Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (11 – 17 Ekim)

  • Polkadot: Parachain’lerin Artık Resmi Olarak Piyasaya Sürülmeye Hazır Olduğunu Açıkladı

Polkadot'un artık teknik olarak parachainleri destekleyeceği Gavin Wood ve Robert Habermeier tarafından açıklandı. İlk müzayede serisi 11 Kasım'da başlayacak ve 9 Aralık'a kadar devam edecek.

  • Oyun İçi NFT'ler Son Üç Ayda 2.3 Milyar Dolarlık Satış Gerçekleştirdi

DappRadar’ın 3. Çeyrek Blokzincir Oyun Raporu’na göre merkezi olmayan oyun uygulamalarına bağlı benzersiz aktif cüzdanlar, toplam 754.000’e ulaştı. Bu, üç aylık süre boyunca ortalama olarak günlük 1.54 milyon benzersiz aktif cüzdan kaydeden blokzincir endüstrisi, sektör faaliyetinin neredeyse yarısını temsil ediyor. Araştırma, oyun içi NFT koleksiyonlarının 3. çeyrekte 2.32 milyar dolarlık satış sağladığını belirterek, bunun dönem için toplam NFT işlem hacminin %22’sini temsil ettiğini söyledi. Axie Infinity, üçüncü çeyrekte 2,08 milyar dolar işlem hacmi elde etti ve şu anda toplam işlem hacminde 2,55 milyar dolara ulaştı. DappRadar, bugüne kadar 6,7 milyondan fazla satış yapıldığını ve mevcut 24 saatlik hacmin 15,2 milyon dolar olduğunu bildirdi.

  • G7 Liderleri CBDC Yönergelerini Yayınladı

G7 liderleri merkez bankası dijital para birimi (CBDC) yönergelerini yayınladı. G7’nin finans liderleri, merkez bankası dijital para birimlerini görüşmek üzere Çarşamba günü Washington’da bir araya geldi ve bunların uygulanmasına ilişkin 13 kamu politikası ilkesini onayladı. Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nden oluşan G7, yeni başlatılan CBDC’lerin merkez bankasının finansal istikrarı koruma yeteneğine “zarar vermemesini” zorunlu kıldı. G7 maliye bakanları ve merkez bankacıları ortak bir açıklamada şunları söyledi: “Bu konularda güçlü uluslararası koordinasyon ve iş birliği, kamu ve özel sektör inovasyonunun kullanıcılar ve daha geniş finansal sistem için güvenli olurken yerel ve sınır ötesi faydalar sunmasını sağlamaya yardımcı oluyor.” G7 ülkelerinden liderler, “uluslararası parasal ve finansal sisteme zararlı yayılmaları” en aza indirmek için ortak bir sorumluluğa sahip olduklarını doğruladılar.

  • Powerbridge Technologies, Hong Kong'da Bitcoin ve Ethereum Madenciliğini Başlatacağını Duyurdu

Blokzincir yazılım sağlayıcısı Powerbridge Technologies'in bir yan kuruluşu olan Powercrypto Holdings, Hong Kong'da kripto para madenciliğine başlayacağını basın açıklamasıyla duyurdu. Kripto para madenciliği özellikle Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) odaklı olacak. Powerbridge Technologies, kripto para birimi operasyonlarının çevre dostu, yeşil ve sürdürülebilir enerjiyi kullanacağını söyledi. Powerbridge Technologies, yaklaşık 60 PH/s hash hızında çalışan 600 BTC madencilik makinesi dahil olmak üzere Hong Kong'da toplam 2.600 yüksek performanslı madencilik teçhizatı kurmayı planlıyor.

  • Ödeme Sistemleri İşlemcisi Stripe, Yeni Kripto Ekibi İçin Dört Mühendis İşe Alacağını Duyurdu

Amazon'dan Instacart'a kadar şirketlerin ödeme almasını kolaylaştıran bir ödeme işlemcisi olan Stripe, yeni bir kripto ekibinin temelini oluşturmak için dört mühendisi işe alacağını duyurdu. Stripe iş ilanında "mühendisler, kripto kullanım durumlarını desteklemek için ihtiyaç duyduğumuz temel bileşenleri tasarlayacak ve inşa edecek." şeklinde bir açıklamaya yer verdi.

  • Andreessen Horowitz (A16z), Facebook Novi Cüzdanı İçin Kripto Saklama Altyapısını Oluşturan Mühendisleri ile Çalışmaya Başladı

Facebook Novi cüzdanı için kripto saklama altyapısını oluşturan mühendisler Riyaz Faizullabhoy ve Nassim Eddequiouaq’ın, Andreessen Horowitz (a16z) Twitter hesabı ve websitesinden yapılan açıklamaya göre a16z Crypto’nun bünyesine katılacakları duyuruldu.

  • El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Bitcoin Trust Fonlarıyla Hayvanlar İçin Bir Hastane Yapılacağını Duyurdu

El Salvador başkanı Nayib Bukele, ülkenin Bitcoin Trust fonundan elde edilen gelirin bir kısmını hayvanlara bir hastane inşaa etmek için kullanacağını duyurdu. Bukele, bunun son birkaç gündeki Bitcoin fiyatının artışı nedeniyle mümkün olduğunu açıkladı.

  • Senatör Ted Cruz: Texas’ın Bitcoin Madenciliği İçin Fırsat Yaratan Bir Bölge olduğunu Söyledi

Geçen hafta Texas Blokzincir Zirvesi'nde konuşan Senatör Ted Cruz, Bitcoin'in mevcut zengin enerji kaynaklarının Bitcoin için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. ‘‘Permiyen Bölgesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatı kesiminde petrol ve gaz açısından zengin bir bölgedir. Bitcoin için muazzam bir fırsat olduğunu düşünüyorum.’’

  • SEC, Volt Equity'nin ETF'sini Onayladı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), yatırımcılara halka açık Bitcoin'e maruz kalma sağlamayı amaçlayan Volt Equity'nin ETF’sini onayladı. Doğrudan kripto para tutmayacak olan fon, New York Menkul Kıymetler Borsası'nda BTCR koduyla listelenecek. BTCR, düzenleyici onay alan ilk Bitcoin odaklı ETF'dir.

  • Ripple: Nelnet'in Güneş Enerjisi Fonlarından Biri Olan Yenilenebilir Enerji Fonuna 44 Milyon Dolarlık Yatırım Yaptı

Ripple, Nelnet'in güneş enerjisi fonlarından biri olan Yenilenebilir Enerji fonuna 44 milyon dolarlık ‘‘Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG)’’ yatırımı yaptığını duyurdu. Araştırmalara göre ortak girişimle finanse edilen güneş enerjisi projelerinin, 35 yılda 1.5 milyon tondan fazla karbondioksit veya 154 milyon galon benzin tüketiminden kaynaklanan yaklaşık aynı miktarda karbondioksit emisyonunu dengeleyeceği tahmin edilmekte. Ripple Sosyal Etki Başkanı Ken Weber bir basın açıklamasında şöyle söyledi: “Kripto para birimleri ve blokzincirin benimsenmesi ilerlemeye devam ettikçe, teknolojinin gelecekteki finansal sistemlerimizin temelini oluşturacağı açık. Küresel olarak finansal hizmetlerin karbon ayak izini azaltma ve karbon negatif kripto para endüstrisi vaadini yerine getirmek için Nelnet ile çalışmaktan heyecan duyuyoruz.”