Telecom ve China Unicom ile ortaklık kurdu.


  • Gala Games Blokzincir Başkanı Brink: Gala İlk 25 Proje Arasında Yer Almayı Hedefliyor

Gala Games Blokzincir Başkanı Jason Brink’e göre Gala'yı özel kılan etken ekibin Web3 topluluğuna gerçek oyunlar sunma becerisinde yatıyor. Brink gerçekleştirdiği röportajda en büyük yanılgılardan birinin GALA'nın yalnızca bir Metaverse token’ı olduğuna ilişkin olduğu görüşler olduğunu belirtti. Brink, “GALA, sanal gerçeklik ve Metaverse projelerinin yükselişi sırasında ortaya çıkmış olsa da, bundan daha fazlasıdır. Projenin öncelikli odak noktası, kullanıcılara sürükleyici ve ilgi çekici deneyimler sunan gerçek oyunlar sunmaktır.” dedi.


  • Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, CBDC’lerin Önemini Vurguladı

Çin'in devlet yayın kuruluşu Xinhua Haber Ajansı, geçtiğimiz günlerde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in 2023 Şanghay İş Birliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'nde yaptığı konuşmanın bir metnini yayınladı. Xi konuşmasında merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC'ler) önemini vurguladı ve ŞİÖ ülkeleri arasında yerel para birimlerinin kullanımının yaygınlaştırılmasını, egemen dijital para birimlerinde iş birliğinin teşvik edilmesini ve ŞİÖ kalkınma bankalarının kurulmasını önerdi.


  • AB Menkul Kıymetler Ajansı, MiCA Yasası Kapsamında İlk Ayrıntılı Kripto Kuralları Serisini Yayınladı

Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA), bloğun Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) yasası kapsamında verilen yeni yetkilerin ilk kullanımı olan Avrupa Birliği içindeki kripto şirketlerinin nasıl yetkilendirilmesi gerektiğine dair bir dizi ayrıntılı öneri yayınladı.


  • Güney Kore’deki Yeni Mevzuat Kripto Para Ekosistemi İçin Ne İfade Ediyor?

Güney Kore hükümeti kripto para sektörüne karşı daha katı düzenlemeler getiriyor. Son tasarıyla birlikte, kripto para ihraç eden ya da yatırım yapan tüm şirketlerin dijital varlıklarını beyan etmeleri gerekecek. Güney Kore Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC), henüz taslak halinde olan yeni tasarıyı bu hafta başında açıkladı. Tasarının taslak versiyonu, dijital varlıklara sahip tüm firmalar için zorunlu açıklama gereklilikleri getirecek. FSC'ye göre, bu yeni mevzuat, kripto işlemlerini içeren şirketler için muhasebede şeffaflığı artırmak için yürürlükte olacak.


  • Rusya’da CBDC Çalışmaları Ne Yönde İlerliyor?

Rusya’da dijital ruble projesinin tamamlanmasına bir adım daha yaklaşıldı. Nitekim dijital ruble yasa tasarısının üçüncü okuması 11 Temmuz'da Rusya Federasyonu Federal Meclisi'nin alt kanadı olan Devlet Duması tarafından onaylandı. Tasarı şimdi Rusya Federal Meclisi'nin üst kanadına taşınacak. Rusya Merkez Bankası (BoR) dijital ruble altyapısının ana operatörü olacak.


  • SEC, Celsius Network’e Dava Açtı

SEC, kripto para kredi kuruluşu Celsius Network’e ve Celsius’un eski CEO’su Alex Mashinsky’ye menkul kıymetler dolandırıcılığı iddiasıyla dava açtı. Mashinsky’ın bu sabah tutuklandığı öğrenildi.


  • SEC ve Ripple Arasındaki Davada Son Durum Ne?

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), tarihler Aralık 2020’yi gösterdiğinde ABD merkezli teknoloji şirketi Ripple'a karşı, şirketin XRP satışlarıyla ilgili bir yasal işlem başlatmıştı. SEC, açtığı davada XRP'nin kayıtsız bir menkul kıymet olduğunu öne sürdü. 3 yıldır devam eden davada Ripple kısmı bir zafer kazandı. New York Güney Bölge Mahkemesi Yargıcı Analisa Torres XRP’nin bir menkul kıymet olmadığına hükmetti. Nitekim Torres, Ripple'ın kripto para birimi XRP'yi borsalarda satarak federal menkul kıymetler yasasını ihlal etmediği kararına vardı. Yargıç kurumsal taraftaki satışları ise menkul kıymet olarak nitelendirdi.


  • Avrupa'nın İlk Spot Bitcoin ETF'inin Bu Ay İçinde Piyasaya Sürülmesi Bekleniyor

Financial Times'ın haberine göre Avrupa'nın ilk spot ETF’nin başlangıçta planlanan tarihten 12 aylık bir gecikmenin ardından bu ay halka arz edilmesi bekleniyor.


  • Endonezya, Ulusal Kripto Para Borsası Kurma Planlarını İlerletiyor

Bappebti olarak da bilinen Endonezya Emtia Vadeli İşlemler Ticareti Denetleme Ajansı (CoFTRA), ulusal kripto para borsasını bu ay içinde başlatmayı planlıyor.