Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (12-18 Haziran)

  • Polygon Labs, SEC'in MATIC'in Bir Menkul Kıymet Olduğu İddiasına Yanıt Verdi

SEC, geçtiğimiz hafta global kripto varlık platformu Binance'e karşı açtığı davada MATIC’i bir menkul kıymet olarak nitelendirmişti. Polygon Labs, SEC’nin MATIC'in kayıtsız bir menkul kıymet olduğu yönündeki iddialarına yanıt verdi.


  • Andreessen Horowitz Londra’da Kripto Para Ofisi Açıyor

a16z olarak da bilinen Silikon vadisi girişim sermayesi şirketi Andreessen Horowitz, Londra kripto para ofisini açıyor. a16z'nin kripto kurucusu ve yönetici ortağı Chris Dixon, bu gelişmenin Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak ile "verimli bir diyalog" ve Birleşik Krallık politika yapıcılarıyla "aylarca süren yapıcı görüşmelerin" ardından geldiğini belirterek “İlk uluslararası ofisimizi blockchain teknolojisini memnuniyetle karşılayan ve hem web3'ü kucaklayan hem de tüketicileri koruyan düzenlemeleri takip ederek öngörülebilir bir iş ortamı yaratmaya kararlı bir yargı alanında açmaktan heyecan duyuyoruz." dedi.

  • Hong Kong’tan, Global Kripto Para Borsalarına Şehirde Faaliyete Geçmelerine İlişkin Öneri

Hong Kong Yasama Konseyi ve Çin'in Danışma Organı Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Üyesi Johnny Ng, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda küresel kripto para borsalarının, şehrin kripto perakende ticaretine yönelik yeni lisanslama rejiminin 1 Haziran'da yürürlüğe girmesiyle Hong Kong'da faaliyete geçmesini önerdi.


  • Blokzincir Tabanlı Pazar Yeri Protokolü Gensyn 43 Milyon USD’lik A Serisi Fon Topladı

Bilgi işlem gücü alıcı ve satıcılarını birbirine bağlayan blokzincir tabanlı bir pazar yeri protokolü olan Londra merkezli Gensyn, 43 milyon USD’lik A Serisi fon topladığını duyurdu. A16z Crypto; CoinFund, Canonical Crypto, Protocol Labs, Eden Block ve çeşitli melek yatırımcılarla birlikte tura liderlik etti. A Serisi artışının arka planında, ChaptGPT'nin başarısının yol açtığı yapay zeka sıçraması ve ardından bu tür sistemlerin bilgiyi özümsemesini sağlayan bilgi işlem işlemcileri olan GPU'lara yönelik talepteki artış olduğu belirtiliyor.


  • Rus ve İranlı Şirketler Kripto Paraları Nasıl Kullanabileceklerini Tartışıyor

Rus ve İranlı kripto para ve fintech endüstrisi grup liderleri, ulusların yaptırımlardan kaçınmak ve ticareti kolaylaştırmak için kripto paraları nasıl kullanabileceklerini tartıştı. Görüşmeler İran’ın başkenti Tahran'da düzenlenen Uluslararası Finans Endüstrileri Sergisi adlı bir panelde gerçekleştirildi. Panelde, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı'nın İnovasyon ve Yatırım Departmanı Başkanı gibi İranlı hükümet yetkilileri yer aldı.


  • My Neighbor Alice Baş Ürün Sorumlusu Sibani, OMA3 Yönetim Kuruluna Katıldı

My Neighbor Alice'in Baş Ürün Sorumlusu Riccardo Sibani’nin Open Metaverse Alliance for Web3 (OMA3) yönetim kuruluna katıldığı öğrenildi.


