Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (13-19 Mart)

  • ABD'de SVB'nin ardından Signature Bank da İflas Etti

ABD’de Silikon Vadisi Bankasının (SVB) ardından New York merkezli Signature Bank'a da kayyum atandığı belirtildi. New York Finansal Hizmetler Departmanından (DFS) yapılan açıklamada, ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) tarafından mevduat sahiplerini korumak için Signature Bank'a kayyum atandığı duyuruldu. New York Mali Hizmetler Departmanı Müfettişi Adrianne Harris bu gelişmenin mevduat sahiplerini korumaya yönelik olduğunu belirtti. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, FED Başkanı Jerome Powell ve FDIC Başkanı Martin Gruenberg, SVB ve Signature Bank'a ilişkin ortak açıklamada bulundu.


  • SEC, VanEck'in Spot BTC ETF Başvurusunu Bir Kez Daha Reddetti

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), VanEck'in spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) oluşturmak için yaptığı başvuruyu üçüncü kez reddetti. SEC, her defasında özellikle yatırımcıların manipülasyona karşı koruyacak mekanizmaların yetersiz olmasını gerekçelendirerek spot Bitcoin ETF başvurularını reddediyor.


  • Silicon Valley Bank’in İflasının Yansımaları

ABD’de Silicon Valley Bank’in (SVB) iflası, 2008 küresel finansal krizinden bu yana kayıtlara geçen en büyük banka iflaslarından biri olarak dikkati çekti. SVB’nin çöküşü ABD ve Avrupa’da piyasaları olumsuz etkiledi. Kripto para piyasasındaki en büyük ikinci sabit koin olan Circle’ın ihraç ettiği USDC de iflas eden Silicon Valley Bank’tan gördüğü zarar nedeniyle değer kaybına uğrayarak 11 Mart tarihinde 0,85 USD seviyelerine kadar geriledi. USDC ihraççısı Circle’ın 3,3 milyar USD’lik varlığını Silicon Valley Bank’ten (SVB) çekemediğini açıklamasının hemen ardından USD Coin (USDC) fiat para birimi olan USD ile pegini kaybetti. ABD’nin en büyük 20 bankası arasında yer aldığı belirtilen, Lehman Brothers’dan sonra ABD’de batan en büyük 2. Banka olarak kayıtlara geçen Silicon Valley Bank’ın iflas etmesi daha çok bankacılık ve teknoloji hisselerini olumsuz yönde etkiledi. SVB’nin iflası kripto para ekosisteminde de Circle’ı zor durumda bıraktı. Zira Circle, USD Coin’i (USDC) destekleyen rezervlerin bir kısmının Silicon Valley Bank’ta tutulduğunu açıkladı. Circle’dan gelen açıklamada USDC’nin “normal şekilde çalışmaya devam ettiği” ve şirketin Silicon Valley Bank mevduat sahiplerine ne olacağı konusunda netlik beklediğini aktardı.


  • Ripple CEO'su Garlinghouse’dan SVB Paylaşımı

Ripple CEO'su Brad Garlinghouse, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Ripple'ın bir bankacılık ortağı olarak SVB'ye bir miktar maruz kaldığını ve nakit bakiyesinin bir kısmını elinde tuttuğunu açıkladı. Garlinhouse bununla birlikte yatırımcılara, USD'lerinin çoğunu daha geniş bir banka ortakları ağında tuttukları için şirketin günlük işlerinde herhangi bir kesinti olmayacağı konusunda güvence verdi.


  • Circle CEO’su Allaire: USDC İşlemleri, Cross River Bank ile Yeni Ortaklığımız Aracılığıyla Pazartesi Sabahı Açılacak

USDC sabit koin ihraççısı Circle’ın CEO’su Jeremy Allaire, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, USDC işlemlerinin, Cross River Bank ile ortaklık aracılığıyla yeni otomatik ödeme de dahil olmak üzere pazartesi sabahı faaliyete geçeceğini belirtti.


