Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (15 - 21Ağustos)

  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Metavision ile Ortaklık Kurduğunu Duyurdu

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda yerli ve milli Metaverse şirketi olan Metavision ile ortaklık kurulduğu duyuruldu


  • Fed: Bankalar Kripto Faaliyetlerine Başlamadan Önce Rezerv Kurulu'na Bildirimde Bulunmalı

ABD’de Federal Rezerv Kurulu, kripto varlık faaliyetlerinde bulunmak isteyen bankacılık kuruluşları için kılavuz niteliğinde bir mektup yayımladı. Mektuba göre kurul tarafından denetlenen bankaların kripto faaliyetlerine başlamadan önce kurulu bilgilendirmesi, kripto ile ilgili faaliyetlere yasal olarak izin verilip verilmediğinin değerlendirilmesi ve düzenleyici başvuruların gerekli olup olmadığının belirlenmesi gerektiği ifade edildi.


  • New York Şehir Müzesi NFT Sunmayı Planlıyor

New York Şehir Müzesi, Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi'ne Web3 ile ilişkili birkaç patent başvurusunda bulundu. 1923'te kurulan Manhattan merkezli tarih ve sanat müzesi, indirilebilir kripto para koleksiyonları, Nitelikli Fikri Tapular (NFT) sunmaya planlıyor. Müzede halihazırda tiyatro, dekoratif sanatlar, kostümler, resimler ve heykellere odaklanan altı küratöryel bölüm bulunuyor.


  • Shiba Inu (SHIB) Yakım Oranında Son 24 Saat İçinde Düşüş Gerçekleşti

ShibBurn portalının verilerine göre, meme kripto para birimi Shiba Inu’nun (SHIB) yakım oranı son 24 saat içinde %40 düşüş gösterdi. Bunun nedeninin birkaç gündür devam eden SHIB fiyatının yükselmesinin akabindeki düzeltme hareketi olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde Shiba Inu topluluğu sahte Shiba Eternity uygulamaları konusunda bir uyarı yayımlamıştı. Resmi Shib Discord Moderatörü ve Growth Breed üyesi ShibQueenie, Shiba Eternity oyununun erken test aşamasında olduğunu ve bu nedenle yalnızca Vietnam'daki onaylı test hesapları ve oyuncular tarafından kullanılabileceğini belirtmişti.


  • Dünya Bankası İştiraki IFC, Karbon Dengeleme Ticareti için Blokzincir Tabanlı bir Platformu Destekliyor

Dünya Bankası Grubu'nun bir parçası olan ve az gelişmiş ülkelere yatırım yapmaya odaklanan Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Karbon Fırsatları Fonu için enerji sektörüne odaklanan bir Blokzincir platformu olan Chia Network ile bir ortaklık kurdu. Reuters'ın haberine göre IFC, kurumsal yatırımcıların gelişmekte olan piyasalardaki iklim dostu girişimlere desteğini artırmak amacıyla karbon dengeleme ticareti için blokzincir özellikli bir platformu destekliyor.


  • CME Group, Ethereum Vadeli İşlem Opsiyonlarını Başlatacağını Duyurdu

Dünyanın önde gelen türev piyasası CME Group, 12 Eylül'de Ether vadeli işlem opsiyonlarını piyasaya sürmeyi planladığını duyurdu. CME Group Hisse Senedi ve FX Ürünleri Küresel Başkanı Tim McCourt konuya ilişkin yaptığı açıklamada: "Bu yeni opsiyon sözleşmelerinin piyasaya sürülmesi, bugüne kadar 1.8 milyondan fazla sözleşmenin işlem gördüğü mevcut Ether vadeli işlemlerimizde gördüğümüz önemli büyüme ve derin likiditeye dayanıyor" dedi.


  • ABD'li Kanun Yapıcılar Kripto Madenciliğinin Çevresel Etkilerini İnceliyor

ABD Temsilciler Meclisi milletvekilleri, Blokzincir teknolojisinin çevresel etkilerini anlamak amacıyla dört kripto madencilik şirketinden bilgi istiyor. Bu çerçevede ABD Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi; Core Scientific, Marathon Digital Holdings, Riot Blockchain, Inc. ve Stronghold Digital Mining'e mektup gönderdi. Komite, Proof of Work’ün (İş İspatı) etkisini, emisyonlar ve "aşırı elektronik atık" ile nasıl ilişkili olduğunu inceliyor.


  • Çin Merkezli Kripto Madencilik Şirketi Canaan’ın 2. Çeyrek Kârı 139 Milyon USD Oldu

Çin merkezli kripto para madencilik şirketi Canaan 2022'nin ikinci çeyreğine ilişkin mali sonuçlarını açıkladı. Şirkete göre, 2. çeyrek kârı yaklaşık 139 Milyon USD olarak gerçekleşti. Şirketin 2. çeyrek net geliri 91 Milyon USD olarak gerçekleşirken, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %149 artış gösterdi.


  • Mt.Gox, 137 Bin Bitcoin’i Mağdur Olan Kullanıcılarına Geri Veriyor

Kripto para ekosisteminin en büyük hack olaylarından olarak nitelendirilen Mt.Gox etkileri devam etmekte. Mt. Gox borsasından sorumlu hukuk bürosu 6 Temmuz 2022 tarihinde 8 yıllık bir bekleyişin ardından hack saldırısı sonucunda mağdur olan kullanıcıların ödüllendirileceği açıklandı. Bu da milyonlarca euroluk kripto paranın iade edileceği anlamına geliyor. Toplamda 137 bin Bitcoin’inin (3.2 milyar dolar) iade edileceği yetkililer tarafından bildirildi. Bununla birlikte yatırımcılar iade aldıkları Bitcoinleri toplu halde satmaya karar verirse bazı görüşlere göre piyasa düzeyinde Bitcoin fiyatı olumsuz etkilenebilir. Şu an için 137 bin Bitcoin’in iade tarihi Ağustos ayının sonu olarak açıklandı. Ek bilgi olarak borsanın hack saldırısına uğradığı tarihte kullanıcılara ait Bitcoin’in alış fiyatının ortalama olarak 200 ile 800 dolar seviyelerinde olduğu söylenebilir.


