Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (12-18 Eylül)

  • Ethereum Madenciliğine Yıldan Yıla Genel Bakış

Ethereum ağının lansmanından bu yana Ethereum madenciliği 35.5 milyar USD'nin üzerinde getiri sağladı. 2021 yılında ETH'nin fiyatı yükseldiğinde, madenciler yaklaşık 18.4 milyar USD kazandı. Bu miktar son 8 yıldaki tüm gelirin neredeyse yarısına tekabül ediyor. Ethereum’un PoS’a (Pay İspatı) geçmesi ile Ethereum madenciliği yapamayan madenciler PoW (İş İspatı) mekanizmasına dayanarak çalışan Ethereum Classic, Ravencoin, Ergo gibi projelere geçiş yapıyor.


  • BigCommerce E-Ticaret Platformunun Satıcıları Ödemelerde Kripto Para Birimlerini Kabul Edebilecek

ABD merkezli e-ticaret platformu BigCommerce (BIGC), belirli ülkelerdeki BIGC satıcılarının kripto para birimlerinde ödeme kabul edebilmeleri için BitPay ve CoinPayments ile iş birliğine gittiğini duyurdu.


  • SEC Başkanı Gensler’den Merge Sonrası Staking Hizmetleri Değerlendirmesi Geldi

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, Ethereum’un Merge yükseltmesiyle birlikte Proof of Work’ten (İş İspatı), Proof of Stake’e (Pay İspatı) geçişi sonrası yaptığı konuşmada kripto paraların menkul kıymet durumuyla ilgili değerlendirmede bulundu.


  • HashKey Capital Araştırma Müdürü Zheng: The Merge Ethereum'un Ekosistemini Güçlendirecek

HashKey Capital Araştırma Müdürü Jupiter Zheng, The Block’a verdiği demeçte, "The Merge, bugün Katman 2'de olduğu gibi ölçeklenebilirlik protokollerinin ve gelecekte veri kullanılabilirliği katmanlarının çoğalmasıyla başlayarak Ethereum'un ekosistemini kesinlikle güçlendirecektir. Ayrıca, Katman 2 kendi ekosistemini oluşturacak ve giderek daha fazla uygulama Ethereum'a yönelecek. Bu da diğer Katman 1'ler üzerinde baskı yaratacak ve biz de onların daha iyi olmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.


  • Dogecoin, PoW Mekanizmasıyla Çalışan İkinci En Büyük Kripto Para Birimi Oldu

PoW (İş İspatı) mekanizmasına dayanarak çalışan kripto para birimleri arasında Dogecoin, piyasa değeri açısından Bitcoin’in ardından 2. sırada yer aldı.


  • Güney Kore, Terra Kurucusu Do Kwon'un Pasaportunu İptal Edebilir

Yerel haber kaynağı gynews.kr'ye göre, Seul Güney Bölgesi Savcılık Ofisi'nin Ortak Mali Menkul Kıymet Suçları Soruşturma Ekibi, Terra Luna'nın kurucu ortağı Do Kwon ve diğer beş proje geliştiricisinin pasaportlarını geçersiz kılmak için ülkenin Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçecek.


  • Chainalysis, ‘Küresel Kripto Benimseme’ Başlıklı Araştırma Sonucunu Yayımladı

Blokzincir analiz şirketi Chainalysis tarafından yapılan ‘2022 Küresel Kripto Benimseme Endeksi’ başlıklı araştırmada dijital varlıkları benimseme açısından hangi ülkelerin ön plana çıktığını açıklandı. Buna göre Vietnam ilk sırada yer alırken, Vietnam’ın ardından sırasıyla Filipinler, Ukrayna, Hindistan, ABD, Pakistan, Brezilya, Tayland, Rusya ve Çin yer aldı. Türkiye ise endekste 12. sırada bulunuyor.


  • Güney Kore'nin Seongnam Şehri NFT'ler Aracılığıyla Vatandaşlık Hakları Sağlayacak

Yerel basında çıkan haberlere göre, Güney Kore'nin en kalabalık 12. şehri olan Seongnam, şehri Metaverse'de yeniden inşa edilecek. Belediye bilgilerine erişim sağlamak için NFT vatandaşlıkları verilecek.


