Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (15-21 Mart)

Yapılan Bir Ankette, Amerikalıların %60’ından Fazlasının Teşvik Paketinden Alacağı Miktarı Hisse Senedi Yerine Bitcoin’de Harcayacağını Gösteriyor

ABD Başkanı Joe Biden'ın geçtiğimiz haftalarda 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketini imzalaması ile birçok Amerikalının 1.400 dolarlık çek alması bekleniyor. Yeni anketler, bu fonların çoğunun kripto piyasasına gidebileceğini gösteriyor. Mizuho Securities tarafından 16 Mart Salı günü yayınlanan bir anket, ABD sakinlerine doğrudan verilen yaklaşık 400 milyar dolarlık fonun %10'unun Bitcoin (BTC) ve hisse senedi satın almak için kullanılabileceğini tahmin ediyor. Mizuho genel müdürü Dan Dolev ve ekibinin, hane geliri 150.000 doların altında olan 235 kişiyle yaptığı bir ankette, katılımcıların %40’ının ödemelerini doğrudan Bitcoin’e ve hisse senetlerine yatıracaklarını, bu kişilerin %61’inin ise hisse senetleri yerine Bitcoin'i seçecekleri belirtildi. Çek alıcılarının neredeyse 5’te 2’si, çeklerinin bir kısmını yatırım yapmak için kullanmayı bekliyor. Ankete göre alıcılar, hisse senedi yerine Bitcoin'i tercih ediyor.Dolev, bu anket sonucuyla ilgili şu şekilde önemli bir yorumda bulundu: “Teşvik paketinin, Bitcoin'in şu anki 1.1 trilyon dolarlık piyasa değerine %2-3 oranında katkıda bulunabileceğini hesaplıyoruz”.


Valkyrie, Bilançolarında Bitcoin Tutan Şirketlere Yatırım Yapacak Yeni Bir ETF İçin Başvuruda Bulundu

Valkyrie Digital Assets, bilançolarında Bitcoin tutan şirketlere yatırım yapılmasını sağlayacak yeni bir borsa yatırım fonu (ETF) için başvuruda bulundu. Firma, dosyasını 12 Mart Cuma günü, Valkyrie Yenilikçi Bilanço ETF'si için Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) sundu. MicroStrategy, büyük alımlar yapmaya devam ettikçe, bir şirketin bilançosuna Bitcoin ekleme uygulaması da popülerlik kazandı. Örneğin geçtiğimiz hafta firma, yine 15 milyon dolarlık bir Bitcoin alımını duyurdu. S&P 500 şirketi Tesla da, bilançosuna Bitcoin ekledi ve böylece S&P endeks fonuna sahip herhangi bir yatırımcının Bitcoin'e dolaylı olarak maruz kalmasını sağladı. Aynı şekilde Valkyrie ETF’si de, dolaylı olarak Bitcoin’e maruz kalmanın başka bir yolunu sunacak. Fon öncelikle adi hisse senetlerine yatırım yapacak, ancak net varlıkların %20'si kadarını menkul kıymetlere yatırabilecek. Bu fon ile Bitcoin ile ilgili yatırımlara sahip olan firmalara, özellikle de “yenilikçi bilanço” terimlerine sahip olanlara yatırım yapmaya odaklanmayı planlıyor. Yatırım danışmanı KKM Financial, fon yatırımlarının bir parçası olarak "doğrudan veya dolaylı olarak Bitcoin'e yatırım yapan, işlem yapan veya başka bir şekilde Bitcoin'e maruz kalan veya Bitcoin ekosisteminde faaliyet gösteren" şirketleri içereceğini belirtti. S-1'e göre bu, Bitcoin alım-satım platformlarını, madencileri, ödeme şirketlerini ve cüzdan sağlayıcılarını içerebilir.


JPMorgan, Kripto Takas Odası Kurabilir

Bankacılık devi JPMorgan'ın piyasaya likidite katmak için bir kripto takas odası ile çalıştığı bildiriliyor. 15 Mart Pazartesi günü yayınlanan bir habere göre, üst düzey bir JPMorgan yöneticisi, şu şekilde bir açıklamada bulundu: “Gerekli likiditeyi görmek için temelde bir kripto takas odasına ihtiyacımız olacak. Bu var olduğunda, bankalar likiditelerini ona aktaracaklar”. Takas odaları, finansal piyasalarda alıcılar ve satıcılar arasında aracı görevi görür. Takas odalarında işlemler onaylanır ve sonuçlandırılır, ayrıca hem alıcıların hem de satıcıların sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmeleri sağlanır. Ayrıca, JPMorgan'ın genel müdürü Gary Chan, blokzincir tabanlı bir takas odası inşa etmek için fon topladığı bildirilen Revolution Populi için bir “takas odası danışmanı” olarak görev alıyor.