  • Toronto Üniversitesi Ripple ile Ortaklık Kurdu

Kanada'nın en büyük üniversitesi olan Toronto Üniversitesi Ripple ile yeni bir ortaklık kurarak öncelikle ödemeleri işleyen bağımsız bir XRP defter doğrulayıcısı başlatmayı planlıyor. Bu gelişmenin Ripple'ın Kanada'daki Üniversite Blockchain Araştırma Girişimi'nin (UBRI) bir parçası olduğu belirtiliyor. UBRI, bu çerçevede beş yıl boyunca ülkenin en iyi üniversitelerine ve kolejlerine 2 milyon USD’den fazla yatırım yapmıştı.


  • SEC Başkanı Gensler, 2018 Yılında BTC ve ETH’nin Menkul Kıymet Olmadığını Söylemiş

SEC Başkanı Gary Gensler’ın 2018 yılında Bloomberg tarafından kurumsal yatırımcılar için düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmanın videosu sosyal medyada paylaşıldı. Gensler söz konusu videoda “Kripto pazarının %70'inden fazlası Bitcoin, Ether, Litecoin ve Bitcoin Cash'ten oluşuyor. Neden bu dördünün adını verdim? Bunlar menkul kıymet değil.” ifadelerini kullanıyor.


  • Solana Topluluğu, SEC’nin İddialarına Daha Kapsamlı Yanıt Bekliyor

Solana Vakfı, SEC'in SOL'u bir menkul kıymet olarak sınıflandırmasını reddettiğini açıklamıştı. Solana Vakfı yaptığı açıklamada "Solana Vakfı, SOL'un bir menkul kıymet olmadığına kuvvetle inanıyor. SOL, genişlemek ve gelişmek için merkeziyetsiz kullanıcı ve geliştirici katılımına dayanan sağlam, açık kaynaklı, topluluk tabanlı bir yazılım projesi olan Solana blokzincirinin yerel token’ıdır." ifadelerini kullanmıştı.


  • Çinli Finans Kuruluşu BOCI Ethereum Üzerinde Tokenlaştırılmış Menkul Kıymetler Piyasaya Sürdü

Bank of China Investment (BOCI) 200 milyon Çin yuanı (28 milyon USD) değerinde dijital yapılandırılmış senet ihraç etti. Bu hamle, Çin merkezli bir finans kuruluşunun Hong Kong'da tokenize edilmiş bir menkul kıymet çıkarma yönündeki ilk girişimini oluşturuyor.


  • ABD Enflasyon Verileri Açıklandı

Piyasaların merakla beklediği ABD mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri açıklandı. ABD mayıs ayı tüketici enflasyonu yıllık bazda %4 oldu. Beklenti %4,1’di. Aylık TÜFE ise %0.1 oldu. Çekirdek TÜFE beklentiler dahilinde yıllık bazda %5,3 olarak gerçekleşti. Çekirdek tüketici fiyat endeksi aylıkta ise %0,4 oldu.


  • Fast Food Zinciri Black & White, Belçika’da Kripto Paralarla Ödeme Kabul Edecek

Fransa merkezli fast food zinciri Black & White Burger'in Belçika kolu, ülkedeki tüm mağazalarının kripto para ödemelerini kabul edeceğini açıkladı. Black & White Burger ayrıca yalnızca kripto para ile ödeme yapan müşterilere sunulacak bir "gizemli burger" hazırladığını belirtiyor.


  • Alman Firması Puma 3D Web3 Deneyimini Başlattı

Alman ayakkabı şirketi Puma, 3D Metaverse deneyimi Black Station'ı başlattı. Black Station, geliştiricilerin söylediğine göre, Puma Pass NFT sahipleri için " sınırsız erişim" sağlamak üzere inşa edilen ürün dropları için "deneyimsel bir ev".


  • Adidas, NFT Sanatçısı Fewocious ile İş Birliğini Açıkladı

Adidas, önde gelen NFT sanatçılarından Fewocious ile iş birliği yaptıklarını duyurdu. Fewocious'un Adidas ile yaptığı iş birliği kapsamında "Trefoil Flower" adlı bir NFT mint pass'in 4.500 baskısı piyasaya sürülecek. NFT mint pass, Adidas Originals Campus 00s adlı bir çift özel tasarım fiziksel spor ayakkabı için doğrudan kullanım bileti olarak hizmet verecek.