  • Vitalik Buterin: Ve Sonuçlandırdık

Etherum'un kurucularından Vitalik Buterin, paylaştığı Tweetle The Merge’ün tamamlandığını resmen duyurdu. Buterin şunları kaydetti: "Ve sonuçlandırdık! Merge hepimize kutlu olsun.. Bu Ethereum ekosistemi için büyük bir an. Birleşmenin gerçekleşmesine yardımcı olan herkes bugün çok gururlu hissetmeli."

  • Tesla, Yalnızca Dogecoin Kullanılarak Satın Alınabilen Yeni CyberWhistle'ı Piyasaya Sürdü

Tesla, fütüristik Cybertruck serisinden esinlenen yeni bir Cyberwhistle piyasaya sürüyor. Tesla’dan konuya ilişkin gelen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Cybertruck'tan esinlenen sınırlı sayıdaki Cyberwhistle, cilalı bir kaplamaya sahip tıbbi sınıf paslanmaz çelikten yapılmış birinci sınıf bir koleksiyon ürünüdür. Düdük, daha fazla çok yönlülük için entegre bir bağlantı özelliğine sahiptir. Tüm satışlar nihaidir ve ürünlerin 4 ila 6 hafta içinde gönderilmesi beklenmektedir. Tesla, alıcıların yalnızca Dogecoin (DOGE) ile ödeme yapmasını şart koşuyor. Yayınlandığı tarihteki fiyat etiketi 1.000 DOGE ya da yaklaşık 60 dolar. Vergiler ve nakliye DOGE fiyatına dahildir.”


  • 'Ethereum Merge' Aramaları Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesinde

Ethereum Merge" için yapılan Google aramaları, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.


  • Ethereum Vakfı Eski Koordinatörü Jameson: The Merge Mühendislik Ustalığının Zirvesini Temsil Ediyor

Ethereum Vakfı eski Koordinatörü Hudson Jameson, Twitter hesabından The Merge’e ilişkin yaptığı paylaşımda "Bugün Ethereum için gerçekten özel bir gün. Kişisel olarak neden çok heyecanlı olduğumu ve bunun neden bu kadar önemli olduğunu açıklamak istiyorum. Düzinelerce ekip ve yüzlerce insan arasında iş birliği ve mühendislik ustalığının zirvesini temsil ediyor." ifadesini kullandı.


  • Avrupa Parlamentosu Üyesi Berger’den Ethereum Değerlendirmesi

Avrupa Parlamentosu üyesi ve AB'nin Kripto Varlıklar Piyasası (MiCA) düzenleyici çerçevesi için baş müzakereci olan Stefan Berger'e göre Ethereum’un Proof of Stake’e geçişi (Pay İspatı) Ethereum'un enerji tüketimine ilişkin endişeleri hafifletecek.


  • Tether CTO'su Paolo Ardoino, Ethereum’a İlişkin Değerlendirmede Bulundu

Tether CTO'su Paolo Ardoino, yaptığı açıklamada Ethereum'un halen Bitcoin ile rekabet edemediğini zira anlatısının sürekli değiştiğini söyledi.


  • JPMorgan: Çin'de Metaverse Oyun Pazarı 100 Milyar Doların Üzerine Çıkabilir

JPMorgan analistleri, Metaverse oyun pazarının Çin'de hızla büyüyebileceğine inanıyor. JPMorgan, Çin'de bu sektördeki büyümeden faydalanabilecek en iyi şirketleri de açıkladı. Bunlar arasında internet oyunları ve yapay zeka hizmetleri sunan bir holding olan Tencent ve ülkedeki bir başka oyun devi olan Netease yer alıyor. JPMorgan tarafından adı geçen diğer şirketler ise Agora ve China Mobile oldu.


  • New York Modern Sanat Müzesi 70 Milyon USD’lik Müzayededen Elde Edilecek Gelirle NFT Satın Almayı Düşünüyor

Wall Street Journal'ın haberine göre New York Modern Sanat Müzesi (MoMA), William S. Paley'in sanat koleksiyonunun müzayedesinden elde edilecek gelirin bir kısmıyla Nitelikli Fikri Tapu (NFT) satın almayı düşünüyor.