Visa CEO’su Al Kelly, Kredi Kartı Devinin Kripto Odaklı Stratejileri Hakkında Konuştu

Visa CEO'su Al Kelly, bu hafta katıldığı bir podcast'te, kredi kartı şirketinin kripto odaklı stratejilerine değindi. Kelly’nin yaptığı yorumlar, Visa’nın Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin yanı sıra itibari para destekli sabit koinleri de kapsayan çok yönlü bir strateji yoluyla başarmayı amaçladığı şeylerin çoğunu kapsıyordu. Kredi kartı devini, yeni ödeme yöntemleri ve teknolojileri etrafındaki faaliyetin "ortasına" yerleştirmek isteyen Kelly, Visa’nın ana akımda yer alacağını belirtti. Fortune'a konuşan Kelly, Visa'nın görüşünü, Bitcoin ve dolar gibi itibari para birimleriyle desteklenen sabit koinler olarak ikiye ayırdı: “İki şey yapmaya çalışıyoruz. Birincisi, Visa kimlik bilgileriyle Bitcoin satın alınmasını sağlamak. İkincisi, Bitcoin'in itibari para birimine çevrilmesine ve dolayısıyla, Visa'nın dünya çapında kabul edildiği 70 milyon yerden herhangi birinde anında kullanılabilmesine izin vermek için Bitcoin cüzdanlarıyla çalışmak”. İkinci konuda, özellikle gelişmekte olan pazarlarda, yeni bir ödeme aracı olma konusunda Visa’da güçlü bir potansiyel gördüklerini söyleyen Kelly, açıklamalarını sürdürdü: “Dijital para dünyasında kesinlikle birçok oyuncuyla çalışıyoruz. Birlikte çalıştığımız yaklaşık 35 farklı oyuncu var”. Hem sabit koin alanında hem de merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC) geleceğinde iş fırsatlarını keşfeden Visa’nın kripto stratejisi, bir bakıma diğer kredi kartı devi Mastercard ile uyumludur.


ABD Hükümeti, Açık Artırmada Bitcoin’i Piyasa Fiyatının Üzerinde Sattı

Amerika Birleşik Devletleri Genel Hizmetler İdaresi (GSA), geçtiğimiz günlerde 0.7501 BTC'yi açık artırmaya çıkaracaklarını duyurmuştu. 17 Mart Çarşamba günü, GSA, açık artırmaya çıkardıkları Bitcoin’in, piyasa fiyatının 9.000 dolar üzerinde satışını gerçekleştirdi. Açık artırmada toplam 31 teklif verildi ve en yüksek verilen teklif 53.104 dolar oldu. GSA müzayedesi Atlanta, Georgia'da gerçekleştirildi ve 15 Mart'ta başlatıldı. Müzayede, 17 Mart Çarşamba günü 17:00 EST'de sona erdi. En yüksek teklif veren kişinin, BTC için 19 Mart'a kadar ödeme yapması gerekiyor.


