Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (13-19 Şubat)

  • Banco do Brasil, Vatandaşların Kripto Para ile Vergi Ödemesine İzin Veriyor

Brezilya bankası Banco do Brasil tarafından yapılan açıklamaya göre, Brezilyalı vergi mükelleflerinin vergi ödemelerini kripto para ile ödemeleri artık mümkün hale geldi. Bu girişimin dijital varlık ekosistemine "erişimi" genişletirken Brezilyalı vergi mükelleflerinin vergi yükümlülüklerini kolayca yerine getirmelerine olanak tanıyacağı belirtiliyor. Brezilya, Aralık 2022'de kripto para birimlerinin ülke içinde bir ödeme yöntemi olarak kullanılmasını yasallaştıran bir düzenleyici çerçeveyi kabul etmişti. Söz konusu düzenleyici çerçevenin bu yılın haziran ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.


  • DCG, Genesis Biriminin Alacaklılarına Ödeme Yapmak İçin Yeniden Yapılandırma Planlıyor

Digital Currency Group (DCG), iflas eden Genesis biriminin alacaklılarına ödeme yapmak için yeniden yapılandırma planlıyor. Buna göre DCG, Genesis Global Trading'deki öz sermayeyi Genesis Global Holdco'ya aktarmayı ve alacaklılara geri ödeme yapmak için sermaye toplamak üzere her iki şirketi de satmayı planlıyor.


  • VISA, Birleşik Krallık ve 40 APAC Ülkesinde Bitcoin ve Kripto Para Kartlarını Piyasaya Sürecek

Ödeme devi VISA, kripto para ödeme platformu olan Wirex ile Birleşik Krallık ve Asya-Pasifik (APAC) bölgesindeki varlığını genişletmek için stratejik bir ortaklık kurdu. Yapılan bu ortaklıkla birlikte Wirex 40'tan fazla ülkede Bitcoin (BTC) gibi varlıklar için doğrudan kripto para özellikli banka ve ön ödemeli kartlar piyasaya sürecek. Visa, kripto para cüzdanları ve Metaverse için ticari marka başvurusunda bulunmasının ardından çeşitli ürünleri piyasaya sürmeyi planlayarak kripto ekosistemindeki faaliyetlerini artırmayı hedefliyor.


  • ABD Enflasyon Verileri Açıklandı

Piyasaların merakla beklediği ABD ocak ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri açıklandı. ABD ocak ayı tüketici enflasyonu yıllık bazda %6,4’e geriledi. Beklenti %6,2’ydi. Aylık TÜFE ise % 0,5 oldu. Çekirdek TÜFE yıllık bazda %5,6 olarak gerçekleşti. Beklenti %5,5’ti.


  • Polygon, zkEVM Mainnet Betası İçin Lansman Tarihini Belirledi

Polygon, zkEVM mainnet beta lansmanının 27 Mart'ta yapılacağını duyurdu. Zk-rollup ölçeklendirme teknolojisinin geliştirilmesi son üç yıldır devam ediyor. Bu süre zarfında Polygon zkEVM sistemi, ekip tarafından belirtilen birkaç kilometre taşına ulaştı. Bunlar arasında 5.000'den fazla akıllı sözleşmenin dağıtımı, 75.000'den fazla zk-proof'un oluşturulması, 84.000'den fazla cüzdan ve iki halka açık üçüncü taraf denetimi yer alıyor.


  • Siemens, Polygon'da İlk Dijital Tahvil İhracını Duyurdu

Piyasa değeri açısından Almanya'nın üçüncü en büyük halka açık şirketi olan Siemens, Polygon blokzincirinde 64 milyon USD değerinde ilk dijital tahvilini ihraç etti. Cryptoslate’in haberine göre tahvil Haziran 2021'de yürürlüğe giren ve blokzincir tabanlı borç satışının gerçekleşmesine izin veren Almanya'nın Elektronik Menkul Kıymetler Yasası uyarınca ihraç edildi.


  • Cardano 'Valentine' Yükseltmesi Gerçekleşti

Valentine yükseltmesi Cardano ana ağında yayına girdi. Input Output HK’ye göre, bu yükseltme blokzincirinin birlikte çalışabilirliğini artıracak ve zincirler arası dApp geliştirmeyi teşvik edecek.