  • Shibarium'un Halka Açık Beta Sürümü Yayında

Shiba Inu’nun katman-2 ağı Shibarium’un halka açık beta sürümü 11 Mart Cumartesi günü kullanıma sunuldu. Shiba Inu projesinin baş geliştiricisi Shytoshi Kusama, yayımladığı blog yazısında Shibarium ekibinin "Shibarium ağının erken Beta testi" olarak adlandırdığı PUPPYNET'in lansmanını duyurdu. Kusama özetle şunları kaydetti: "Shibarium, herkesin DAPPS oluşturmasına, IRL işletmelerine entegre olmasına ve onunla projelere güç vermesine olanak tanıyan bir katman 2 blokzinciridir. Düşük maliyetlidir, süreç içinde Shib'i yakar ve önümüzdeki birkaç ay boyunca beta testi devam ettikçe ayarlanmaktadır."


  • Silicon Valley Bank İngiltere Kolu, HSBC Tarafından Bir Sterline Satın Alındı

ABD'nin kayyum atadığı Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) İngiltere iştiraki olan olan Silicon Valley Bank UK'yi, HSBC 1 Sterlin'e satın aldı. HSBC CEO'su Noel Quinn konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu satın alma, Birleşik Krallık'taki işimiz için mükemmel stratejik bir anlam ifade ediyor" dedi.


  • CFTC; Circle, Ava Labs ve Fireblocks Yöneticilerini Teknik Danışma Kurulu’na Dahil Etti

ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC), yeni Teknik Danışma Kurulu’na (TAC) kripto para ekosistemi içinde faaliyet gösteren birkaç yöneticiyi dahil ederek kripto para sektörüne bakışına dair olumlu bir sinyal vermiş oldu. CFTC, Beyaz Saray eski yetkilisi Carole House'u teknik danışma kurulunun yeni başkanı, blokzincir analiz şirketi TRM Labs'tan Ari Redboard'un da kurulun başkan yardımcısı olarak atandığını duyurdu.


  • AB Parlamentosu Veri Yasası Kapsamında Akıllı Sözleşme Düzenlemesini Kabul Etti

Avrupa Parlamentosu (AP) salı günü veri yasası kapsamındaki mevzuatı 500 lehte ve 23 aleyhte oyla kabul etti. The Block’un haberine göre mevzuat ve akıllı sözleşmelerle ilgili hükümleri açıkça kripto para ekosistemini endüstrisini odaklanmıyor; ancak bağlı cihazlardan veya nesnelerin internetinden gelen verilere odaklanıyor.


  • ABD Enflasyon Verileri Açıklandı

Piyasaların merakla beklediği ABD şubat ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri açıklandı. ABD şubat ayı tüketici enflasyonu yıllık bazda beklentilere paralel %6,0’a geriledi. Aylık TÜFE ise % 0,4 oldu. Çekirdek TÜFE yıllık bazda %5,5 olarak gerçekleşti. Beklenti de %5,5’ti. Çekirdek tüketici fiyat endeksi aylıkta ise %0,5 oldu.


  • ARK Invest Kurucusu Cathie Wood Kripto Para Piyasasına Dair Değerlendirmede Bulundu

ARK Invest'in Kurucusu ve CEO'su Cathie Wood, merkezi olmayan, şeffaf ve denetlenebilir kripto para piyasasının ABD’nin bölgesel banka hisseleri çökerken değer kazanmasının sürpriz olmadığını belirtti. Wood, ne kendisinin ne de ARK'taki kripto para yatırımlarını denetleyen ekibin geri kalanının mevcut kripto para piyasasındaki toparlanmaya şaşırmadığını belirterek, "Düzenleyiciler yatırımcıları kriptonun kullanıcılar için oluşturduğu tehdide odakladılar; ancak bu hafta sonu bu teoriyi tersine çevirdi." dedi.


  • İngiltere'nin Üçüncü Büyük Bankası NatWest Kripto Para Mevduatlarına Günlük 1.000 Sterlin Limit Koydu

İngiltere merkezli finans kuruluşu National Westminster Bank (NatWest), müşterilerinin değişken varlık sınıfına maruz kalmalarını sınırlandırmak için kripto para alımlarında harcayabilecekleri fonları kısıtladı. Bloomberg raporuna göre, NatWest hesap sahiplerinin artık kripto para borsalarına günde 1.000 £ (1.215 USD) veya her 30 günde bir 5.000 £ (6.090 USD) transfer limiti var.