Bottlepay Twitter Uygulaması ile Tweet Aracılığıyla Bitcoin Gönderilebilecek

Dijital ödeme uygulaması Bottlepay, entegre bir Bitcoin sosyal medya özelliğini başlattıktan sonra Twitter kullanıcıları artık tek bir tweet ile Bitcoin (BTC) gönderebilecek. Twitter kullanıcıları arasındaki işlemler artık basit bir tweet şablonu kullanılarak gerçekleştirilebilecek: "@bottlepay @twitterkullanıcısı'na 1.000 sats gönder". Komut doğrudan Twitter uygulamasından yürütülebilecek ve Bitcoin bir kullanıcıdan diğerine otomatik olarak aktarılacak. Bottlepay, Şubat ayının sonlarına doğru bir tohum fonu (seed fund) turunda 15 milyon dolar toplamıştı. Reddit ve Discord gibi diğer sosyal medya platformlarıyla da kullanılabilen Bottlepay uygulamasının beta sürümünün, pazarlaması yapılmadan önce 20.000 kullanıcıyı çektiği ve 10 Şubat'taki lansmanından bu yana bir aydan biraz fazla bir süre içinde 2.4 milyon dolarlık işlem gerçekleştirdiği bildirildi. Ayrıca, Bitcoin işlem ücretlerinin ne kadar artığını göz önüne alarak Bottlepay, BTC işlemlerini zincir dışı alarak ağ tıkanıklığını önleyen ikinci katmanlı bir çözüm olan Lightning Network'ü kullanarak Bitcoin'in yüksek işlem ücretlerinin üstesinden geliyor. Bottlepay CEO'su Mark Webster, şu şekilde bir açıklamada bulundu: “Bottlepay'in sosyal Bitcoin ödemeleri şimdiye kadar mevcut olan yavaş, modası geçmiş ödeme sistemlerinde çok ihtiyaç duyulan bir güncelleme ve daha sorunsuz, daha kolay işlemlere doğru büyük bir adım”.


Morgan Stanley, Varlık Yönetimi Müşterileri İçin Bitcoin Fonlarına Erişim Sunacak

17 Mart Çarşamba günü yapılan bir duyuruya göre Morgan Stanley, akredite varlık yönetimi müşterilerine en az bir Bitcoin ile ilgili fona erişim sunmaya başlayacağını açıkladı. Varlık yönetimi biriminin, müşteri varlıklarında yaklaşık 4 trilyon ABD doları yöneten 16.000 danışmana sahip olduğu banka devi, müşterilere NYDIG veya Galaxy Digital tarafından işletilen fonlara erişim sunabilecek. Galaxy Bitcoin Fund LP ve Galaxy Institutional Bitcoin Fund LP için minimum yatırım sırasıyla 25.000 dolar ve 5 milyon dolar olacak. FS NYDIG Select Fund için ise minimum 25.000 dolarlık yatırım yapılabilecek. Fakat, Morgan Stanley, yalnızca bankada en az 2 milyon dolar bulunduran müşterilere bu erişimi sağlayacak. Morgan Stanley, varlık yönetimi birimi aracılığıyla, “gelişmekte olan bir yatırım yapılabilir varlık sınıfı” olarak kripto para birimi durumunu özetleyen bir not yayınladı. Özellikle yatırımcıların, kripto para sahipliği yoluyla doğrudan risk elde etmek yerine halka açık ürünlere bakmaları gerektiğini öne sürdü: “Riske maruz kalmaya hazır olan nitelikli yatırımcılar için, halka açık ürünlerle başlamayı öneriyoruz. Tercihen çok varlıklı ürünler ve potansiyel olarak büyüme fırsatlarına, blokzincir ekosisteminde bir risk sermayesi ve özel sermaye yatırımı yoluyla erişmeyi öneriyoruz”.


SEC, VanEck’in Bitcoin ETF Başvurusunu İncelemeye Aldı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), 15 Mart Pazartesi günü VanEck'in 19b-4 Formunu Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) başvurusu için kabul etti ve teklifle ilgili ilk kararı vermek adına 45 günlük süreyi resmi olarak başlattı. Ayrıca SEC’in, nihai bir karar vermeden önce inceleme süresini 240 güne kadar uzatabileceğini de belirtmekte fayda var. Eğer Bitcoin ETF’si onaylanırsa, kripto topluluğundan uzun zamandır böyle bir ürüne talep olmasına rağmen, ABD'de açık borsada işlem gören ilk Bitcoin ürünü olacak. SEC, VanEck’in geçmiş çabaları da dahil olmak üzere her Bitcoin ETF başvurusunu reddetmişti. VanEck, bu yılın başlarında Cboe BZX Exchange ile ETF için başvuruda bulunmuştu ve Cboe, Mart ayı başlarında 19b-4 formunu yayınladı. Valkyrie ve WisdomTree de dahil olmak üzere 2019'un sonlarında ve 2020'nin başlarında birkaç başvuru reddedildikten sonra, son aylarda birçok başka şirket Bitcoin ETF'lerine başvurdu. Digital Currency Group'un bir yan kuruluşu olan Grayscale de, kısa süre önce ETF uzmanları için iş ilanları yayınladı.