Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (12-18 Aralık)

  • FED Başkanı Powell: Gelecek Toplantıda Daha Yavaş Bir Faiz Artırımına Gitmek Mantıklı Görünüyor

ABD Merkez Bankası (FED), politika faizini 50 baz puan artırarak %4.25-4.50 aralığına yükseltirken, FED Başkanı Jerome Powell, bu kararın ardından basın toplantısı düzenledi. Powell, yıl boyunca para politikası duruşunu sıkılaştırmak için güçlü adımlar attıklarını hatırlatarak "Çok mesafe kat ettik ve şimdiye kadarki hızlı sıkılaşmamızın tüm etkileri henüz hissedilmedi. Buna rağmen daha yapacak çok işimiz var." ifadelerini kullandı. Ekim ve kasım ayı enflasyon verilerinin aylık fiyat artış hızında memnuniyet verici bir düşüş olduğunu gösterdiğini vurgulayan Powell, "Enflasyonda gerilemeye ilişkin daha net kanıtlar görmemiz gerekiyor. 50 baz puan hala tarihsel olarak büyük bir artış ve hala gidecek yolumuz var." şeklinde konuştu. Powell ayrıca Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2'ye düştüğüne emin olana kadar faiz indirimini düşünmeyeceklerini belirterek, “Gelecek toplantıda daha yavaş bir faiz artırımına gitmek mantıklı görünüyor. Fiyat istikrarını yeniden sağlamak, muhtemelen bir süre daha kısıtlayıcı bir politika duruşu sürdürmeyi gerektirecek.” değerlendirmesinde bulundu.


  • Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi Açıklandı

19 ülkenin oluşturduğu Euro Bölgesi’nin yıllık enflasyonu %10.1 olarak açıklandı. Beklenti %10’du. Enflasyon ekim ayında %10.6’ydı. Enflasyon, Macaristan'da %23.1, Letonya'da %2.7, Almanya ve Hollanda'da %11.3, Avusturya'da %11.2, Yunanistan'da %8.8, Fransa'da %7.1 ve İspanya'da %6.7 oldu.


  • Senatör Lummis’in Bitcoin’e İlişkin Tutumunda Bir Değişiklik Yok

Kripto para ekosisteminde son dönemde yaşanan olumsuz gelişmeler, Cumhuriyetçi Senatör Cynthia Lummis’in Bitcoin (BTC) konusundaki duruşunu değiştirmedi. Lummis, verdiği son röportajda, “İnsanların emeklilik planlarına Bitcoin’i de dahil edeceklerinden emin olma konusunda çok rahatım zira BTC diğer kripto varlıklardan çok farklı.” ifadesini kullandı. Lummis, ayrıca Bitcoin arzının 21 milyondan ibaret olmasının, fiyatını yükselteceğini düşündüğünü belirtti.

  • Avustralya, 2023 Yılında Kripto Para Ekosistemi için Düzenleyici Bir Çerçeve Oluşturacak

Avustralya, 2023 yılında kripto varlık hizmet sağlayıcılarını lisanslamak ve düzenlemek için bir çerçeve oluşturmayı planlıyor. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese hükümeti, hangi dijital varlıkların finansal hizmetler yasalarına tabi olması gerektiğini ve tüketicileri korumak için hangi kuralların uygun olduğunu tanımlamayı amaçlıyor.

  • Ren DAO, Yeni Finansman Sağlamak için Token Basma Planını Oylayacak

Ren topluluğu, sermaye toplamak için yeni tokenler basmayı düşünüyor. Bu çerçevede Ren DAO, Alameda'nın çöküşünün ardından yeni finansman sağlamak için token basma planını oylayacak. Ren DAO üyeleri oylama esnasında kaç adet yeni REN token basılacağına karar verecek.


  • Stellar, Ukraynalı Mültecilere USDC Aracılığıyla Yardım Etmek için UNHCR ile Ortaklık Kurdu

İnsani yardım grupları, gelişmekte olan veya savaştan zarar görmüş ülkelerde bankacılık eksikliği veya yetersiz kimlik doğrulama ile ilgili sorunları çözmek için blokzincir teknolojisini giderek daha fazla kullanıyor. Aralık ayında, biri Stellar ağı aracılığıyla Ukraynalı mültecilere nakit yardımı sağlayan, diğeri ise Partisia ağı aracılığıyla nakit ve kupon sunmayı planlayan iki yeni proje duyuruldu.


  • Japonya, Yerel Kripto Para Şirketleri için Vergi Yükünü Hafifletecek

Halihazırdaki düzenlemeye göre Japonya merkezli kripto ihraç şirketlerinin herhangi bir satış gerçekleştirmemiş olsalar bile bünyesinde bulundurdukları kripto varlıklara ilişkin %30 oranında kurumlar vergisi ödemeleri gerekiyor.