  • Blokzincir Şirketi RockX Kurumsal Likit Staking Platformunu Tanıttı

Singapur merkezli bir blokzincir şirketi olan RockX, yeni hizmeti Bedrock ile kurumsal yatırımcıları likit staking’e çekmek istiyor. RockX’ın Kurucusu ve CEO’su Chen Zhuling, CoinDesk'e verdiği demeçte, şirketin başlangıçta borsaları ve varlık yönetimi platformlarını hedeflediklerini, ileride büyük fonları ve bankacılık kurumlarını kendilerine çekmeyi amaçladıklarını söyledi.


  • Goldman Sachs, Blokzincir Teknolojisine Odaklanan Bir Patent Başvurusunda Bulundu

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan Goldman Sachs, bankanın blokzinciri kullanması için teknik ve hesaplama gereksinimlerini özetleyen, ödeme mekanizmasıyla entegre etmeyi umduğu bir blokzincir teknolojisi parçası adına patent başvurusunda bulundu. Goldman Sachs'ın dijital varlıklar ekibinin küresel başkanı Mathew McDermott, Bloomberg ile yakın zamanda yaptığı bir röportaj sırasında blokzincir uygulamalarına güçlü destek verdiğini ifade etmişti.


  • Çin'de NFT ile İlgili Şikayetler 2022 Yılında Büyük Artış Gösterdi

Forkast News'e göre, Çin hükümetine iletilen NFT dolandırıcılığı, sorunları ve fiyat manipülasyonlarıyla ilgili resmi şikayetler geçtiğimiz yıl %30.000 artış gösterdi. Nitekim Çinli düzenleyiciler, 2021'deki 198 şikâyete karşılık 2022 yılı boyunca 59.700 şikâyet aldıklarını açıkladı. Düzenleyicilere göre, şikayetlerin çoğu satın alınan ürünlerin teslim alınmaması, başarısız geri ödemeler, fiyat manipülasyonları ve yüksek işlem ücretleriyle ilgili.


  • Stripe, 50 Milyar USD Değerleme ile 6,5 Milyar USD Fon Sağladı

Ödeme şirketi Stripe, 50 milyar USD değerleme ile 6,5 milyar USD’den fazla kaynak toplamak için anlaşmalar imzaladığını açıkladı. Şirket çarşamba günü yaptığı basın açıklamasında, faaliyetlerini yürütmek için sermayeye ihtiyaç duymadığını; bunun yerine elde edilen geliri çalışanlara likidite sağlamak için kullanacağını söyledi. Basın açıklamasında "Toplanan fonlar, mevcut ve eski çalışanlara likidite sağlamak ve hisse senedi ödülleriyle ilgili çalışan stopaj vergisi yükümlülüklerini ele almak için kullanılacak ve bu da Seri I yatırımcılarına yeni hisse ihracını dengeleyecek Stripe hisselerinin kullanımdan kaldırılmasıyla sonuçlanacak." denildi.


  • Hindistan Kripto Para Endüstrisine Kara Para Aklama Düzenlemeleri Getiriyor

Hindistan, Kara Para Aklamayı Önleme Yasasını (PMLA) dijital varlıkları da kapsayacak şekilde genişleterek kripto para sektörünü düzenlemeye yönelik önemli bir adım atıyor. PMLA’ya göre ülkedeki kripto para borsalarının işlemlerde gerekli özeni göstermesi, şüpheli ya da yüksek değerli işlemleri yetkililere bildirmesi gerekiyor.


  • Fidelity Digital Assets, Fidelity Crypto'nun Erişime Açıldığını Duyurdu

Fidelity Digital Assets, Fidelity Crypto'nun erişime açıldığına ilişkin duyuruda bulundu. Fidelity Investments, Kasım 2022’de dijital varlıklara yönelik artan ana ilgi doğrultusunda komisyonsuz kripto para birimi alım satım hizmetlerine bireysel erişimi genişlettiğini açıklayarak kullanıcılara erken erişim bekleme listesi açmıştı.