  • Ukraynalılar Kripto Para Birimleriyle Teknoloji Mağazalarında Ödeme Yapabilecek

Ukraynalılar, yerli bir dijital varlık borsası tarafından sağlanan hizmetle birlikte teknoloji mağazalarında kripto para birimleriyle ödeme yapabilecek. Müşterilerin kripto para birimleriyle alışveriş yapabilecekleri elektronik perakendecileri arasında, sektörün önde gelen çevrimiçi platformlarını yöneten Tehnoezh (Ukraynaca Техно Їжак) ve Stylus yer alıyor.


  • Bitcoin Bağışçıları 1.000 Nijeryalı Köylü için Temiz Su Kuyusu İnşa Edilmesini Sağladı

Dünyanın dört bir tarafında birçok insani yardım kuruluşu, çeşitli projelere fon sağlayarak topluluklara eşit fırsatlar sunmak amacıyla kripto para birimlerinden yararlanıyor. Bu amaçla birçok projeye imza atan kuruluşlardan biri de ‘Built With Bitcoin Foundation’. Vakfın Bağış Direktörü Yusuf Necessary, gerçekleştirdikleri insani proje çerçevesinde 1.000'den fazla Nijeryalı köylüye temiz su sağlayan çalışmayı tamamladıklarını, bu projenin tamamen Bitcoin (BTC) bağışlarıyla finanse edildiğini duyurdu.


  • Tether 66.4 Milyarlık Bir Rezerve Sahip Olduklarını Duyurdu

Market değeri en yüksek sabit koin olan USDT ihraççısı Tether, üç aylık tasdik işlemleri için beşinci en büyük küresel bağımsız kamu muhasebe firması olan BDO global organizasyonunun İtalyan kolu BDO Italia ile resmi olarak çalışmaya başladığını duyurmasının ardından çeyrek raporunu yayımladı.


  • Best Buy, Hediye Kartları Aracılığıyla Shiba Inu Ödemelerini Kabul Edecek

Kripto ödeme hizmeti sağlayıcısı BitPay, ödeme işleme platformunda listelenen Shiba Inu (SHIB) ve diğer kripto para birimleri sahiplerinin artık ABD merkezli tüketici elektroniği perakendecisi Best Buy’da hediye kartları aracılığıyla ödeme yapabileceklerini duyurdu. Bitpay; Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Shiba Inu (SHIB), Litecoin (LTC) ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli kripto para birimlerinde Best Buy’da ödemeleri sorunsuz hale getireceğini belirtti.


  • Nijerya Merkez Bankası Başkanı Emefiele, eNaira’ya İlişkin Konuştu

Nijerya Merkez Bankası Başkanı Godwin Emefiele, Abuja'daki 2022 eNaira Hackathon'da yaptığı konuşmada, Nijerya'nın merkez bankası dijital para birimi (CBDC) eNaira'nın, kullanıcı tabanını güçlendirmek için yeni teknolojiyle genişlemesinin ikinci aşamasına gireceğini söyledi.


  • Safeheron, 7 Milyon USD’lik Ön Seri A Turunu Kapattığını Duyurdu

Web3 alanındaki küçük ve orta ölçekli işletmeler için bir saklama hizmeti çözümü olan Singapur merkezli Safeheron, 7 milyon dolarlık bir ön seri A turunu kapattığını duyurdu. Açıklamaya göre Safeheron, daha fazla saklama güvenliği sağlamak için çok partili hesaplama (MPC) ve güvenilir bir yürütme ortamından (TEE) yararlanıyor. MPC, birden fazla cihazın bir işlemi doğrulamasını sağlayarak tek bir hata noktası olasılığını ortadan kaldırırken, TEE ise işlemcide işlemlerle ilgili kodun yürütülebileceği güvenli bir alan sağlıyor.


  • Ethereum’a Sansür Gelirse 72 Milyar Dolarlık ETH'ye 2 Yıl Boyunca Ulaşılamayabilir

Geçtiğimiz haftalarda ABD Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) yetkilileri kara para aklama ile mücadele kapsamında bazı adımlar attı. Bu adımların atılmasındaki en önemli husus, kripto para ekosistemindeki hack saldırılarının olduğu biliniyor. Bununla birlikte Tornado Cash’in ülke genelinde kullanılmasını tümüyle engellediler. Şüpheli adresler donduruldu ve bunlar arasında 40 Ethereum adresinin de yaptırım listesine alındığı bildirdi.


  • Haftalık Bitcoin Çıkışları Artış Gösterdi

CoinShares, en son yayımladığı dijital varlık haftalık fon akışları raporunda, geçtiğimiz hafta yaklaşık 21 milyon dolar değerinde yatırımın Bitcoin ürünlerinden ayrıldığını belirtti. Ağustos ayının başından bu yana Bitcoin ürünlerine yaklaşık 30 milyon dolar değerinde yatırım yapıldı. Bununla birlikte, Ocak 2022’den bugüne BTC girişleri yaklaşık 291 milyon dolar seviyesinde seyretti. Küresel kripto varlık yönetimi firmaları 20 milyar dolardan fazla Bitcoin varlığını yönetim altında tutuyor.