Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (13 - 19 Haziran)

  • Goldman Sachs, Ethereum Opsiyon Ticareti Başlattı

ABD merkezli çok uluslu yatırım bankası Goldman Sachs, türev piyasalardaki ilk Ethereum ticaretini gerçekleştirdi. Bir araştırma raporunda, Goldman Sachs’ın Ethereum (ETH) fiyatına göre ödeme yapan ilk vadeli işlemi gerçekleştirdiğine yer verildi.


  • Kripto Ödeme Girişimi Nume Crypto, 2 Milyon Dolarlık Yatırım Aldı

Kripto ödeme girişimi Nume Crypto, tohum öncesi bir finansman turunda 2 milyon dolar yatırım aldı. Nume Crypto, NumePay ve NumePay Business olarak isimlendirilen hem perakende hem de ticari müşteriler için ödeme işlemcisi hizmeti sunuyor.


  • OpenSea, Kullanıcıları NFT Dolandırıcılıklarından Korumak Aldığı Yeni Güvenlik Önlemini Duyurdu

Nitelikli Fikri Tapu (NFT) pazar yeri OpenSea, OpenSea, NFT transferlerini kendi pazarlarında otomatik olarak gizleyecek yeni bir özelliğin piyasaya sürüldüğünü duyurdu.


  • New York Eyalet Milletvekili Anna Kelles, Dijital Paranın Geleceğine Dair Değerlendirme Yaptı

New York Eyalet Milletvekili Anna Kelles, Bitcoin madenciliği ve dijital paranın geleceğine dair katıldığı bir platformda değerlendirmelerde bulundu. Kelles, yenilenebilir enerji altyapısı için milyarlarca dolarlık yatırım yapıldığını vurgulayarak şöyle söyledi: “İklim değişikliğini çözmenin bir parçası olmak için bu tarz enerji kullanılmamalı.”


  • New York Belediye Başkanı Adams, Bitcoin Madenciliği Yasağını Veto Etmesi İçin Çağrıda Bulunacağını Açıkladı

ABD’de New York Senatosu, geçtiğimiz günlerde Bitcoin madenciliğini yasaklamaya yönelik hazırlanan yasa tasarısını oy çokluğuyla kabul etmişti. İlgili yasa tasarısında yüzde yüz yenilenebilir enerji kullanmayan bir madencilik şirketinin izinlerinin iki yıl boyunca yenilenmeyeceği ve yeni faaliyetlere izin verilmeyeceğini gibi maddeler yer alıyor. Senatodan geçen tasarıyı New York Valisi Kathy Hochul onayladığı takdirde New York, ABD’de madenciliği yasaklayan ilk eyalet olacaktır. Ülkede Bitcoin’in en büyük savunucularından olan New York Belediye Başkanı Eric Adams, konuya ilişkin yaptığı açıklamada New York Valisi’nden ilgili tasarıyı reddetmeyi düşünmesini isteyeceğini belirtti.


  • Kanada Merkez Bankası, Bitcoin’e Sahip Olan Kanadalıların Sayısının 2021'de İkiye Katlandığını Açıkladı

Kanada Merkez Bankası tarafından yayımlanan rapora göre Bitcoin (BTC) sahibi Kanadalıların toplam nüfusa oranı 2020 yılında %5 iken, 2021 yılında ikiye katlanarak %13‘e yükseldi.


  • Lacoste, UNDW3 NFT Koleksiyonu ile Web3’e Giriş Yaptı

Fransa merkezli moda markası Lacoste, müşterileriyle etkileşim kurmanın yeni bir yolunu yaratmayı amaçladığını belirterek UNDW3 Nitelikli Fikri Tapu (NFT) koleksiyonunu piyasaya sürdü.


  • FED, Politika Faizini 75 Baz Puan Artışla % 1.50 - 1.75 Seviyesine Çıkardı

ABD Merkez Bankası (FED), faizleri 75 baz puan artırarak % 1.50 - 1.75 aralığına yükseltti. 75 baz puanlık faiz artışı 1994 yılından bu yana alınan en sert faiz artışı kararı olarak kayıtlara geçti.