  • Ripple'ın APAC Bölgesi Politika Direktörü Advani, SEC-Ripple Arasındaki Davaya İlişkin Değerlendirmede Bulundu

Ripple'ın APAC Bölgesi Politika Direktörü Rahul Advani çarşamba günü Güney Kore'de düzenlediği bir basın toplantısında, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından ödeme işlemcisi Ripple Labs Inc. aleyhine açılan davada verilecek olan mahkeme kararının şirketin küresel iş genişlemesi üzerinde minimum etkisi olacağını söyledi. Bloomingbit'in haberine göre Advani, Ripple'ın işlerinin %90'ının ABD dışında, büyük bir kısmının da Asya-Pasifik bölgesinde olduğunu söyledi. Advani, şirketin en büyük büyümeyi SEC ile yasal savaşa dahil olduğu iki yıl boyunca gördüğünü söyledi.


  • SEC Başkanı Gensler’dan Menkul Kıymet Açıklaması

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada, proof-of-stake mekanizmasını kullanan token’ların ABD yasaları kapsamında menkul kıymet olarak kabul edilebileceğini öne sürdü.


  • Ethereum Geliştiricileri, Shapella Güncellemesi İçin 12 Nisan'ı İşaret Etti

Ethereum geliştiricileri, uzun zamandır beklenen Şangay hard forku için 12 Nisan’ı hedef tarih olarak belirledi. "Shapella" olarak adlandırılan Şangay yükseltmesi, Ethereum'un proof-of-stake (PoS) ağına geçiş sürecinin bütünüyle tamamlandığına işaret ediyor. Tarih geliştiriciler tarafından oylandıktan ve GitHub aracılığıyla onaylandıktan sonra, 12 Nisan veya civarında gerçekleşecek olan 6209536 slotu Şangay yükseltmesi için kesinleşmiş olacak.


  • Hindistan ve BAE Sınır Ötesi Merkez Bankası Dijital Para birimleri Konusunda İş Birliği Yapacak

Hindistan Merkez Bankası'nın (RBI) yaptığı açıklamaya göre Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkez bankaları, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC'ler) üzerinde ortaklaşa pilot programlar yürütecek. Bu çerçevede Hindistan Merkez Bankası ve Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası, iki ülkenin CBDC'leri arasındaki "birlikte çalışabilirliği" araştırmak üzere Abu Dabi'de bir mutabakat zaptı imzaladı.


  • Polygon ve Animoca Brands, Suudi Arabistan'ın İlk NFT Pazar Yerine Yatırım Yaptı

Polygon ve Animoca Brands, NFT pazar yeri Nuqtah için tohum turuna öncülük etti. Nuqtah, Suudi Arabistan'daki ilk NFT pazar yeridir. Nuqtah aynı zamanda Suudi Arabistan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı ve Yatırım Bakanlığı tarafından lisanslanan ilk Web3 projesi olarak dikkati çekiyor. Ödüllü bir fotoğrafçı, sanatçı ve Web3 meraklısı olan Salwa Radwi, Nuqtah'ın öncülüğünü yapıyor.


  • Ripple’dan Blockchain Founders Fund'a Stratejik Yatırım

Ripple, Blockchain Founders Fund'a (BFF) stratejik yatırım yaptığını duyurdu. Singapur merkezli BFF, üst düzey küresel Web3 girişimlerine odaklanan, önemli endüstri liderleri, yatırımcılar ve aile ofisleri tarafından desteklenen bir erken aşama risk sermayesi fonu olarak biliniyor.


  • Microsoft Edge, NFT ve Kripto Cüzdanı Olarak Geri Dönüyor

Bir Twitter kullanıcısı Microsoft’un yayından kaldırdığı arama motoru Edge’i NFT ve kripto cüzdanı olarak yeniden yapılandırılacağını iddia etti.


  • ABD’de Bankaları FDIC’den Mevduatları İçin Sigorta Talebinde Bulundu

ABD’de bankacılık sektörel faaliyetlerinde yaşanan dalgalanmalar bankaları harekete geçirdi. ABD Orta Ölçekli Banka Koalisyonu (MBCA), düzenleyicilerden Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) sigortasının gelecek 2 yıl boyunca tüm mevduatları kapsayacak şekilde genişletilmesini talep etti. Bunun bankalardan daha fazla mevduat çıkışına neden olmamak için gerekli olduğunu savundu. Bloomberg’in haberine göre üyeleri 100 milyar dolara kadar varlığı bulunan bankalardan oluşan MBCA, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD Merkez Bankası (Fed), Paranın Kontrolü Ofisi (OCC) ve FDIC’ye mektup gönderdi.