  • G20 Ülkeleri Kripto Varlıklara İlişkin Politika Fikir Birliği Oluşturmak İstiyor

Hindistan'ın Federal Ekonomik İşler Sekreteri Ajay Seth, G20 ülkelerinin daha iyi bir küresel düzenleme için kripto varlıkları konusunda bir politika konsensüsü oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.


  • ABD Eski Başkanı Trump, NFT Koleksiyonunu Duyurdu

ABD eski Başkanı Donald Trump sosyal medya platformu Truth Social aracılığıyla yaptığı açıklamada, Digital Trading Card adlı NFT koleksiyonunu duyurdu. Koleksiyon 45.000 arz ile Polygon blokzincirinde yer alacak.


  • Nijerya Bitcoin’in Kullanımını Yasallaştırmak İstiyor

Yerel bir Nijerya gazetesi, Nijerya Temsilciler Meclisi Sermaye Piyasası ve Kurumları Komitesi Başkanı Babangida İbrahim'in, ülkenin yakında Bitcoin ve kripto para birimlerinin kullanımını yasal hale getiren bir yasa çıkaracağını iddia ettiğini bildirdi.


  • Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi Açıklandı

19 ülkenin oluşturduğu Euro Bölgesi’nin yıllık enflasyonu %10.1 olarak açıklandı. Beklenti %10’du. Enflasyon ekim ayında %10.6’ydı. Enflasyon, Macaristan'da %23.1, Letonya'da %2.7, Almanya ve Hollanda'da %11.3, Avusturya'da %11.2, Yunanistan'da %8.8, Fransa'da %7.1 ve İspanya'da %6.7 oldu.


  • İngiltere Merkez Bankası, Politika Faizini 50 Baz Puan Artırdı

İngiltere Merkez Bankası (BOE), politika faizini 50 baz puan artışla %3.5'e yükseltti. BOE, alınan bu kararla birlikte 9 toplantı üst üste faiz artırmış oldu. İngiltere’de ekim ayında %11.1 seviyesinde gerçekleşen yıllık enflasyon kasım ayında %10.7’ye gerilemişti. Kasım ayında ülkedeki çekirdek enflasyon ise %6.3'e geriledi. Bu oran ekim ayında %6.5’ti.


  • Bermuda'nın İlk Lisanslı Dijital Bankası, JUSD Sabit Koinini Piyasaya Sürdüğünü Duyurdu

Bermuda'nın ilk lisanslı dijital bankası olan Jewel Bank, Jewel USD (JUSD) adlı sabit koinini piyasaya sürdüğünü duyurdu. Jewel Bank’tan gelen açıklamada, bankanın USD ile minimum 1:1 rezerv oranını koruyacağı vurgulandı. Ayrıca, JUSD rezervinde aylık ve üç aylık güncellemelerin sürdürülmesiyle güvenliğin sağlanacağı belirtildi.


  • Tether, 2023 Yılı Boyunca Rezervlerindeki Teminatlı Kredilerini Sıfıra İndireceğini Açıkladı

Tether, Twitter hesabından 2023 yılı boyunca rezervlerindeki teminatlı kredileri sıfıra indireceğini duyuran bir paylaşım yaptı.


  • MoonPay, Birleşik Krallık'ta Kayıt Yaptırdı

Kripto para ödeme uygulaması MoonPay, yerel kara para aklama kurallarına uygun olduğunun tescili olarak Birleşik Krallık Mali Davranış Otoritesi'ne (FCA) kayıt yaptırdı. MoonPay, FCA’nın onayını alan 40. kripto para hizmet sağlayıcısı konumunda yer alıyor.

  • Tayland Kripto Paralar için Daha Katı Kurallar Geliştirecek

Bangkok Post, Tayland Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun kripto varlıklar için daha katı kurallar hazırladığını bildirdi. Düzenleyici kurum katı kurallar için ‘yatırımcı koruma’ gerekçelerini öne sürüyor.


  • Illuvium Overworld Özel Beta, Piyasaya Sürüldü

Illuvium Overworld Özel Beta 12 Aralık'ta başladı. ‘Illuvium için özel beta: Overworld’, Avustralya merkezli Illuvium Labs tarafından bugüne kadar yayınlanan ikinci oyun olarak dikkati çekiyor. Oyunun önizlemesinde evrenin arka planıyla ilgili detaylar paylaşıldı.


  • 10 ve Üzerinde ETH Tutan Adreslerin Sayısı ATH Seviyesine Ulaştı

Zincir üstü analiz hizmeti sunan Glassnode'un verilerine göre, en az 10 ETH tutan adreslerin sayısı 343.918 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine (ATH) ulaştı.


  • New York Belediye Başkanı Adams’ın Kripto Para Ekosistemine Olan Güveni Sürüyor

New York Belediye Başkanı olan Eric Adams'ın, 2022 yılında kripto para ekosisteminde meydana gelen birçok olumsuz gelişmeye rağmen, şehri bir kripto para merkezi haline getirme yönündeki kampanya taahhüdünün arkasında durduğu bildirildi.