  • Ripple'ın Hukuk Sorumlusu, Hinman Belgelerinin Yayınlanmasının Ardından Soruşturma Çağrısında Bulundu

SEC, tarihler Aralık 2020'yi gösterdiğinde Ripple'a dava açarak, şirketin ve iki üst düzey yöneticinin, SEC’nin kayıtsız menkul kıymetler olarak kabul ettiği XRP token’larının satışı yoluyla 1,3 milyar USD topladığını iddia etmişti. Ripple'ın mahkeme savunmasının önemli bir bileşeni, SEC'in menkul kıymet sınıflandırma sürecini belirlemek ve ETH ve BTC değilken XRP'nin neden menkul kıymet olarak nitelendirildiğinin cevabının aranması diyebiliriz.


  • Powell: Enflasyonu Düşürmek İçin Faiz Artışları Sürecek

FED Başkanı Jerome Powell, FED’in politika faizinin %5-5,25 aralığında sabit tutmasının ardından gerçekleştirdiği basın toplantısında neredeyse tüm FED yetkililerinin, enflasyonu zaman içinde %2'ye düşürmek için bu yıl bazı ek faiz artışlarının uygun olacağını düşündüğünü belirtti.


  • Çin, Dünya Yaz Üniversite Oyunlarında Dijital Yuan'ı Sergileyecek

Dünyanın dört bir yanından gelen öğrenci sporcular temmuz ayında Çin'in dijital yuanını kullanma şansı bulacak. CBDC, Chengdu'daki Dünya Yaz Üniversite Oyunları'nda kullanılacak. Çinli medya kuruluşu The Cover'a göre Üniversite Oyunları, Pekin Kış Olimpiyatları'nın ardından "dijital yuanı resmi olarak kullanan ilk büyük uluslararası spor etkinliği" olacak.


  • Tether’in USDT’si Dolar’a Peg’ini Kaybetti

Curve 3Pool'daki dengesizlik, USDC ve DAI için USDT'nin büyük bir değişimine yol açtı. Nitekim USDT, dolara peg’ini kaybetti ve şu anda %0,25 değer kaybıyla işlem görüyor.


  • Brezilya Merkez Bankası Kripto Para Düzenlemesinden Sorumlu Olacak

Brezilya, kripto para şirketlerinin düzenlenmesini ülkenin merkez bankasına devreden yeni bir yasa çıkardı. Brezilya Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva (Lula), merkez bankasının görevlerini genişleten ve kripto para gözetimini de kapsayan yasayı imzaladı. Söz konusu yasa resmi olarak 20 Haziran'da uygulanmaya başlayacak ve düzenleyici kurum ülkedeki artan kripto para birimi işlem hacmini göz önünde bulundurarak işlev görecek.


  • Astar Network, Astar 2.0 Vizyonu'nu Açıkladı

Astar Network, Web3'ün milyarlarca insan tarafından benimsenmesini sağlamak amacıyla Astar 2.0’ı tanıttı. Astar 2.0 vizyonu ağın tokenomiğini, organizasyon yapısını ve teknolojik temellerini ağın Web3 atılımlarını mümkün kılma hedefiyle uyumlu hale getirerek Astar ekosistemi için uzun vadeli amaç ve hedeflerin ana hatlarını çiziyor.


  • BlackRock, Bitcoin ETF'i İçin Başvurabilir

Konuya aşina bir kişiye göre, dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock, Bitcoin ETF’i başvuruda bulunmaya yakın görünüyor. BlackRock, geçen yılın ortalarında kripto paraları doğrudan kurumsal yatırımcıların kullanımına sunmak için Coinbase ile çalışmaya başlamıştı.