  • Singapur Merkezli DBS Bank, Bitcoin Ticaretinde Artış Yaşandığını Açıkladı

Singapur merkezli bankacılık devi DBS Bank, piyasadaki dalgalanmaya rağmen Bitcoin (BTC) ticaretinde büyük artış gerçekleştiğini belirtti. Finextra tarafından 15 Şubat'ta yayınlanan bir rapora göre, ticaretin genişlemesine paralel olarak DBS gözetimi altındaki Bitcoin ve Ethereum (ETH) miktarında sırasıyla %100 ve %60'tan fazla bir artış saptandı.


  • SEC, Kripto Para Saklama Hizmeti Şartlarını Zorlaştırıyor

Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu'nun (SEC) bir heyeti, kripto para birimi firmalarının gelecekte dijital varlık sorumlusu olarak hizmet vermesini zorlaştırabilecek teklifi kabul etti. SEC Başkanı Gary Gensler'in 15 Şubat'ta yaptığı açıklamaya göre, SEC tarafından henüz resmi olarak onaylanmamış olan bu teklif, ‘2009 Saklama Kuralı’nda yapılacak değişikliklerin kripto para birimleri de dahil olmak üzere "tüm varlıkların" saklayıcıları için geçerli olmasını öneriyor. Özetle söz konusu teklifin kesin olarak onaylanmasıyla birlikte Custody şirketlerine getirilecek standartlar hali hazırdaki yatırım şirketlerinin tabi oldukları ile aynı düzeyde mevcut olacak.


  • Güney Kore Yerel Staking Hizmetlerini Gözden Geçirmeyi Planlıyor

Forkast News’e göre Güney Kore’nin mali düzenleyicileri yerel staking hizmetlerini gözden geçirmeyi planlıyor. Güney Kore inceleme için bir zaman aralığı açıklamadı. Güney Kore bu çerçevede ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile bir kripto varlık platformu arasındaki son dönemdeki gelişmeleri takip ediyor.


  • MultiversX ve Tencent Cloud Stratejik Bir Ekosistem Ortaklığı Başlatıyor

MultiversX, şirketin Web3 ürünlerini genişletmesine yardımcı olmak için Tencent Cloud ile ortaklık kurduklarını duyurdu. MultiversX CEO'su Beniamin Mincu, gerçekleştirdikleri iş birliğine ilişkin şu şekilde değerlendirmede bulundu: Blokzincirlerinden yapay zekaya ve ötesine, bulut bilişim büyük bir gereklilik ve inovasyon için elverişli bir güç. İki şirket arasında ödemeler, Web3 merkezleri, altyapı, staking hizmetleri ve Metaverse üzerine yeni bir stratejik ortaklıkta heyecan verici rotaları keşfetmek için Tencent Cloud ile güçlerimizi birleştirmekten heyecan duyuyoruz."


  • ZkSync, Kayıtlı Projelerin Kendi Ağında Konuşlanmasına İzin Veriyor

Ethereum ölçeklendirme çözümü zkSync, belirli kayıtlı projelerin ana ağa konuşlandırılmasına olanak tanıyan "fair onboarding alpha" adlı bir sonraki geliştirme aşamasını başlattı. Ekip ayrıca zkSync 2.0 adlı mevcut ağını zkSync Era olarak yeniden adlandırdı. ZkSync şu anda Ethereum Sanal Makinesini (EVM) destekleyebilen bir ZK-Rollup Katman 2 ölçeklendirme çözümü olan zkEVM versiyonunu piyasaya sürmenin hazırlıkları içerisinde bulunuyor.


  • Umman, Sanal Varlıklar İçin Düzenleyici Çerçeve Oluşturacak

Umman'ın finansal piyasalarının düzenleyicisi olan Sermaye Piyasası Kurumu (CMA), ülkedeki sanal varlık endüstrisi için yeni bir düzenleyici çerçeve oluşturmaya çalışıyor. Yapılan basın açıklamasına göre, yeni kurallar sanal varlık faaliyetlerinin gözetimini, sanal varlık hizmet sağlayıcıları (VASP'ler) için bir lisanslama sürecini ve yeni varlık sınıfını çevreleyen riskleri tanımlamak ve azaltmak için bir çerçeve içerecek.


  • Japonya Merkez Bankası Nisan Ayında Dijital Yen İçin Pilot Program Başlatacak

Japonya Merkez Bankası, (BOJ) ülkenin dijital yen kullanımını test etmek üzere nisan ayında bir pilot program başlatacağını duyurdu. BOJ, programın hükümetin dijital yen çıkarmaya karar vermesi durumunda BOJ'un hazır olmasına yardımcı olacağını belirtti.