  • El Salvador Maliye Bakanı Zelaya, Bitcoin’in Fiyatındaki Düşüşün El Salvador’un Mali Tablosuna Zarar Vereceği Yönündeki Oluşan Endişelerin Yersiz Olduğunu Vurguladı

El Salvador Maliye Bakanı Zelaya, gerçekleştirdiği bir basın toplantısında Bitcoin’in fiyatındaki düşüşün El Salvador’un mali tablosuna zarar vereceği yönündeki oluşan endişelerin yersiz olduğunu vurguladı. Zelaya, “Bana El Salvador için Bitcoin nedeniyle mali riskin gerçekten yüksek olduğunu söylediklerinde yapabileceğim tek şey gülümsemek. Bitcoin’lerin düşüşü nedeniyle ülkenin mali riski son derece az.” dedi.


  • Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Bitcoin Açıklaması Yaptı

El Salvador'un ardından Bitcoin'i yasal bir para birimi olarak kabul eden ikinci ülke olan Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Faustin-Archange Touadéra, Twitter sayfasından yaptığı paylaşımda şöyle söyledi: “Bitcoin'i anlamak, uzun vadeli refah getirme konusundaki gücünü kabul etmek için çok önemlidir.”


  • Arizona Eyalet Üniversitesi, Metaverse’e Giriş Yapacağını Duyurdu

ABD’de Arizona Eyalet Üniversitesi (ASU), Metaverse ve Web3 ekosistemlerine katılmayı planladığını bildirdi. ASU bu kapsamda etkinlik biletlerinin ve sertifikalarının doğrulanması için NFT’lerden yararlanmayı, Metaverse'de dersler, çalıştaylar ve toplantılar düzenlemeyi amaçlıyor.


  • Tether, USDT Rezervlerimizin Yüzde 47’den Fazlası ABD Devlet Tahvilinde Olduğunu Açıkladı

Tether, toplam USDT rezervlerinin %47'sinden fazlasının ABD Devlet Tahvilinde olduğu ve ticari senetlerin USDT’nin desteğinin %25'inden azını oluşturduğunu duyurdu.


  • Bank of America Anketine Göre Amerikalıların %90’ı 6 Ay İçinde Kripto Satın Almayı Planlıyor

Bank of America (BofA) tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, Amerikalıların yüzde 90'ının önümüzdeki 6 ay içinde kripto satın almayı planladığını gösterdi.


  • Elon Musk'a 258 Milyar Dolarlık “Dogecoin” Davası Açıldı

Yatırımcı Keith Johnson, Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk'a kripto para birimi Dogecoin'i (DOGE) desteklemek için bir "piramit şeması" oluşturduğu iddiasında bulunarak 258 milyar dolarlık dava açtı.


  • Elon Musk Twitter’a Kripto Ödemelerini Ekleyebileceğini Duyurdu

SpaceX ve Tesla’nın sahibi Elon Musk, Twitter çalışanlarıyla ilk kez bir araya geldiği çevrimiçi toplantıda kriptoya ilişkin planlarına dair bazı ipuçları verdi. Musk, kripto para ödemelerinin Twitter’a eklenebilecek bir özellik olduğunu söyledi.


  • Valuechain Raporuna Göre Bankacılık Sektörü, Bitcoin'den 56 Kat Daha Fazla Enerji Tüketiyor

Kriptograf ve danışman Michel Khazzaka tarafından yayımlanan bir araştırma raporunda, Bitcoin ödemelerinin eski finansal sistemden "milyon kat daha verimli" olduğu sonucu ortaya çıktı. Raporda Bankacılık sektöründe Bitcoin'den 56 kat daha fazla enerji kullanıldığı öne sürüldü.


  • İngiltere Dijital Teknoloji Bakanı Philp Birleşik Krallık’ın Kripto Merkezi Olmasını İstediklerini Bildirdi

İngiltere Dijital Teknoloji Bakanı Chris Philp, hükümetin ülkeyi kripto para birimi faaliyetleri için dünya çapında bir merkez haline getirme arzusunda olduklarını açıkladı. Dün Bloomberg Radio'ya konuşan Chris Philp, İngiltere ve özellikle Londra'nın kripto merkezleri olmasını amaçladıklarını belirterek şunları söyledi: “Ancak elbette bunu halkı koruyacak ve özellikle kara para aklama gibi konulara dikkat edecek ve kripto varlıkların yaptırımları atlatmanın bir yöntemi olarak kullanılmadığından emin olacak şekilde yapmalıyız.”